Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Πώς υπολογίζονται οι έδρες στις πρώτες εκλογές και πώς στις επαναληπτικές

Ο εκλογικός νόμος 4406/2016 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφίστηκε  προβλέποντας κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για... το πρώτο κόμμα και υπολογισμό των κοινοβουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κόμματα, τα οποία συγκεντρώνουν τουλάχιστον 3% επί των έγκυρων ψήφων στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση, ως εξής: το σύνολο των ψήφων που κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα συγκεντρώνει στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και το γινόμενο αυτό διαιρείται με το άθροισμα των ψήφων υπέρ όλων των εκάστοτε κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ (21/5/2023)

Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ: (αρ.ψήφων κόμματος) Χ (300) / (σύνολο ψήφων κομμάτων που περνούν το 3%)

Αυτό στο excel είναι:


ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ (25-6-2023)

Στις επόμενες εθνικές εκλογές (και όχι στις εκλογές της 21/5/2023, επειδή δεν συγκέντρωσε 200 και πλέον θετικές ψήφους Βουλευτών), θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε η σημερινή Βουλή. Επόμενες εθνικές εκλογές, μετά απ΄αυτές της 21/5/23 θα είναι στις 25/6/2023. 

Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Αυτά ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Συνεπώς, οι έδρες που θα πάρουν τα κόμματα αν έχουν τα ίδια ποσοστά, θα είναι:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου