Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Η αγωνία των Σκοπίων και ο Μίκης Θεοδωράκης

Διαβάζω την απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη στην επιστολή του Σκοπιανού καλλιτέχνη Μπλαγκόζα Νακόσκι, που....
δημοσιεύθηκε εδώ την 10.01.2018.
Η απάντηση αυτή, είναι μια πατριωτική θέση, και αφορά όλους τους Έλληνες. ΑΥΤΗΝ την θέση θά 'πρεπε όλοι οι Έλληνες να έχουμε. Και πρωτίστως η Πολιτεία μας. Σας την μεταφέρω αυτούσια, όπως την διάβασα.

 Ίσως όλοι μαζί σκεφτούμε την χρησιμότητα και την συμβολή του Μίκη μας, στο να κατανοήσουμε κι εμείς οι νεώτεροι, πράγματα, άλλως ακατανόητα. Ή πράγματα που πιστέψαμε, γιατί κάποιοι δεν μας είπαν όλη την αλήθεια, παρά μόνο εκείνη που στήριζε τα δικά τους επιχειρήματα. Κι έβλαπτε πολλούς άλλους. Ή τους άφηνε ξαρμάτωτους. Αλλά, ίσως, κι από δική μας νωθρότητα κι αδιαφορία, γιατί κι εμείς, δεν φροντίσαμε εγκαίρως κι όσο έπρεπε, να μην αναμασάμε απλώς, ό,τι πέφτει στην αντίληψή μας. Δεν φροντίσαμε να μελετάμε, να μαθαίνουμε, να εμβαθύνουμε και να αναλύουμε, ώστε, ελεύθερα και υπεύθυνα, να επιλέγουμε να λέμε το μεγάλο "ναί" ή το μεγάλο "όχι".

Γράφει λοιπόν ο Μίκης μας:


"Αθήνα, 9.1.2018
Κύριε Νακόσκι,
Υποθέτω ότι είσθε πολύ νέος και επομένως δεν γνωρίζετε ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν πριν από πάρα πολλά χρόνια και που εξηγούν τη σημερινή στάση μου στο θέμα των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς μας. Πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το νεαρό και αδύνατο τότε ΚΚΕ θέλησε να γίνει μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Μόσχα), το Βουλγαρικό και το Γιουγκοσλαυικό Κομμουνιστικό Κόμμα έθεσαν ως προϋπόθεση για την ένταξή του να δηλώσει ότι συμφωνεί να σχηματισθεί ανεξάρτητο κομμουνιστικό κράτος με το όνομα «Μακεδονία» που να συμπεριλαμβάνει όλη την Βόρειο Ελλάδα. Όπως ήταν φυσικό, ξεσηκώθηκε θύελλα στην Ελλάδα, που ανάγκασε το ΚΚΕ να αναθεωρήσει αυτή τη θέση. Του έμεινε όμως ένα μεγάλο στίγμα, που νομίζω ότι έσβησε όταν το ΚΚΕ μπήκε στα 1941 επί κεφαλής της Αντίστασης κατά των Γερμανών. Στο τέλος του πολέμου, δημιουργήθηκε η Κομμουνιστική Γιουγκοσλαυία και τότε ο Τίτο έδωσε στο νότιο τμήμα της χώρας, στην περιοχή του Βαρδάρη, το όνομα «Μακεδονία», με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί στο μέλλον η ευκαιρία να φτάσουν τα σύνορα της χώρας του στο Αιγαίο. Το δυστύχημα για την χώρα μας ήταν ότι μετά την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς οδηγηθήκαμε στον Εμφύλιο πόλεμο κατά τον οποίο η Κυβέρνηση των Αθηνών εξαρτούσε την επιβίωσή της από την βοήθεια των Δυτικών Δυνάμεων. Ήταν εντελώς εξαρτημένη και όπως φάνηκε, ειδικά οι Άγγλοι δεν ήθελαν να ενοχληθεί ο Τίτο, με την ελπίδα ότι θα έκανε αυτό που τελικά έκανε. Δηλαδή να διακόψει τις σχέσεις του...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.logiosermis.net/2018/01/blog-post_16.html#.WmRQQKhl_IV