Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Άλλαξε στάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Σκοπιανό και συλλαλητήριο !

Πιο σκληρή η ΝΔ για το Μακεδονικό! «Ανοιχτή» στα συλλαλητήρια

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ || xenikol@hotmail.com

Εμφανής είναι η αλλαγή στάσης της ΝΔ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περιοδεία του σε Πιερία και Πέλλα, υιοθέτησε σκληρότερες θέσεις για το θέμα απ’ αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, εξαγγέλλοντας ουσιαστικά ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρεί ότι η θέση του Βουκουρεστίου είναι το λιγότερο που η χώρα μπορεί να πετύχει. Ωστόσο σηκώνει τους τόνους για το θέμα της παραχάραξης της Ιστορίας και των αλυτρωτικών θέσεων. Ανοιχτό το κόμμα και στα συλλαλητήρια.


Όσοι παρακολουθούν προσεκτικά τις τοποθετήσεις της ΝΔ για το Σκοπιανό παρατήρησαν εύκολα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με άλλη θέση για το θέμα ήρθε στη Μακεδονία, για τη διήμερη περιοδεία του σε Πιερία και Πέλλα, και με άλλη, πολύ πιο σκληρή, επέστρεψε στην Αθήνα!

Οι επαφές και συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν αρκετές για να ακολουθήσει μία λιγότερη διαλλακτική στάση το κόμμα και να σηκώσει τους τόνους για τα θέματα της παραχάραξης της Ιστορίας και του αλυτρωτισμού, που σταθερά και μεθοδικά εγείρουν οι γείτονες εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Πληροφορίες από το περιβάλλον των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι έως την προηγούμενη Παρασκευή (όπως άλλωστε έγραψε στο προηγούμενο φύλλο της αναλυτικά η ThessΝews), το κόμμα ακολουθούσε μία ήπια, διαλλακτική στάση, προτάσσοντας περισσότερο τη θέση του Βουκουρεστίου.

Απέφευγε μεθοδικά να πάρει θέση, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην κυβερνητική διγλωσσία. Μάλιστα, η Μαρία Σπυράκη και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη έδιναν έμφαση στη σύνθετη ονομασία. Μέσα σ’ αυτήν τη θολούρα και ενώ στο διαδίκτυο πολλοί φίλοι της ΝΔ άρχισαν να διαμαρτύρονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει τη διήμερη περιοδεία στην καρδιά της Μακεδονίας, κάτι που δείχνει ότι και ο ίδιος βρισκόταν πιο κοντά σε μία πιο κάθετη αντίθεση. Τις ημέρες εκείνες είχε αναπτυχθεί μία διάθεση η ΝΔ να κινηθεί περισσότερο στους δρόμους του πολιτικού ρεαλισμού και να λάβει μία πιο συναινετική στάση και να μην παρασυρθεί από την εύκολη συνθηματολογική αντιπολίτευση.

Στη διάρκεια της περιοδεία όμως, μέχρι και ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από την ένταση με την οποία του έθεταν το θέμα οι απλοί πολίτες. Αυτός μιλούσε περισσότερο για την υπερφορολόγηση, τη λιτότητα και την ανικανότητα της κυβέρνησης και οι πολίτες τού εφιστούσαν την προσοχή στη στάση του για το Σκοπιανό. Δεν ήταν λίγοι όσοι εμφανίζονταν αποφασισμένοι να παραβλέψουν τα οικονομικά θέματα μπροστά στην εθνική αξιοπρέπεια και το πατριωτικό συναίσθημα, που εγείρεται με αφορμή την αναγνώριση της ΠΓΔΜ.

«Βέβαια ποτέ ο πρόεδρος δεν πρόκειται να φορέσει τον μανδύα του εθνικολαϊκιστή και να κοπανάει εύηχα συνθήματα για την πατρίδα και την Ιστορία! Ούτε το κόμμα μας θα υποσχεθεί ποτέ πράγματα που δεν γίνονται, έχουμε μέσα στο DNA μας τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα να μη ζητάμε ποτέ ως αντιπολίτευση αυτά που δεν μπορούμε ποτέ να πετύχουμε ως κυβέρνηση», είπε στην ThessΝews στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.



Η δήλωση μετά την περιοδεία

Στη διάρκεια της περιοδείας, τόσο στις δηλώσεις του όσο και συνομιλώντας με πολίτες, προχώρησε σε πολύ πιο «θερμές» δηλώσεις, με χαρακτηριστικότερη την εξής:

«Η γραμμή του Βουκουρεστίου είναι η εθνική γραμμή της χώρας. Και από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο. (...) Και μακάρι - θέλω να το πω ξεκάθαρα - μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον. Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη», δήλωσε στην Πέλλα ο κ. Μητσοτάκης.



«Ανοιχτή» η ΝΔ στα συλλαλητήρια

Στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ ρωτήθηκε από την ThessΝews για τη θέση του κόμματος σχετικά με τη διοργάνωση συλλαλητηρίων για το όνομα της Μακεδονίας, με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κομματικοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τοπικά στελέχη και τους ζήτησαν να απέχουν από συλλογή υπογραφών και τη διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων για το θέμα.

«Πρόκειται για παρερμηνεία. Η ΝΔ ποτέ δεν είπε ότι απαγορεύει στα μέλη της να πάνε στα συλλαλητήρια. Έχουμε ελευθερία και δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει. Απλώς στα στελέχη επισημάνθηκε να είναι προσεκτικά απέναντι σε σκοτεινές πρωτοβουλίες συλλογής υπογραφών, καθώς υπάρχει επιφύλαξη για το πού μπορούν αυτές να χρησιμοποιηθούν. Φυσικά, η ΝΔ δεν πρόκειται να διοργανώσει συλλαλητήρια, γιατί δεν είναι ο ρόλος ενός κόμματος αυτός! Ωστόσο, δεν έχει κανένα πρόβλημα, εάν μέλη ή φίλοι της επιλέξουν να συμμετέχουν σε αυτά», δήλωσε το συγκεκριμένο στέλεχος.

Είναι σαφές ότι οι επιτελείς της ΝΔ, βλέποντας την απήχηση που έχουν στις τάξεις των φίλων της οι πρωτοβουλίες αντίδρασης, επιλέγουν χαμηλότερους τόνους. Η πολιτική του κόμματος πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη φυσική απέχθεια της ηγεσίας απέναντι στον εθνικολαϊκισμό και την ευαισθησία που διακατέχει για το θέμα την παραδοσιακή βάση του κόμματος...

http://www.thessnews.gr/article/68373/pio-skliri-i-nd-gia-to-makedoniko-anoichti-sta-syllalitiria