Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Το πρόβλημα με τη νόσο του Crohn και το ποσοστό αναπηρίας

Ερώτηση για την επερχόμενη αναθεώρηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), η οποία....
φαίνεται να αντιμετωπίζει τους ασθενείς με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα που βρίσκονται σε ύφεση ως «υγιείς» κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η βουλευτής επισημαίνει ότι η όποια ύφεση είναι αποτέλεσμα συνεχούς και μακροχρόνιας λήψης ειδικής φαρμακευτικής αγωγής και συνεχών εξετάσεων και ιατρικής παρακολούθησης ενώ η επόμενη έξαρση είναι αδύνατον να προβλεφθεί. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής θα πρέπει να ξαναπεράσει από τα ΚΕΠΑ για να πάρει το υψηλότερο ποσοστό και τα σχετικά ευεργετήματα, να το ξαναχάσει σε περίπτωση ύφεσης κ.ο.κ..
Επιπλέον, η τροποποίηση αυτή του ΕΠΠΠΑ δείχνει πλήρη άγνοια ή αδιαφορία για την καθημερινότητα των ατόμων που πάσχουν από νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα, ιδιαίτερα σοβαρές και ταλαιπωρητικές για τους ασθενείς παθήσεις, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική και εργασιακή τους ζωή.
«Η αυταπάτη της δήθεν «αριστερής» ευαισθησίας καταρρέει για άλλη μία φορά, με θύματα αυτή τη φορά χρονίως πάσχοντες οι οποίοι θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε χρόνια ταλαιπωρία από το κράτος» τονίζει η βουλευτής.
Ρωτά την αρμόδια υπουργό αν αληθεύει ότι ο ΕΠΠΠΑ θα αναθεωρηθεί κατά αυτόν τον τρόπο και βάσει ποιών επιστημονικών δεδομένων και ζητά να ληφθούν υπόψη οι σχετικές προτάσεις του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας. Επιπλέον, επανέρχεται στο θέμα της αναθεώρησης του καταλόγου μη αναστρέψιμων παθήσεων, ώστε να προστεθούν νέες παθήσεις (όπως ψυχιατρικές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2, η αιμορροφιλία, η νόσος Crohn, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.) και να διορθωθούν παραλείψεις στις ήδη αναφερόμενες.
Τέλος, ρωτά αν η επερχόμενη αναθεώρηση του ΕΠΠΠΑ θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση που ακολουθείται για τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, οδηγώντας, δηλαδή, σε μείωση των ποσοστών αναπηρίας και αντιμετώπιση ασθενών ανθρώπων ωσάν να ήταν υγιείς.