Περίπου 200 νέοι - αθλητές και μη - χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ελλάδα, με πρώτη αιτία τις καρδιαγγειακές νόσους, κατά βάση τις κληρονομικές παθήσεις της καρδιάς. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, οι αιφνίδιοι θάνατοι είναι αγνώστου αιτιολογίας, καθώς τόσο η νεκροψία όσο και οι τοξικολογικές - ιστολογικές εξετάσεις δεν παρουσιάζουν ευρήματα. Το ζήτημα απασχόλησε ειδική ενότητα στο πλαίσιο των Πανελλήνιων Σεμιναρίων Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Ο Στάθης Παπαθεοδώρου, καρδιολόγος με ειδίκευση στην αθλητική Καρδιολογία, ανέλυσε τα ευρήματα ελληνικών και διεθνών μελετών. Εκτός από την κλασική γνώση, που αποδίδει τις κύριες αιτίες των αιφνίδιων θανάτων νέων - αθλητών και μη - στην υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και στην αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας, οι περιπτώσεις όπου η ιατροδικαστική δεν μπορεί να φωτίσει τα αίτια δημιούργησαν την οντότητα "θάνατος αγνώστου αιτιολογίας".
Τι κρύβεται πίσω από έναν τέτοιο θάνατο; "Σε ένα 40% με 50% των οικογενειών που θα έρθουν στο ιατρείο μετά από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν, στον κλινικό έλεγχο βρίσκεται μια κληρονομική πάθηση καρδιάς", ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου, συμπληρώνοντας πως η πρώτη αιτία είναι καναλοπάθειες και ακολουθούν οι δομικές μυοκαρδιοπάθειες και οι μυοκαρδιοπάθειες.
η συνέχεια στο https://r4rehab.blogspot.com/2023/02/blog-post_23.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου