Πριν διαβάσετε την είδηση να καταθέσουμε ξανά, ξεκάθαρα, την άποψή μας:
Ο,τι κι αν γίνει, θα προκαλέσει την ταλαιπωρία των πολιτών κι όχι "απλούστευση".
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου η τεχνολογία, αντί να ευκολύνει τη ζωή των πολιτών, την κάνει ακόμη πιο περίπλοκη και γραφειοκρατική.
Είναι η μοναδική χώρα όπου...
η τεχνολογία αυξάνει τη γραφειοκρατία!
Κι αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα, επειδή η τεχνολογία χρησιμοποιείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την αχόρταγη συλλογή στοιχείων των πολιτών. Για το "φακέλωμά" τους δηλαδή. Με το πρόσχημα ότι "τώρα με το ιντερνετ δεν τρέχετε σε υπηρεσίες, κάνετε ό,τι σας ζητάμε πιο εύκολα", το κράτος, αχόρταγο για big data, βάζει συνεχώς νέες υποχρεώσεις, αντί να αλλάζει τον τρόπο συμμόρφωσης παλιών υποχρεώσεων.
Πολύ απλά, το κράτος λέει συνεχώς στον πολίτη: "έλα μωρέ, εύκολο είναι, κάνε κι αυτό, κάνε κι αυτό, κάνε κι αυτό". Συνεχώς προσθέτουν υποχρεώσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις, με τη δικαιολογία ότι "κάντε λίγη υπομονή (και) με αυτή την αλλαγή, για το καλό σας το κάνουμε, αργότερα θα δείτε τα οφέλη. Κι έτσι πέρασαν 30 χρόνια από τη χρήση της τεχνολογίας και ακόμη περιμένουν κάποιοι 3 χρόνια για να βγει η σύνταξή τους.
Μια επιχείρηση, εκεί που είχε την υποχρέωση να κάνει 10 πράγματα το χρόνο, δηλαδή μια φορολογική δήλωση, μια συγκεντρωτική τιμολογίων, 4 ΦΠΑ κλπ, τώρα έχει καμιά χιλιαριά υποχρεώσεις της νέας εποχής (μέχρι "δήλωση πραγματικού δικαιούχου" κι άλλες νεοταξίτικες τρίχες, που δημιουργούν τα big data και το οργουελικό φακέλωμα). Το κράτος δεν θέλει να κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών, αλλά να έχει σε βάσεις δεδομένων, όλες τις πληροφορίες για τον υπήκοό του. Ατέλειωτο φακέλωμα!
Στις νέες ταυτότητες αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δίνοντας το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του ενιαίου αριθμού, για την ταυτοποίηση των πολιτών στο κράτος.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real News», εξήγησε ότι θα προβλέπεται η ενσωμάτωση της ψηφιακής υπογραφής για όλους τους πολίτες, η έγχρωμη φωτογραφία και η αναγραφή ενός ενιαίου αριθμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ και θα αποτελέσει τον αριθμό που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν εφεξής ως αριθμό ταυτοποίησης απέναντι στο κράτος.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η «απουσία ενός κοινού αριθμού δημιουργεί το εξής πρόβλημα: όταν οι πολίτες χρησιμοποιούν πολλούς αριθμούς, είναι σαν να έχουν πολλά "πρόσωπα" απέναντι στο κράτος, κάτι που δυσχεραίνει ιδιαίτερα την άμεση και ασφαλή ταυτοποίησή τους αλλά και την παροχή υπηρεσιών».
Ο κ. Πιερρακάκης, αφού ανέφερε ότι ο σχετικός διαγωνισμός για το έργο έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, προσέθεσε πως «το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάβασης στον ενιαίο αριθμό ταυτίζεται με εκείνο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και οριοθετείται περίπου σε μία διετία από σήμερα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως «είναι αδιαπραγμάτευτο ότι τα ΚΕΠ θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους» και μάλιστα προσέθεσε πως «σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την αποστολή και το ρόλο τους».
Ο υπουργός κατέληξε αναφέροντας τα εξής: «Οι στόχοι μας είναι πολλαπλοί και συχνά εξόχως τεχνικοί. Διασυνδέσεις συστημάτων, απλοποιήσεις γραφειοκρατικών διαδικασιών, δημοπρασίες φάσματος –έννοιες όπως αυτές είναι δυσπρόσιτες για τους μη ειδικούς.
Όμως το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας είναι ήδη ορατό. Για παράδειγμα, από τον περασμένο μήνα δεν χρειάζεται να επισκεφθεί ένας πολίτης την εφορία για να δηλώσει ένα γάμο ή ένα διαζύγιο, καθώς τα συστήματα ενημερώνονται αυτόματα. Κάθε μήνα θα προστίθενται τέτοιου τύπου "απλοποιήσεις"».