Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Περί ψηφιακού νομίσματος

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Τί είναι το χρήμα; Μέτρο αξιών και μέσο πληρωμών. Έχει τη μορφή τού νομίσματος, το οποίο γίνεται υποχρεωτικώς δεκτό στις συναλλαγές. Αν έχω δολάρια και πάω να πληρώσω σε δολάρια για την εφημερίδα μου, ο περιπτεράς δεν είναι.... υποχρεωμένος να δεχθεί την πληρωμή. Νομιμότατα. Αν πάω να τον πληρώσω με ευρώ και δεν δεχθεί, μαγκιά του, καθότι η το χάδι-κύρωση της άρνησης αποδοχής τού νομίμως κυκλοφορούντος νομίσματος καταργήθηκε από τον σοσιαλιστικό, προοδευτικό, δημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ [παλαιός ΠΚ: Αρνηση αποδοχής νομισμάτων - Αρθρο 452 - Οποιος αρνείται να δεχτεί για πληρωμή νομίσματα που έχουν νόμιμη κυκλοφορία στο κράτος τιμωρείται με πρόστιμο].


Το νόμισμα αποτυπώνεται σε χαρτί ή μέταλλο. Το μεταλλικό νόμισμα το αποκαλούμε κέρμα, ενώ κατ’ ακριβολογία η λέξη «κέρμα» αφορά υποδιαίρεση του νομίσματος αποτυπωμένη είτε σε χαρτί είτε σε μέταλλο [κερματίζω]. Κέρμα είναι το μεταλλικό 50λεπτο, κέρμα είναι και το χάρτινο 5ευρω.

Τις τελευταίες ημέρες πολύ λόγος γίνεται για την εισαγωγή τού ψηφιακού ευρώ και κατάργηση των μετρητών. Διαβάζω πλείστα όσα άρθρα για το δικτατορικό αυτό μέτρο που θα μας αποτελειώσει ως ελεύθερους πολίτες.

Στη χώρα μας, όμως, ήδη προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση, όταν προβαίνουμε σε ηλεκτρονικές πληρωμές, ήτοι με ψηφιακό χρήμα, για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούμε να εισπράξουμε σε μετρητά αμοιβές >€ 500. Πρέπει τα € 550 να κατατεθούν σε λογαριασμό μας στην τράπεζα, απ’ όπου θα τα διακινήσουμε ηλεκτρονικώς ή θα κάνουμε αναλήψεις, για να τα χρησιμοποιήσουμε σε μετρητά.

Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει, ότι οι «αρμόδιες» Αρχές δεν γνωρίζουν τα πάντα γύρω από τη συμπεριφορά μας στον καθημερινό μας βίο. Η ΑΑΔΕ είναι σε θέση μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή και να προβεί στα νόμιμα. Η ΕΥΠ παρακολουθεί τους πάντας και τα πάντα [ακόμη και τα panda].

Από την άλλη υπάρχουν πολλά μετρητά κάτω από το στρώμα μας. Προ ετών ληστές εισέβαλαν σε σπίτι πρωτοδίκη και «σήκωσαν» € 300.000. Μετρητά προφανώς. Τόσα πολλά είχεν αποταμιεύσει ο κ. δικαστής;

Κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε για ληστείες με θύματα ηλικιωμένους και λεία δέκα και τριάντα και πενήντα και εκατό χιάδων ευρώ. Όλα αυτά τα μετρητά είτε θα χάσουν την αξία τους είτε θα κατατεθούν σε τράπεζα με την εισαγωγή του ψηφιακού νομίσματος. Αν κατατεθούν, όπερ το πιθανότερο, θα κληθούν [;] οι καταθέτες να δικαιολογήσουν την προέλευση. Έτσι, πολλές μίζες θα αποκαλυφθούν.

Αμ το bitcoin; Αυτό είναι νομιμότατο. Κάποιος στήνει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του μία μονάδα και εγώ σπεύδω να αγοράσω. Ηλεκτρονικώς φυσικά. Ακολουθεί η αγορά και πώληση τύπου χρηματιστήριο και κάποια στιγμή πωλώ όσα έχω αγοράσει και κερδίζω ευρώ ή χάνω ευρώ. Οι Αρχές δεν παρεμβαίνουν. Προφανώς, διότι το bitcoin είναι ένα αγαθό, όπως η μετοχή μίας Ανωνύμου Εταιρείας.

Και τώρα μας ενοχλεί το ψηφιακό νόμισμα. Επειδή, λέει, κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα διατάσσει, ότι δεν μπορούμε π.χ. να αγοράσουμε περισσότερα από 10 κιλά κρέας ή από 1 κιλό ζάχαρη. Θα είμαι, έτσι, δέσμιος των κυβερνητικών επιλογών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ελευθερία μου να αγοράσω 20 κιλά κρέας ή 2 κιλά ζάχαρη. Ενώ τώρα, με την αύξηση των τιμών και τη συνεπακόλουθη αδυναμία μου να αγοράσω 11 κιλά κρέας, δεν έγινε και τίποτε. Ελεύθερος είμαι. Ουδείς με καταπιέζει. Είτε μπορώ να πληρώσω με μετρητά είτε με τη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα μου.



Σώτος

Υ.Γ. Αναπαράγω κουραστικά αρθρίδιά μου περί νομίσματος κ.λπ. για να δείξω, ότι το ψηφιακό νόμισμα δεν πρόκειται να επιδεινώσει το χάλι μας.



9 Σεπ 2012

Χρήμα και νόμισμα


Αιτία για το κείμενο αυτό αποτέλεσε άρθρο του κ. Κώστα Μουτσιανά με τον τίτλο «Απλουστεύσεις και απλοποιήσεις» που αναρτήθηκε σtaxalia την 04.09.2012 (εδώ). Την αφορμή, όμως, μου έδωσε το έγγραφο που διάβασε χθες στα εγκαίνια της Διεθνούς[1] Έκθεσης Θεσσαλονίκης η μετενσάρκωση του Γιωργάκη. Οικονομολόγος δεν είμαι, προ πάντων δε αλάθητος. Γνωρίζω μόνον ότι το χρήμα είναι μέτρο αξίας και φορέας αξίας και εκφράζεται σε νομισματικές μονάδες. Χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αξίας αγαθών και υπηρεσιών [μέτρο αξίας] σε σύγκριση μεταξύ τους, αλλά και για την εκπλήρωση υποχρεώσεων [φορέας αξίας]. Όμως, το χρήμα έχει μετατραπεί και σε αγαθό. Γίνεται λόγος για αγορά χρήματος, όταν π.χ. αγοράζω δολάρια έναντι ευρώ ή γιεν κ.ο.κ. στην αγορά του Λονδίνου, της Φραγκφούρτης και άλλων μεγάλων κέντρων του χρηματιστηριακού τζόγου. Έχει, συνεπώς, αποκτήσει το χρήμα και μία τρίτη ιδιότητα, αυτή του αγαθού/εμπορεύματος, αφού αποτελεί αυτό τούτο αντικείμενο συναλλαγών[2]. Η τελευταία αυτή ιδιότητα είναι και η πλέον επικίνδυνη, αφού μπορεί κάποιος να ανατρέψει μία ολόκληρη οικονομία ή την ισορροπία πολλών οικονομιών ανεβοκατεβάζοντας την αξία ενός νομίσματος, κατ’ επέκταση δε αυξάνοντας αδικαιολογήτως την αξία ορισμένων αγαθών και μειώνοντας την αξία άλλων. Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι υπάρχουν άνθρωποι, για τους οποίους η αγοραπωλησία νομισμάτων αποτελεί την κύρια, αν όχι την αποκλειστική, βιοποριστική δραστηριότητα. Είναι στημένοι ολημερίς μπροστά σε 3-5 οθόνες και παρακολουθούν τις διακυμάνσεις των ισοτιμιών στις διάφορες πρωτεύουσες. Με ένα κλικ αγοράζουν π.χ. δολάρια και μετά από μία ώρα με άλλο ένα κλικ αγοράζουν με τα δολάρια γιεν. Με τρίτο κλικ πωλούν μετά από λίγο τα γιεν και η διαφορά μεταξύ της ποσότητος νομισματικών μονάδων που ανάλωσαν για την αγορά των δολαρίων και της ποσότητος των νομισματικών μονάδων που αποκόμισαν πωλώντας τα γιεν αποτελεί το κέρδος τους. Και αφορολόγητο παρακαλώ.

Ο κ. Κουτσιανάς έχει δίκηο, όταν προτρέπει να μην κάνουμε απλουστεύσεις και απλοποιήσεις. Θα μου επιτρέψει, όμως, να παρατηρήσω ότι προβάλλει τα ίδια απλοϊκά επιχειρήματα που έχει χρησιμοποιήσει ο Λουκάς Παπαδήμος ως πρωθυπουργός και οι αρχηγοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τότε που εξαπέλυσαν την εκστρατεία για να μας πείσουν ότι το ευρώ είναι καλό πράγμα και ότι πρέπει να παραμείνουμε στην ευρωζώνη για να βρίσκουμε στα ράφια των μαγαζιών γάλα και ψωμί για τα παιδιά μας, εξ ου και δεν πρέπει να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη παρατήρηση είναι: με την κατάσταση που βιώνουμε, πολύ δύσκολα μπορούν οι 7 στους 10 Έλληνες να αγοράσουν γάλα και ψωμί, οπότε ποίος ο λόγος να εμμείνουμε στο ευρώ, ώστε να υπάρχει γάλα στα ράφια; Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να αγοράσουμε το γάλα κατεβάζοντάς το από τα ράφια. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με το ευρώ, σε τί θα μας βλάψει το ενδεχόμενο να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα με τη δραχμή, επειδή δεν θα υπάρχει γάλα στα ράφια; Με άλλα λόγια «Το μόνο κυρίαρχο θέμα που μας απασχολεί είναι σε τι νόμισμα θα μετράμε την φτώχεια μας» [Σχόλιο Πέτρου Μ. σε ανάρτηση του olympia.gr 09.09.2012].

Από την άλλη αποτελεί σοβαρό ανασχετικό παράγοντα για την επιστροφή στη δραχμή η ανυπαρξία αυτάρκειας για τη διατροφή τού πληθυσμού, αφού, λέγεται ότι, δεν παράγουμε τίποτε. Έχουν δει, όμως, το φως της δημοσιότητας πλείστα όσα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι παράγουμε σε επαρκείς ποσότητες το 91,5% των αγαθών που έχουμε ανάγκη για την επιβίωσή μας. Άρα, το θέμα της αυτάρκειας δεν πρέπει να προβληματίζει. Το βασικό μας πρόβλημα είναι η οργάνωση. Αν, τώρα, με την επάνοδο στη δραχμή, δεν θα μπορούμε επί ένα χρόνο να εισάγουμε π.χ. πλυντήρια πιάτων και ψυγεία, ενώ παράγουμε, ή τηλεοράσεις ή μίξερ ή περσικά χαλιά ή συσκευές τηλεφώνων ή αυτοκίνητα ή viagra που δεν παράγουμε, ολίγον ενδιαφέρει. Θα επιβιώσουμε και χωρίς αυτά, αφού primum vivere και secundum γκλαμουριάζειν ανεμίζοντας το ευρώ.

Είχα γράψει και παλαιότερα [11.12.2011] ότι δεν με φοβίζει η επάνοδος στη δραχμή, η οποία ασφαλώς και θα προκαλέσει σεισμική δόνηση στη ζωή μας. Εκείνο που με φοβίζει είναι ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν εκπονήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου αυτού, ώστε να προστατευθεί ο λαός, όταν με την επάνοδό μας στη δραχμή θα μας τιμωρήσουν οι αγορές εκτοξεύοντας στα ύψη την ισοτιμία δραχμής/άλλων νομισμάτων, ώστε να καταστεί απαγορευτική οποιαδήποτε εισαγωγή αγαθών. Ακριβώς όπως μας πιάνει στον ύπνο ο Εγκέλαδος κάθε φορά που αποφασίζει να ξυπνήσει, ενώ είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα ξυπνήσει. Αρκεί, όμως, μία εβδομάδα, για να έχουμε έτοιμο στα συρτάρια το νομοθετικό πλαίσιο επανεισαγωγής τής δραχμής. Μόλις δε ληφθεί τη απόφαση να τεθεί το σχέδιο σε εφαρμογή, υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πορευόμεθα. Για τέτοιος έκτακτες περιστάσεις έχει προβλεφθεί, άλλωστε, στο Σύνταγμα η νομοθέτηση δια Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και όχι για να φέρνει η εκάστοτε κυβέρνηση προ τετελεσμένων και για ψύλλου πήδημα τους βουλευτές.

Ας λάβουμε, λοιπόν, ως δεδομένο ότι επιστρέφοντας στη δραχμή περιορίζονται οι αναλήψεις από τράπεζες, διακόπτονται οι εισαγωγές και εν γένει γίνεται χαμός, όπως μας έχει προειδοποιήσει ο παντογνώστης Πάγκαλος. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τί έχουν κάνει οι κυβερνώντες για το ενδεχόμενο αυτό; Έχουν υπολογίσει πόσα αποθέματα σε πετρέλαιο, φάρμακα, τρόφιμα κ.λπ. έχουμε για τους πρώτους μετά την επιστροφή στη δραχμή 6 μήνες; Γνωρίζουν π.χ. πόσα αποθέματα ξηράς τροφής έχει ο στρατός στις αποθήκες του; Έχουν σχεδιάσει τη διανομή νερού στον πληθυσμό; Πόσα αποθέματα βενζίνης και πετρελαίου υπάρχουν; Έχουν προέλθει σε συνεννοήσεις για την αδιάκοπη τροφοδοσία της χώρας με αέριο; Έχουν υπολογίσει ότι η πλέον κατάλληλη εποχή για την επάνοδο στη δραχμή είναι η Άνοιξη; Ας υποθέσουμε περαιτέρω ότι παρά τους προγραμματισμούς, το σχέδιο αποτυγχάνει, εξ αιτίας της ανικανότητος των κυβερνώντων και της αδυναμίας να δώσουν λύσεις φυσικά. Είναι πολύ εύκολο να διορίζεις, να απαγορεύεις διορισμούς, να αυξάνεις ή μειώνεις μισθούς, να σκορπάς το δημόσιο χρήμα σε ΜΚΟ, να ξεπουλάς δημόσια περιουσία, να επιβάλεις τέλη και φόρους χωρίς σχέδιο. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να λαμβάνεις σημαντικές αποφάσεις που θα προστατεύσουν το 95% του λαού από την πείνα και τη δυστυχία [το υπόλοιπο 5% θα έχει αναχωρήσει εγκαίρως - λόγω εσωτερικής πληροφόρησης ως είθισται- για Λόντρα, Παρίσι και άλλους ευρωπροορισμούς, όπου θ’ ανταμώσει τις καταθέσεις του].

Και τότε; Τί κάνουμε τότε που θα τα βρούμε σκούρα; Τότε πηγαίνει ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ, πιάνει από τα πέτα τον Γενικό Γραμματέα του και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και απαιτεί να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα του, την οποίαν προκάλεσαν επίορκοι πολιτικοί σε συνεργασία με τα διεθνή λαμόγια. Απαιτεί να παρασχεθεί βοήθεια από όλες τις χώρες. Ακριβώς όπως όλοι αυτοί οι πονόψυχοι άνθρωποι παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει στη Λιβύη, στο Σουδάν, στη Συρία κ.ο.κ. Θέλει αρετή και τόλμη, όμως, μία τέτοια κίνηση. Θέλει όρχεις τύπου Τάσσου και σθένος για να στηθούν στο Γουδή οι τενεκέδες που διέλυσαν τη χώρα.

Σίγουρα φαντάζει ουτοπική η θέση μου αυτή. Αλλά γιατί; Προχθές ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανεκοίνωσε μέτρα που ανακούφισαν «τις δυσκοίλιες αγορές». Γιατί το έκανε αυτό; Επειδή ο ιταλός Παπαδήμος τού είπε: «Αν δεν το κάνεις, η επιστροφή στη λιρέτα είναι επί θύραις», όπερ έστι μεθερμηνευόμενον «Η ευρωζώνη τελείωσε». Και το θαύμα έγινε. Τούτο σημαίνει ότι πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να τρέμουν τη διάλυση της ευρωζώνης και είναι έτοιμοι να προσφέρουν αντιπαροχή για τη διάσωσή της. Κι’ ας λένε ότι είναι πιο έτοιμοι από ποτέ για μία έξοδο της Ελλάδος από τη ζώνη τού ευρώ. Εμείς, όμως, όντας πουλημένα τομάρια, το παίζουμε κυριλέ. Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε εκβιαστές. Έχουμε αξιοπρέπεια. Και πώς να γίνετε εκβιαστές βρε τσουρούκια, αφού είσθε μια ζωή εκβιαζόμενοι ως πρωταθλητές της μίζας;

Συμπέρασμα: τα πάντα εξαρτώνται από το τί θέλεις να κάνεις, πόσο αποφασισμένος είσαι να το κάνεις, αλλά και πόσο προετοιμασμένος είσαι γι’ αυτό με Plan B ή C που λένε οι μορφωμένοι. Από τον τρόπο που ιεραρχείς τις προτεραιότητές σου. Αν στον κατάλογο των προτεραιοτήτων σου προηγούνται του λαού οι αγορές και το ευρώ, για να μη βγουν στη φόρα τ’ άπλυτά σου, τότε ….. Αν παρακολουθείς μοιρολατρικά τα τεκταινόμενα και έχεις εφεύρει τον φανταστικό και μοναδικό σου αντίπαλο που εσύ ονόμασες «lobby της δραχμής», ασφαλώς και θα μας διαλύσει η επιστροφή στη δραχμή. Ακριβώς, όπως μας διαλύει το ευρώ. Αργά, αλλά σταθερά.

Κι’ έτσι φθάνουμε στον επίλογο: το χρήμα ως μέτρο αξίας εξακολουθεί να επιτελεί τον ρόλο του. Με αυτό ως βάση βλέπουμε να έχει υποτιμηθεί πολλαπλώς το ευρώ στη χώρα εξ αιτίας της καταβαράθρωσης της ζήτησης, την οποία προκάλεσαν «οι αγορές» και οι εγχώριοι λακέδες τους. Ένα αγαθό, πλην τροφίμων, που προμηθευόμουν πέρυσι αντί € 30, το προμηθεύομαι φέτος αντί € 20. Το σπίτι μου έχει υποστεί την ίδια απαξίωση. Ο μισθός μου, η σύνταξή μου, η αμοιβή μου ακολουθούν κατά πόδας. Το δάνειο, όμως, που οφείλω στην τράπεζα δεν έχει υποστεί την παραμικρή απαξίωση. Αντιθέτως, πολλαπλασιάζεται με τον τόκο, ενώ εγώ εξακολουθώ να οφείλω ως κεφάλαιο την ίδια ποσότητα νομισματικών μονάδων. Γιατί, λοιπόν, μας παραμυθιάζουν ότι αν επιστρέψουμε στη δραχμή, θα αγοράσει την περιουσία μας μπιρ παρά ο κ. Πανταλάκης που έχει βγάλει τα λεφτά του έξω; Το ίδιο μπορεί να κάνει και τώρα με τις νομισματικές μονάδες που έχει μεταφέρει στο εξωτερικό και παραμένουν αριθμητικά αναλλοίωτες, όπως το δικό μου δάνειο. Άλλωστε, έγραψα κάτι πιο πάνω: εκπόνηση νομοθετικού πλαισίου για την επάνοδο στη δραχμή. Κι’ όταν λέω σχέδιο, εννοώ σοβαρό σχέδιο. Με σοβαρό σχέδιο χωρίς παραθυράκια, ουδείς Πανταλάκης θα τολμήσει ποτέ να φέρει μέσα το χρήμα που έβγαλε έξω για ν’ αρπάξει την περιουσία μου. Θα του είναι πολύ ασύμφορο.

Μήπως ήλθε η ώρα, λοιπόν, να στείλουμε στο διάολο τις αγορές και τους brokers τους; Δεν έχουμε παρά να πούμε «αποθανέτω η ψυχή μας μετά των αλλοφύλων» ή καλλίτερα «αποθανέτω η ψυχή μας μεθ’ όλων τους των φίλων». Είναι βέβαιον ότι θα πάθουν την πλάκα τους. Αλλά, είπαμε. Το «ο τολμών νικά» θέλει κότσια, δεν είναι για λουλούδες, αποχαυνωμένους κρατικοδίαιτους και καναπεδοτρίφτες.

Σωτήριος Καλαμίτσης

[1] Αλήθεια, γιατί εξακολουθεί να ονομάζεται «Διεθνής»; Ποιές ξένες επιχειρήσεις εκθέτουν προϊόντα; Αλλά και ποιες ελληνικές; Εκείνο που παρατηρώ τα τελευταία χρόνια είναι η παρουσία περιπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ., των ΕΛΤΑ και πολλών άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών.

[2] Αναφέρομαι στο χρήμα υπό τη μορφή του νομίσματος που αποτελεί υποχρεωτικό μέσο πληρωμών, αυτό δηλαδή που χρησιμοποιούμε στις καθημερινές συναλλαγές μας, και όχι στα αναμνηστικά ή συλλεκτικά νομίσματα που δεν αποτελούν μέσα πληρωμών, αλλά καθαρό εμπόρευμα.



Κυριακή, 16 Μαΐου 2021
 
Περί Bitcoin και λοιπών κρυπτονομισμάτων, άλλως πομφόλυγων

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Προ δέκα περίπου ημερών αγόρασα την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», επειδή διαφήμιζε, ότι θα δημοσίευε άρθρο για την κατανόηση του λεγόμενου κρυπτονομίσματος με την ονομασία bitcoin. Διάβασα το ολοσέλιδο άρθρο και δεν κατάλαβα τίποτε.

Στο μεταξύ είχα ακούσει, ότι Τούρκος τις την κοπάνησε από την Τουρκία συναποκομίζων $ 2 δισ. σε bitcoin, με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστια ζημία πολλοί επενδυτές.

Προ ημερών πληροφορήθηκα ότι χάκερς χάκαραν το σύστημα διανομής καυσίμων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος με τον εφοδιασμό των πρατηρίων βενζίνης, εν τέλει δε να εισπράξουν οι χάκερς λύτρα ύψους $ 4-5 εκ. σε bitcoin για να στείλουν το λογισμικό που ξεμπλόκαρε το σύστημα.

Εξ όσων γνωρίζω οι συναλλαγές διενεργούνται σε χρήμα, το οποίον εξ ορισμού αποτελεί μέτρο αξιών και μέσο πληρωμών. Τίποτε άλλο. Το χρήμα δε αποτυπώνεται σε νόμισμα, το οποίο είναι κάθε πολίτης εκ του νόμου υπόχρεως να δέχεται εις εξόφληση απαιτήσεών του και να καταβάλλει εις εξόφληση υποχρεώσεών του.

Το νόμισμα αντλεί την ισχύ του από την κρατική αυθεντία, η οποία και μόνον μπορεί να προσδώσει σε ένα κομμάτι χαρτί ή μέταλλο συγκεκριμένη αξία, εξ ου και μόνον το κράτος έχει το δικαίωμα να εκδίδει νόμισμα είτε το ίδιο είτε μέσω τρίτου, όπως παλαιότερα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε το λεγόμενο «εκδοτικό προνόμιο».

Διάβασα, λοιπόν, ότι τα κρυπτονομίσματα δημιουργούν οι miners* [μεταλλωρύχοι] εκ του μηδενός και ο καθένας μπορεί να επενδύσει σ’ αυτά. Πώς επενδύει; Μα αγοράζοντας κρυπτονόμισμα δίνοντας νομίμως και υποχρεωτικώς κυκλοφορούν νόμισμα. Αγοράζω π.χ. 1000 bitcoin δίνοντας € 1000. Και μετά; Πώς αυγαταίνει η επένδυσή μου και τα € 1000 γίνονται € 1100; Κι΄ όταν θέλω να πουλήσω bitcoin, εισπράττω ευρώ προφανώς.

Έτσι, έχει δημιουργηθεί μία αγορά στην οποία, όπως διαβάζω, αγοράζονται και πωλούνται αγαθά με bitcoin, όπερ σημαίνει ότι παραγκωνίζεται το επίσημο νόμισμα μιας χώρας κατά παράβαση της νομισματικής νομοθεσίας.

Στα πρώτα χρόνια του Μνημονίου δημιουργήθηκε μία τέτοια παράνομη νομισματική μονάδα στον Βόλο. Τα μέλη μίας ομάδος αγόραζαν και πωλούσαν σε Τοπική Εναλλακτική Μονάδα, στην ουσία αντάλλασσαν προϊόντα και υπηρεσίες με μέτρο αξίας την ΤΕΜ. Παρέχω υπηρεσίες ηλεκτρολόγου και «εισπράττω 100 ΤΕΜ». Πηγαίνω στον δικηγόρο και του δίνω 50 ΤΕΜ για μία συμβουλή. Ο δικηγόρος πηγαίνει στον μανάβη και αγοράζει ζαρζαβατικά αντί 25 ΤΕΜ. Είναι προφανές ότι υπήρχε κάποια βάση δεδομένων, όπου καταγράφονταν οι εν λόγω συναλλαγές χωρίς να παρεμβάλλεται χρήμα. Κάποιος ή κάποιοι κινδύνευ[σ]αν να μείνουν με τις ΤΕΜ στο χέρι, τις οποίες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, όταν μερικοί θα άρχιζαν να αναζητούν ευρώ.

https://ellas2.wordpress.com/2011/04/

Κάποια τέτοια φούσκα πρέπει να είναι και το bitcoin. Πράγμα που γίνεται αντιληπτό, όταν κάποιος την κοπανήσει με κρυπτονόμισμα αξίας $ 2 δισ., με αποτέλεσμα να χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια οι «επενδυτές» σε κρυπτονόμισμα.

Άλλωστε, γιατί ένας άλλος εφευρέτης κρυπτονομίσματος έκανε δωρεά $ 1 δισ. και όχι 1 δισ. κρυπτονομίσματος;

https://www.capital.gr/diethni/3545842/poios-einai-o-27xronos-disekatommuriouxos-pou-dorise-1-dis-dolaria-se-shiba-inu-stin-india

Και ο Αλεξ Βίνικ γιατί κατεζητείτο από Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ για απάτες διαπραχθείσες μέσω του κρυπτονομίσματος;

https://www.dailythess.gr/h-megali-klopi-bitcoins-dark-web-ke-chlidati-zoi-tou-rosou-pou-entopise-fbi-sti-chalkidiki/

Αυτά έχω καταλάβει. Κι’ αν σφάλλω, κάθε βοήθεια για την από μέρους μου κατανόηση του κρυπτονομίσματος είναι ευπρόσδεκτη.

Ο ορισμός του κρυπτονομίσματος, πάντως, τα λέει όλα.

https://www.plus500.gr/Trading/CryptoCurrencies?

«Τα Κρυπτονομίσματα (Κρύπτο) είναι εικονικά συναλλάγματα που συνήθως χρησιμοποιούν ένα αποκεντρωμένο δίκτυο για να πραγματοποιήσουν ασφαλείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Με την πλατφόρμα συναλλαγών της Plus500 μπορείτε να πραγματοποιήσετε συναλλαγές Κρύπτο CFD – όπως Bitcoin, Ripple XRP, Ethereum και άλλα – κερδοσκοπώντας από τις κινήσεις των τιμών τους, χωρίς να σας ανήκουν στην πραγματικότητα.»

«….κερδοσκοπώντας από τις κινήσεις των τιμών τους, χωρίς να σας ανήκουν στην πραγματικότητα». Καλό ε;

Σώτος

*Αυτοί είναι οι ξύπνιοι. Οι άλλοι που επενδύουν είναι οι μίνερς [μινάρω κυριολεκτικά σημαίνει μαλακίζομαι (εκ του Πατρινού επιθέτου μινάρας που σημαίνει μαλάκας). Χρησιμοποιείται όμως κατά κύριο λόγο μεταφορικά προς όσους ξεστομίζουν ή κάνουν μαλακίες. Το λέμε επίσης και σε όσους το έχουν κάψει τελείως.]




Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Αχ αυτή η ακρίβεια [αγαθών τε και λόγων]!

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Είμαι στο σούπερ μάρκετ. Μπροστά στα ψυγεία με τα γαλακτοκομικά. Από € 1,2 στα € 1,5 το γάλα. Σιγά το πράμα. Τί είναι 30Λ παραπάνω; Και τότε ο νους φεύγει με καλπασμό.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανών αδυνατούν ν’ αγοράσουν γάλα ούτε με € 100.

Αν είχαμε, άραγε, σοσιαλδημοκρατία, την οποίαν ευαγγελίζεται ο Ανδρουλάκης, θα είχε ακριβύνει το γάλα;

Μήπως, αν είχαμε προοδευτική κυβέρνηση με τον Αλαίκσοις;

Πότε θα γίνουν άραγε εκλογές, να απαλλαγούμε από τον ολιστικό* Κούλη και να φορέσουμε τον επόμενο «θα»;

Διάβασα, ότι μετά το «επιτελικό κράτος» έρχεται το «νέο κράτος». «Το κράτος πότε θα έλθει ρε φούστη μου;» μονολογώ. Και ότι η κυβέρνηση πατάει γκάζι για μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις; Τ’ είν’ τούτο πάλι;

Θυμήθηκα, ότι μερικοί τύποι άρπαξαν τις κουμπούρες και κυκλοφορούν απειλώντας τους πάντες και τα πάντα. Άλλοι δολοφονούν και παραδίδονται στην Αστυνομία, ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης, όπως μας συνεβούλευσε ο συνδικαλιστής αστυνομικός κ. Μπαλάσκας, αντί να το παίζουν δυστυχή θύματα, όπως ο Μπάμπης ο συζυγοκτόνος.

Η απονομή τών συντάξεων επιταχύνεται 10 χρόνια τώρα, αλλά όλο βαλτώνει. Όπως και η Δικαιοσύνη. Και όλα τ’ άλλα. Και να σκεφτείς, ότι την 14η Ιουλίου του 2011 ο τότε διοικητής του ΙΚΑ, απόφοιτος της Σιβιτανιδείου, αλλά επιτυχημένος οινοποιός με πολλά ΕΣΠΑ κ.λπ. άμα δε και σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος δήλωνε από τηλεοράσεως: «Το 2013 η σύνταξη θα βγαίνει σε μία ώρα».

Ο Τράγκας, ιδρυτής κώματος που θα έφερνε την εντιμότητα στο Δημόσιο, άφησε πίσω του αμύθητη περιουσία. Κινητοποιήθηκαν μετά θάνατον οι Αρχές και τα Αρχίδια να ελέγξουν το «πόθεν έσχες». Πώς θα μπορούσαν ζώντος τού ακέραιου, ανυποχώρητου, σκληροτράχηλου δημοσιογράφου, ο οποίος εγνώριζε πλείστα όσα ανομολόγητα μυστικά τους; Το σφαλιάρισμα στο Χέρφιλντ τον δίδαξε πώς να λειτουργεί ως τιμητής των αντιπάλων τών γενναιόδωρων χορηγών του.

Πωλητικοί μπλεγμένοι στο λεγόμενο σκάνδαλο Novartis κατηγορήθηκαν για αποδοχή ουχί ευκαταφρόνητων ποσών. Η Δικαιοσύνη δεν κατόρθωσε, παρά τις φιλοάτιμες προσπάθειες, να διευκρινίσει την προέλευση και τον προορισμό τους. Έτσι, απηλλάγησαν οι ενθυλακώσαντες «αδιευκρίνιστα» ποσά. Άσε που ορισμένα ονόματα πωλητικών εξαφανίστηκαν από το κείμενο της μετάφρασης εγγράφου του FBI. Να δεις που στο τέλος υπόλογος για το σκάνδαλο θα είναι ο Βαξεβάνης.

Κάπου στην ΕΣΤΙΑ διάβασα, ότι ο Κούλης έδωσε συνέντευξη σε κάποιον David Ignatius, αρθρογράφο της Washington Post, στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπου εξεφώνησε έναν πραγματικά εξαιρετικό λόγο στο Κονγκρέσο των ΗΠΑ. Το ότι δεν πιστεύει όλα όσα του έγραψε ο λογογράφος του δεν έχει σημασία. Ηρωτήθη, λοιπόν, τί γίνεται με αυτόν τον Ανδρέα Γεωργίου που ως επί κεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ μαγείρεψε τα στοιχεία, ώστε να μπούμε εύκολα στα Μνημόνια. Ιδού η απάντηση του πρωθυπουργού: «Έχω δηλώσει δημοσίως, ότι θα ήθελα να δω αυτή την υπόθεση να επιλύεται το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε ένα συστημικό πρόβλημα στην Ελλάδα και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός, ότι τα δικαστήρια καθυστερούν πολύ να λάβουν τελικές αποφάσεις. Και φοβάμαι, ότι αυτή η περίπτωση καταδεικνύει, ότι πρόκειται για ένα διαρθρωτικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Τιτάνας ο Κούλης. Κυβερνά 3 χρόνια ως πρωθυπουργός και 1,5 χρόνο ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και απλώς σκέφτεται, ότι πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα. Τέρας ακριβολογίας, αποφασιστικότητος και μεταρρυθμίσεων.

Όλως παραδόξως δεν του υπεβλήθη ερώτηση για την αδιάκοπη αύξηση του δημόσιου χρέους και την υπέρογκη ανεξόφλητη οφειλή τής ΝΔ στις τράπεζες. Ούτε για τις τράπεζες που μετέφεραν τα κόκκινα δάνεια σε θυγατρικές τους, τις και funds επονομαζόμενες, και παριστάνουν, ότι δεν έχουν σχέση μ’ αυτά, ενώ δρομολογούνται πάλι χιλιάδες πλειστηριασμών ακινήτων.

ΗΠΑ και ΕΕ αίρουν [άρουν που λένε οι μορφωμένοι] τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και του κακού Μαδούρο [απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου], ώστε να τροφοδοτηθεί η ΕΕ και να είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας [απαγόρευση εισαγωγής καυσίμων από Ρωσία]. Άτυχος είσαι ρε Γκουίντο. Κοίτα τί έγινε, από ‘κει που ο Τραμπ ετοιμαζόταν προ 3ετίας να σε αναγνωρίσει ερήμην του λαού τής Βενεζουέλας ως Πρόεδρο της χώρας σου.

Νεαρός τράπερ συλλαμβάνεται κατέχων όπλο και αγωνίζεται να πείσει τον δικαστή, ότι το όπλο δεν είναι δικό του. Τιμωρείται παραδειγματικά σε ….. 10μηνη φυλάκιση με αναστολή. Εξελθών του δικαστηρίου μακαρίζει δημοσίως την τύχη του που δεν επέτρεψε στους αστυνομικούς να ανακαλύψουν και το δεύτερο όπλο του.

Αρθρογράφοι αναλύουν εις τον Τύπον τους λόγους που ο Αλαίκσοις προτίμησε τη Σβίγκου αντί του Τζανακόπουλου για Γραμματέα της ΚΕ. Κέχοδεν η φορβάς εν άλω.

Ο Ταγίπ έχει ξεσαλώσει, ενώ εμείς χτυπάμε τις πόρτες των συμμάχων, μολονότι γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως έχει πει ο κάλλιστα όλων επαΐων Αποστολάκης [πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Αμύνης], ότι αν γίνει το μπαμ με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι. Πότε θα το εμπεδώσουμε;

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν γίνεται δεκτή από καθηγητές και φοιτητές, καθότι τα ΑΕΙ είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ροπάλων, λίθων, μολότωφ κ.λπ. και δεν ανέχονται την αστυνομική βαναυσότητα.

Κάθε μέρα ο Τύπος ενημερώνει ποιοί μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 55, στα 60 κ.λπ., ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται όντας συνταξιούχοι. Και για την εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Σύνταξη στα 50. Το όνειρο κάθε αξιοπρεπούς ψηφοφόρου.

Οι δολοφόνοι του Καραϊβάζ ασύλληπτοι. Αν είχε κάνει περιουσία, όπως ο Τράγκας, θα ζούσε τώρα.

Με επανέφερε στην πραγματικότητα μία κυρία που ήθελε να πάρει κάτι από το ψυγείο και την εμπόδιζα. Προς μεγάλη μου έκπληξη μου ζήτησε πολύ ευγενικά να παραμερίσω. Εντυπωσιάσθηκα από και εθαύμασα ανυποκρίτως την σπάνιν της συμπεριφοράς της.

Βγαίνονας από το κατάστημα έδωσα σε μία 35χρονη μαμά τριών τέκνων λίγο τυρί, μερικά αυγά και πορτοκαλάδες. Πουλάει αναπτήρες, δεν ζητιανεύει. Μου είχε ζητήσει να της δώσω λίγα τρόφιμα και όχι χρήματα.

Περίφροντις ξεκίνησα για το σπίτι. Καθ’ οδόν παρά λίγο να τρακάρω με ντελιβερά που εκινείτο ακάθεκτος αντίθετα στον μονόδρομο. Αλλά και με αυτοκίνητο που ερχόμενο εξ αριστερών είχε παραβιάσει το STOP. Με τόσες σκοτούρες είχα ξεχάσει πως ο Κ.Ο.Κ. υπάρχει για να παραβιάζεται. Και τότε μου ήλθε η φλασιά: θυμήθηκα δημοσίευμα για κάποιον Αθανάσιο Νένε, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό. Καθηγητής Ατμοσφαιρικών Διεργασιών στην Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης. Του απονεμήθηκε το βραβείο Copernicus 2022. Το διάβασα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ [σελίς 19, 22.05.2022]. Πουθενά αλλού. Βλέπεις ο Νένες δεν συνθέτει άσματα για κορμιά διαμάντια, γκομενάκια σούπερ**, ούτε μετέχει σε X-Factor, Masked singers και δεν συμμαζεύεται.

Μπήκα σπίτι φορώντας ένα πλατύ χαμόγελο. Μπράβο ρε Θανάση!!! Μου ΄φτιαξες τη διάθεση. Με έκανες να συνειδητοποιήσω για μία ακόμη φορά πόσο αθεράπευτα και ρομαντικά απροσάρμοστος είμαι. Και θα παραμείνω. Χάρη σε σένα και τους αφανείς ομοίους σου γίγαντες.

Σώτος

*Από την ΕφΣυν της 04.06.2022

Τί σημαίνει και από που προέρχεται. Ολιστικά λεφτά.

Παύλος Μεθενίτης

«Ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω -είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, το να βγάζει κανείς ολοένα και περισσότερα λεφτά-, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά».

Αυτά είχε δηλώσει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας με φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, προφανώς μην έχοντας κατά νου το απόφθεγμα του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούν ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος; Έχουνε κιόλας φάει». Κι αν υπάρχει μια οικογένεια στην Ελλάδα που έχει φάει, με κάθε έννοια της λέξης, είναι ασφαλώς η οικογένεια Μητσοτάκη.

«Πολλά και ανόσια περί το των πολλών νόμισμα γέγονε»

(Πολλά και ανόσια κακουργήματα έχουν γίνει για το χρήμα)

Πλάτων, 427-347 π.Χ.

«Η φιλοχρη­μοσύνη μήτηρ κακότητος απάσης» Φωκυλίδης, ~5ος αιών π.Χ.

www.gnomiko­logikon.gr

Όμως, ο πρωθυπουργός με τις ασυλλόγιστες δηλώσεις του έφερε στο προσκήνιο δυο ωραίες, ζουμερές λέξεις: τα λεφτά κι αυτό το «ολιστικά». Λοιπόν, τα λεφτά... Η λέξη προέρχεται από το επίθετο λεπτός – «λεπτόν νόμισμα» είναι ένα νόμισμα μικρής αξίας. Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για τις σημασίες της λέξης «λεφτά» – λίγοι έχουν πολλά από δαύτα, αλλά όλοι ξέρουν τι είναι τα τρελά λεφτά ή τα πεταμένα λεφτά. Επίσης όλοι γνωρίζουν πως τα λεφτά πάνε στα λεφτά και πως όταν βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση, θα πούμε ειρωνικά πως τα πιάσαμε τα λεφτά μας... Ο «λεπτός», απ’ όπου κατάγονται τα λεφτά, ο άπαχος, ο αδύνατος, ο κομψός, ο αραιός, ο εύθραυστος, αλλά και μεταφορικά ο ευγενικός, ο αβρός, ο ευφυής ή ο καλαίσθητος, σύμφωνα με το Μείζον Ελληνικό Λεξικό, προέρχεται από το ρήμα «λέπω», που σημαίνει «ξεφλουδίζω». «Λεπτός» ήταν αρχικά ο «αποφλοιωμένος καρπός κριθαριού» και μετά ό,τι ψιλό και στενό.

Όμως ο σκοπός της ζωής μας δεν είναι να βγάζουμε ολοένα και περισσότερα λεφτά, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο ολιστικά, όπως δηλώνει ο κύριος Μητσοτάκης, ο σενσέι, ο προφήτης της ευζωίας των υπηκόων του, η οποία κατακτάται μόνον πνευματικώς, διότι υλικώς, ακόμα και να θέλουν οι περισσότεροι να βγάλουν πολλά λεφτά, μάλλον δεν θα τα καταφέρουν. Λοιπόν, το επίθετο «ολιστικός» είναι, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ένας ελληνογενής λόγιος ξένος όρος: «holistisch» στα γερμανικά σημαίνει αυτόν που αναφέρεται στη φιλοσοφική θεωρία του ολισμού («holismus» από το αρχαιοελληνικό «όλος»). Ο ολισμός σχετίζεται με την έννοια της ολότητας. Είναι μια θεωρία που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, με κυριότερους εκπροσώπους τους Σματς, Ντάγερ και Ντακ, και επιχείρησε να λύσει φιλοσοφικά το πρόβλημα της σχέσης μέρους-όλου απολυτοποιώντας το όλον – βασιζομένη σε πορίσματα επιστημών όπως η βιολογία, η χημεία και η ψυχολογία υποστήριξε ότι η δομικότητα και η ολότητα αποτελούν θεμελιώδεις μορφές υπάρξεως της ύλης.

Με απλούστερα λόγια, ο ολισμός είναι εκείνη η θεωρία που λέει πως το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. «Ολιστικός/ή» μπορεί να είναι ένας τρόπος ζωής, μια δίαιτα (ινδουιστική) ή ακόμα και μια ιατρική προσέγγιση: η ολιστική ιατρική (holiatry) θωρεί πως η θεραπεία της ασθένειας ενός ατόμου, και συνεπώς η διατήρηση της σωματικής υγείας γενικότερα, πρέπει να επιτυγχάνεται λαμβάνοντας υπόψη ψυχικούς και κοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με το άτομο που νοσεί.

Ολισμός, όμως, χωρίς λεφτά δεν γίνεται: αν πεινάς ή αν δεν έχεις να βάλεις βενζίνη, είσαι κάτι λιγότερο, και όχι περισσότερο, από το άθροισμα των μερών σου και με το συμπάθιο, σεβάσμιε γκουρού του ολισμού.



**Τύφλα να ‘χει ο Γκάτσος. Καλά, δεν μιλάμε για Ελύτη, Σεφέρη κ.λπ. Αυτοί είναι νάνοι μπροστά στο μεγαλείο των τραπ[ρ]όστ[υ]ιχων.

Τη γαμάω μέσα στο Bentley /
Φρέσκος σαν το Λουμίδη /
Στο μουνί πατάω μπουνίδι /
Swoop, swoop, swoop /
Ρίχνω κλωτσίδι
(iLLEOo, Κόντρα/Λουμίδης)

Η Ghetto Queen είναι από τις ελάχιστες γυναίκες που κάνουν



Περάσαμε το όριο /
Κούνα την κωλάρα κι ακολούθα τον πελώριο
(Mente Fuerte, Caliente)



Σκάσε πουτάνα μπουνιές μη σου βάλω /
Κερνάνε γραμμές και γαμάνε ο ένας τον άλλο
(iLLEOo, Σκάσε πουτάνα)

Ξέρω τι θέλεις ρε πουτάνα /
Μεγιστάνα από αλάνα (μεγιστάνα από αλάνα) /
Να ξέρει από gunia, να ξέρει τα αλάνια /
Να ξέρει από χαβιάρι, να ξέρει από σαμπάνια (Mad Clip, Ypo, Μεγιστάνα)

Καμία πουτάνα δεν έχω μες στις επαφές, διαλέγω σε ποια το βάζω, δεν το βάζω όπου θες
(Blvck Medusa x Big Towl – PUTA)

Πες σε αυτό τον πούστη να μη σε ακουμπάει /
θέλουν εμάς για να φάνε το cash /
δε θέλω τα χρυσά για να βγάλω μουνί, έχω προσωπικότητα και εσύ είσαι αδερφή
(Blvck Medusa x Big Towl – PUTA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου