Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Περί της επιλογής τής ηγεσίας τών ανωτάτων δικαστηρίων

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Διαβάσαμε, λοιπόν, ότι το υπουργικό συμβούλιο όρισε νέα Πρόεδρο και νέα  Εισαγγελέα τού Αρείου Πάγου στη θέση των συνταξιοδοτηθέντων την 30.06.2023 [ΣΗΜ: παρακαλούνται οι κ.κ. δικαστές που θα διαβάσουν τούτο το αρθρίδιο να μη με μαλώσουν που....

έγραψα το χυδαίο «συνταξιοδοτηθέντων» αντί του κομψού «αφυπηρετησάντων»]. Αφού τηρήθηκε η διαδικασία ενώπιον των Προέδρων των κωμάτων και ο υπουργός επί της Δικαιοσύνης πρότεινε 3 πρόσωπα για κάθε θέση.

Για τη νέα Πρόεδρο κ. Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα διαβάζουμε, ότι διετέλεσε Εφέτις-ανακρίτρια στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και προήδρευσε του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση του Νίκου Παππά που κσταδικάσθηκε για απιστία  υπουργού [υπόθεση τηλεοπτικών αδεών].

Πολλοί και πολλάκις έχουν αναφερθεί στην συνταγματικώς προβλεπόμενη* απαράδεκτη διαδικασία, να ορίζεται η ηγεσία τής δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική εξουσία. Φωναί βοώντων εν τη ερήμω ή, επί το λαϊκότερον, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.

Για να μην πολυλογώ θέτω ένα απλό ερώτημα: εάν μετά τις εκλογές τής 21.05.2023 και της 25.06.2023 είχε σχηματίσει  κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα διέθετε η κ. Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα τα προσόντα να ορισθεί Πρόεδρος του Αρείου Πάγου;   

Σώτος

*Άρθρο 90 Συντάγματος 
«………
5. Οι προαγωγές στις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, με επιλογή μεταξύ των μελών του αντίστοιχου ανώτατου δικαστηρίου, όπως νόμος ορίζει. Η προαγωγή στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενεργείται με όμοιο διάταγμα, με επιλογή μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και των αντεισαγγελέων του, όπως νόμος ορίζει. Η προαγωγή στη θέση του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενεργείται με όμοιο διάταγμα με επιλογή μεταξύ των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της αντίστοιχης Γενικής Επιτροπείας, όπως νόμος ορίζει. Η προαγωγή στις θέσεις του γενικού επιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων ενεργείται με όμοιο επίσης διάταγμα με επιλογή μεταξύ των μελών της αντίστοιχης Γενικής Επιτροπείας και των προέδρων εφετών των διοικητικών δικαστηρίων, όπως νόμος ορίζει.

 Η θητεία του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των Γενικών Επιτρόπων των διοικητικών δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών ακόμη και αν ο δικαστικός λειτουργός που κατέχει τη θέση δεν καταλαμβάνεται από το όριο ηλικίας. Ο τυχόν υπολειπόμενος μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας χρόνος λογίζεται ως πραγματική συντάξιμη υπηρεσία, όπως νόμος ορίζει.

 6. Oι αποφάσεις ή πράξεις κατά τις διατάξεις αυτού του άρθρου δεν προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου