Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Η μεγάλη δικαίωση του ΟΕΕ

Τον Φεβρουάριο του 2017, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του....
νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το συγκεκριμένο μέτρο χαρακτηρίστηκε από το Φορέα μας ως δημευτικό του εισοδήματος και ως εκ τούτου αντισυνταγματικό - κατόπιν γνωμοδότησης και έμπειρων νομικών - καθώς παραβιάζει τις αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας, και εφόσον η απόφαση για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών δεν προέκυψε μετά από εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, από πλευράς της Κυβέρνησης.

Πριν την απόφαση του ΣτΕ μίλησαν τα στατιστικά στοιχεία. Η αναποτελεσματικότητα του εν λόγω νόμου αποδείχθηκε από το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και ταυτόχρονα η μαύρη εργασία και τα αδήλωτα εισοδήματα σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο!

Δυόμιση χρόνια μετά, στις 4 Οκτωβρίου 2019, ήρθε η τρανή δικαίωση για το ΟΕΕ, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 4387/2016, γνωστό και ως νόμο Κατρούγκαλου, για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Η δικαίωση όμως ήταν ακόμη μεγαλύτερη για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας, οι οποίοι συνέχισαν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με ζημιές, αφού ο κεφαλικός αυτός φόρος οδήγησε σε πλήρη εξαΰλωση όχι μόνο των κερδών, αλλά και πολύ μεγάλου μέρους του τζίρου τους.

Το ΟΕΕ είναι πάντα έτοιμο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και να προσφέρει λύσεις και προτάσεις, ώστε να εξομαλυνθεί η αδικία που έχει προκύψει και να δημιουργηθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα αποκαταστήσει τις ισορροπίες.