Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Νεώτερο σημείωμα της ΝΔ για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Φαίνεται πως υπάρχει σύγχυση στη ΝΔ για το πώς πρέπει να χειριστεί την εξέλιξη και ότι πιάστηκε απροετοίμαστη.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος την συμφωνία την χαρακτηρίζει “πρόθεση συμφωνίας” και επιπλέον την θέτει υπό την αίρεση να γίνει δεκτή από τους ιερείς. Άρα επιβεβαιώνεται ότι το μόνο καινούργιο είναι ο κατ’ επίφαση νέος τρόπος μισθοδοσίας των κληρικών που αποδεικνύεται ήδη και άκρως προβληματικός καθότι απροετοίμαστος.

Η Κυβέρνηση παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος απλώς με έμμεσο και όχι άμεσο τρόπο όπως σήμερα. Και είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι επειδή δήθεν οι κληρικοί δεν θα πληρώνονται απευθείας από το κράτος, αλλά από την Εκκλησία με χρήματα του κράτους, ανοίγει ο δρόμος για 10.000 διορισμούς. Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει η κυβέρνηση; Κουτόχορτο τρώνε οι πολίτες; Προσπαθεί να πείσει ότι επειδή θα πληρώνει διαφορετικά 10.000 ιερείς μπορεί να προσλάβει άλλους 10.000 υπαλλήλους, ενώ την ίδια ώρα έχει γονατίσει τους πάντες στους φόρους; Εχει ανακαλύψει κάποιο ευρώδεντρο η κυβέρνηση; Είναι προφανές ότι μπροστά στην επερχόμενη ήττα του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει πια να πει και να κάνει τα πάντα. Δεν θα διστάζει ακόμη και να τινάξει τη χώρα στον αέρα.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας δεν άπτονται του Συντάγματος, αλλά απλής νομοθέτησης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας. Και ότι παράλληλα με την άτακτη υποχώρηση του κ. Τσίπρα στις μέχρι πρότινος μεγαλεπίβολες εξαγγελίες του περί συνταγματικού διαχωρισμού Κράτους- Εκκλησίας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη δημαγωγία του.

Από εκεί και πέρα στο ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας αναδεικνύεται η γνωστή και παροιμιώδης υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2013, το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο 4182 (άρθρο 83) της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή κράτους και εκκλησίας. Μάλιστα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, είχαν εκφράσει, τότε, δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να φύγει από το κράτος και να την αναλάβει η εκκλησία μέσω της περιουσίας της. Αν δεν είναι αυτό υποκρισία και δημαγωγία τι είναι;

Ο κ. Τσίπρας μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Ανακοίνωσε ξαφνικά ότι το κράτος δεν θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα το κάνει με έμμεσο τρόπο, δίνοντας ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ. Μόνο που πριν περάσουν καν 24 ώρες, αυτή η πρόταση φαίνεται να προκαλεί μόνο προβλήματα.


Το συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ που εν λευκώ θα καταβάλλει ετησίως το Κράτος στην Εκκλησία της Ελλάδος ποιος ακριβώς θα το διαχειρίζεται; Ο Αρχιεπίσκοπος; Η Ιερά Σύνοδος; ‘Η οι Μητροπόλεις; Και με ποια διαδικασία ελέγχου;
Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Το κράτος ή η εκκλησία;
Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών;
Tι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως π.χ. στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα;

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα δείχνει το πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν τελικά οι χθεσινές ανακοινώσεις.

Η κυβέρνηση, -κάθε κυβέρνηση- οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας με εντελώς πρόχειρες και ακατέργαστες επιλογές. Διότι αυτό κατόρθωσε να κάνει η κυβέρνηση. Να ξεσηκώσει με τις ανακοινώσεις της όλους τους ιερείς που ευλόγως ανησυχούν για το πώς θα μισθοδοτούνται. Ανάλογες αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται στο πόδι για 10.000 λειτουργούς της Εκκλησίας. Μακάρι κάποια στιγμή στο μέλλον οι ιερείς να μπορούν να πληρώνονται αποκλειστικά από τα έσοδα που θα έχει η Εκκλησία από την αξιοποίηση της περιουσίας της. Αυτό θα ήταν κάτι που προφανώς θα το επιζητούσε και η Εκκλησία και η Πολιτεία. Αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει ούτε από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε με πρόχειρες ανακοινώσεις που τελικά μόνο ανησυχία και προβλήματα φαίνεται να δημιουργούν.

Αυτή είναι η πάγια θέση της ΝΔ. Ότι για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας χρειάζονται εκτός από καλόπιστο διάλογο και πολύ καλή προετοιμασία.

Για το θέμα που έχει ανακύψει, όπως και για άλλα προβληματικά σημεία στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζήτησε εκτάκτως συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία προγραμματίστηκε για τις προσεχείς ημέρες. Και από την πλευρά της, η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει μια λύση επωφελής και για τις δύο πλευρές στο πρόβλημα που ανέκυψε.