Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

Ψηφιακό μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο στο διαδίκτυο

 Εκατομμύρια εκατομμυρίων είναι οι αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο στο διαδίκτυο, δείχνοντας έτσι τη μεγάλη σημασία που δίνουν στον Μακεδόνα στρατηλάτη ανά την υφήλιο. Στην επέτειο του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην Βαβυλώνα τον Ιούνιο του 323 π.Χ. , η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας παρουσίασε στο κοινό το έργο..... « Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη» , που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ 2014-2020». Το μουσείο είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://alexanderthegreatmuseum.gr/

«Πρόκειται για μία δικτυακή πύλη αφιερωμένη στη σπουδαία αυτή ελληνική μορφή, η οποία δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να παρακολουθήσει μία συνθετική , επιστημονικά έγκυρη και εύληπτη παρουσίαση της πορείας του ήρωα στην ιστορία και στον μύθο, αλλά και όλων εκείνων των ιστορικών εξελίξεων που οδήγησαν στην δημιουργία της Ελληνιστικής Οικουμένης». Αυτό σημειώνει η δημιουργός και «ψυχή» του μουσείου, διακεκριμένη αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη.


Το εικονικό μουσείο είναι αφιερωμένο στη γνωστότερη μορφή της ελληνικής και -ίσως- της παγκόσμιας ιστορίας). Στόχος του έργου ήταν η δημιουργία ενός εικονικού μουσείου αφιερωμένου στη σπουδαία αυτή προσωπικότητα. Επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής, θα προχωρήσει σε μια συνθετική, επιστημονικά έγκυρη και συγχρόνως γλαφυρή και ελκυστική παρουσίαση της πορείας του ίδιου του ήρωα στην ιστορία και στο μύθο, αλλά και όλων εκείνων των διεργασιών που οδήγησαν στη δημιουργία του οικουμενικού πολιτισμού που ονομάζεται «ελληνιστικός» και αποτέλεσε τη βάση των ιστορικών εξελίξεων, οι οποίες σφράγισαν καίρια την σύγχρονη κοσμοαντίληψη.

Βασικό στοιχείο του Εικονικού Μουσείου, όπως λέει η δρ Κοτταρίδη, αποτελούν οι εξειδικευμένες βιντεολήψεις εκατοντάδων μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία , την Αίγυπτο και την Ιορδανία, αλλά και οπτικό υλικό από μουσεία και χώρους και άλλων περιοχών που εμπλουτίζουν την αφήγηση .

Στο επίκεντρο βρίσκεται η συνοπτική αφήγηση του πρώτου επιπέδου, από το οποίο ο επισκέπτης διαδραστικά μπορεί να εμβαθύνει , προχωρώντας στο δεύτερο , όπου θα βρει ένα πλήθος πολυμεσικά αντικείμενα, οργανωμένα σε επτά θεματικές ενότητες. Ψηφιακά παιχνίδια και πολλές συμπληρωματικές πληροφορίες (κείμενα, εικόνες, στοιχεία βιβλιογραφίας κλπ.) μπορεί κανείς να βρει στην βιβλιοθήκη, που αποτελεί το τρίτο επίπεδο του μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου