Business as usual...
Τι αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας
Το κείμενο της συμφωνίας έφερε στο φως της δημοσιότητας το Reuters:
Διμερής Συμφωνία Καθορισμού Όρων και Προϋποθέσεων για την Ανοικοδόμηση
ΕΠΕΙΔΗ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν παράσχει σημαντική οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022·
ΕΠΕΙΔΗ ο αμερικανικός λαός επιθυμεί να επενδύσει μαζί με την Ουκρανία σε μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ασφαλή Ουκρανία·
ΕΠΕΙΔΗ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ουκρανία επιθυμούν μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία και μια ανθεκτική εταιρική σχέση μεταξύ των λαών και κυβερνήσεών τους·
ΕΠΕΙΔΗ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ουκρανία αναγνωρίζουν τη συμβολή της Ουκρανίας στην ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας μέσω της εθελοντικής εγκατάλειψης του τρίτου μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο·
ΕΠΕΙΔΗ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ουκρανία επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι τα κράτη και άλλα πρόσωπα που ενήργησαν επιζήμια για την Ουκρανία στη σύγκρουση δεν θα ωφεληθούν από την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά τη σύναψη διαρκούς ειρήνης·
ΤΩΡΑ, ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και η Κυβέρνηση της Ουκρανίας (έκαστη, “Συμμετέχων”) συνάπτουν την παρούσα Διμερή Συμφωνία Καθορισμού Όρων και Προϋποθέσεων για Ταμείο Επενδύσεων Ανασυγκρότησης με σκοπό την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ τους, όπως καθορίζεται στο παρόν.
Οι Κυβερνήσεις της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με σκοπό την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, σκοπεύουν να ιδρύσουν Ταμείο Επενδύσεων Ανασυγκρότησης (το “Ταμείο”), με κοινή συμμετοχή στο κεφάλαιό του, όπως θα οριστεί περαιτέρω στη Συμφωνία Ταμείου. Η κοινή ιδιοκτησία θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνεισφορές των Συμμετεχόντων σύμφωνα με τα Άρθρα 3 και 4. Το Ταμείο θα διαχειρίζεται από κοινού εκπροσώπους των δύο κυβερνήσεων. Αναλυτικότεροι όροι λειτουργίας θα καθοριστούν σε επόμενη συμφωνία (η “Συμφωνία Ταμείου”) που θα διαπραγματευτεί αμέσως μετά την παρούσα Συμφωνία.
Το Ταμείο θα συγκεντρώνει και θα επανεπενδύει έσοδα, αφαιρώντας τα λειτουργικά έξοδα, και θα αποκτά εισόδημα από τη μελλοντική εκμετάλλευση κρατικών φυσικών πόρων της Ουκρανίας, όπως ορίζεται στο Άρθρο 3.
Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συμβάλλει με το 50% των εσόδων από τη μελλοντική εκμετάλλευση κρατικών φυσικών πόρων, περιλαμβανομένων καταθέσεων ορυκτών, υδρογονανθράκων, πετρελαίου, φυσικού αερίου και συναφών υποδομών, όπως τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου και λιμάνια, όπως συμφωνηθεί αμοιβαία. Τα τρέχοντα κρατικά έσοδα δεν περιλαμβάνονται.
Με την επιφύλαξη των νόμων των ΗΠΑ, η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα διατηρεί μακροπρόθεσμη οικονομική δέσμευση για την ανοικοδόμηση μιας σταθερής και ευημερούσας Ουκρανίας. Οι μελλοντικές συνεισφορές ενδέχεται να περιλαμβάνουν κεφάλαια, χρηματοοικονομικά μέσα και άλλα περιουσιακά στοιχεία κρίσιμα για την ανασυγκρότηση.
Η επενδυτική διαδικασία του Ταμείου θα αποσκοπεί στην προσέλκυση κεφαλαίων για την ανάπτυξη ουκρανικών δημοσίων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων και υποδομών. Οι Συμμετέχοντες διατηρούν το δικαίωμα λήψης μέτρων για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων τους στο Ταμείο.
Η Συμφωνία Ταμείου θα περιλαμβάνει διασφαλίσεις ώστε οι συνεισφορές της Ουκρανίας να μην εκχωρούνται ή επιβαρύνονται εις βάρος του Ταμείου.
Η Συμφωνία Ταμείου θα χαρακτηρίζεται εμπορικής φύσης και θα απαιτεί επικύρωση από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε μηχανισμούς ελέγχου για την αποτροπή παραβίασης κυρώσεων.
Ομάδες εργασίας με αρμόδιους εκπροσώπους θα εκπονήσουν χωρίς καθυστέρηση το τελικό κείμενο.
Η παρούσα Συμφωνία και η Συμφωνία Ταμείου αποτελούν ουσιώδη στοιχεία για τη θεμελίωση διαρκούς ειρήνης και οικονομικής ασφάλειας.
Η Συμφωνία δεσμεύει τους Συμμετέχοντες και εφαρμόζεται σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες εκάστου.
Υπογεγραμμένη στις 25 Φεβρουαρίου 2025 στα αγγλικά και ουκρανικά, με ισότιμη ισχύ.
Για την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής: Scott K. H. Bessent, Υπουργός Οικονομικών
Για την Κυβέρνηση της Ουκρανίας: Andrii Sybiha, Υπουργός Εξωτερικών»
Τα ορυκτά που διαθέτει η Ουκρανία
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ουκρανία διαθέτει περίπου το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε ορυκτά, όμως αυτά που ζητά ο Τραμπ είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ανεκμετάλλευτα, δύσκολα να εξορυχθούν ή υπό ρωσικό έλεγχο σε κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές.
Παράγει κυρίως τρία κρίσιμης σημασία ορυκτά: μαγγάνιο (8η παραγωγός παγκοσμίως σύμφωνα με το World Mining Data), τιτάνιο (11η) και γραφίτη (14η), απαραίτητα για τις ηλεκτρικές μπαταρίες.
Εξάλλου σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία γεωλογικών και ορυκτών ερευνών (BRGM), η Ουκρανία συγκεντρώνει το «20% των παγκόσμιων εκτιμώμενων αποθεμάτων» γραφίτη, ενώ «είναι μία από τις βασικές χώρες στην Ευρώπη που έχει δυναμικό» για την εκμετάλλευση λιθίου, επίσης σημαντικού για τις μπαταρίες.
Η ίδια η κυβέρνηση της Ουκρανίας αναφέρει ότι η χώρα διαθέτει «ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα» λιθίου στην Ευρώπη, αν και «αυτή τη στιγμή» δεν γίνονται εξορύξεις. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών των ορυκτών απαιτεί τεράστιες επενδύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου