Χθες, όλοι οι Θεσσαλονικείς πήραμε το μήνυμα που βλέπετε, για έντονα καιρικά φαινόμενα, με το γνωστό τρόπο: πολλή φασαρία με αυτόν τον εκφοβιστικό ήχο στα κινητά μας.
Η ιδέα του "Alert", είναι γενικά πολύ καλή και πολύ χρήσιμη, σε ΟΝΤΩΣ επείγουσες περιπτώσεις, που....
πρέπει να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός άμεσα.Ομως, με τον τρόπο και την υπερβολή που χρησιμοποιείται, έγινε ...καραγκιοζ μπερντέ!
Δεν είναι δυνατόν, μια απλή πρόβλεψη για μια απλή μεταβολή του καιρού, να ξεσηκώνει πανικό!
Για όσους δεν ζείτε στη Θεσσαλονίκη, να πούμε ότι απλώς ...ψιχάλισε λίγο.
Το σύστημα προϋποθέτει να έχει ο πολίτης κινητό τηλέφωνο. Σωστά; Ε λοιπόν, όλοι όσοι πήραν το μήνυμα, έχουν και εφαρμογή καιρού στο κινητό τους, βλέπουν την πρόβλεψη, που έλεγε βροχή , χωρίς ιδιαίτερο αέρα. Προς τι λοιπόν το φοβιστικό μήνυμα, που οδήγησε κάποιους να αλλάξουν το πρόγραμμά τους, να ακυρώσουν εργασίες, εκδηλώσεις κλπ και τελικά δεν έκανε τίποτε;
Το alert πρέπει να χρησιμοποιείται όχι σαν πρόβλεψη καιρού, μια μέρα πριν, με πιθανότητα να ...ξεφτιλιστεί! Αλλά σε κρίσιμες περιστάσεις (π.χ. πυρκαγιά στο Μάτι), για να δίνει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ζωτικής σημασίας οδηγίες στις μάζες. Για παράδειγμα, περίπτωση πυρκαγιάς στον Κεδρηνό Λόφο, κλείσιμο Περιφερειακής, θα πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα "μην μπαίνετε στην Περιφερειακή, πυρκαγιά αυτή την ώρα", ώστε να υπάρξει ΠΡΑΚΤΙΚΟ όφελος, κι όχι μόνο ψυχολογική πίεση και χαβαλές όπως με το χθεσινό Alert - φιάσκο. Ή (ένα παράδειγμα ακόμη) ΜΕΤΑ από έντονη βροχόπτωση, είναι αδιάβατη η Τσιμισκή, άρα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο πληθυσμός, για να μην εγκλωβιστεί.
Περιττό να υπενθυμίσουμε το μύθο με το βοσκό και το λύκο....
Β.Π.
Υ.Γ. Παρόμοιες συνθήκες, αντιμετωπίζουμε στη Θεσσαλονίκη, σε κάθε εγκαίνια του Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία, εδώ και 50 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου