Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ξεριζωμένος σύζυγος του Τάιλερ

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Μας συνήθισε πιά ο επίδοξος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις λεκτικές αστοχίες [;] αρχίζοντας από το «κρατίδιο», όπως χαρακτήρισε τα κυπριακά εδάφη που κατέχει παρανόμως η Τουρκία από το 1974. Το τερμάτισε προχθές, όμως, που τον άκουσα να λέει...

«εν τη ισχύ η ενώσει». Και τούτο οφείλεται στον ξεριζωμό του από τα 14 του χρόνια, όπως μας είπε, πράγμα που τον έκανε να ξεχάσει τα ελληνικά.

 Μου θύμισε ένα διήγημα που είχε γράψει έμπορός τις το επάγγελμα [στο επάγγελμα που λένε οι μορφωμένοι] και ερασιτέχνης λογοτέχνης, με τίτλο «Ο ξεριζωμός», στο οποίο περιέγραφε τη φυγή εκείνου και των αδελφών του από το χωριό, όπου είχαν γεννηθεί  και μεγαλώσει με στερήσεις, εις αναζήτηση ενός καλλίτερου μέλλοντος στην πρωτεύουσα. Ξεριζωμένοι ήταν και όσοι μετανάστευσαν μετά τη γερμανική Κατοχή και τον εμφύλιο κυρίως στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στην Αυστραλία, για να επιβιώσουν. Αναγκασμένοι από την ανέχεια μέσα στην καθημαγμένη χώρα. Ξεριζωμένοι είναι και οι 600.000 νέοι, επιστήμονες επί το πλείστον, που εγκατέλειψαν τη χώρα ελέω Μνημονίων και ξεπουλημένων πωλητικών. Ουδείς ξεριζώνεται, επειδή δεν έχει ανάγκη.  Δεν είναι ξεριζωμένος, λοιπόν, ένας κάτοικος Εκάλης, γόνος εύπορης οικογένειας που ακολούθησε τους γονείς  του εις την αλλοδαπήν, όχι λόγω ανέχειας, όπως ο σύζυγος του Τάιλερ.

Πάντως, τα εξωνημένα ΜΜΕ έκαναν καλά τη δουλειά τους. Μας έδειξαν μέχρι και τη στιγμή που ο ταπεινός [λέμε και καμμιά μ.. να περνάει η ώρα] σύζυγος του Τάιλερ κατέβηκε να παραλάβει τις πίτσες που είχε παραγγείλει για τους συνεργάτες του πληρώνοντας € 180 για τις πίτσες και το φοβερό ποσό των 2 [δύο] ευρώ για φιλοδώρημα στον διανομέα. Υποπτεύομαι, ότι το εξευτελιστικό φιλοδώρημα είναι ο λόγος που ερωτηθείς ο διανομέας, αν ανεγνώρισε κάποιον στο πρόσωπο του  παραλαβόντος τις πίτσες,  απήντησε αρνητικά με το αιτιολογικό, ότι δουλεύει όλη μέρα και δεν έχει χρόνο για τηλεόραση.

   Εντάξει ρε παιδιά. Θα μάθει τα ελληνικά, όπως ο Αλαίκσοις τα αγγλικά.

Σώτος

Υ.Γ. 1] Αντιγράφω από τη βικιπαίδεια: ξεριζωμός είναι η απόσπαση δια της βίας, ο διωγμός ή η αναγκαστική για οικονομικούς λόγους αποχώρηση ατόμου ή κοινότητας ή έθνους από την πατρίδα του ή από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε - O ξεριζωμός των Μικρασιατών, των Κωνσταντινουπολιτών, των Αρμενίων - Ο ξεριζωμός του μετανάστη που λαχταράει να γυρίσει στην πατρίδα του, αλλά για οικονομικούς λόγους μένει μακριά - (μεταφορικά) η βίαιη απόσπαση από τις πολιτιστικές ρίζες.

2] τα καλλίτερα μέχρι στιγμής άρθρα για το φαινόμενο.

Ένας σύγχρονος …Σταχτοπούτος! « ΑΒΕΡΩΦ (wordpress.com)

https://www.capital.gr/arthra/3739378/tha-stathei-autos-o-anthropos-apenanti-ston-mitsotaki/#0


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου