Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Τίς πταίει;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Η Δικαιοσύνη δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία του Δημοσίου, εξ ου και οι πολίτες διαμαρτύρονται όχι μόνον για τη βραδυπορία της, αλλά και την ποιότητα των αποφάσεών της. Ιδού δημοσκόπηση ως προς το τί πταίει.

 


Δεν φταίνε, όμως, μόνον ο δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Φταίμε και εμείς οι δικηγόροι. Θαυμάστε. 

Στον Δικηγορικό Σύλλογο το ζήτημα των δικηγόρων-αρπακτικών που εφορμούν σε Αστυνομικά Τμήματα και ψαρεύουν πελάτες - Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων και μηνιαίο Νομικό περιοδικό Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου- Esd.gr


    Παραθέτω έξοχο κείμενο που μου έστειλε συνάδελφος. Το πράττω  χωρίς την άδειά του, αλλά όφειλα να δηλώσω, ότι δεν είναι δικό μου, επειδή ανήκω στο 5% του λαού που απεχθάνεται την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.  Το προσυπογράφω, όμως, με χέρια και με πόδια.  

«... και δεν είμαι υπερήφανος που είμαι δικηγόρος, καθώς ο ρόλος μου είναι κατώτερος όλων των λοιπών παραγόντων της δίκης. Να το ´ξηγήσω :

- Διότι ο χρόνος μου, ο οποίος μεταφράζεται για εμένα και - κυρίως - τον εντολέα μου σε χρήμα, δεν λαμβάνεται πότε υπό όψιν. Το δικαστήριο διακόπτει όποτε θέλει ( για διάσκεψη, για αυτόφωρο, γιατί προέκυψε θέμα στην ανάκριση κ.λπ.) και κατά συνήθεια ουδέποτε λέγει την αλήθεια αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της διακοπής.
- Διότι ο κύριος παράγων της δίκης, κατά το μέρος που αφορά το ωράριο διεξαγωγής της, είναι ο γραμματέας που θρησκευτικά τηρεί το ωράριο του: μέχρι τις 15.00!

- Διότι δεν έχω το θάρρος να ουρλιάξω κατάμουτρα στο δικαστήριο πως η εμμονή στην τήρηση του ωραρίου του γραμματέως, τη σιγοντάρει και ο/η δικαστής, ώστε να μην υπόκειται στον κάματο της έδρας μέχρι αργά το βράδυ και να ξεμπερδεύει κι αυτός/αυτή στις 15.00.

- Διότι ουδέποτε ευτέλισα με υπόμνημά μου τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντάς του ότι πρώτα - πρώτα αυτός βολεύεται με το «ωράριο της γραμματέως»,  γιατί δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου του με υπερωρίες.

- Διότι δεν εκφράστηκα, δια των αρμοδίων εκλεχθέντων νομίμως οργάνων που μας εκπροσωπούν, ότι η μετακίνηση διαδίκων, μαρτύρων και δικηγόρων, πέραν του ευτελισμού του θεσμού της Δικαιοσύνης, επιφέρει σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας μεγάλη και δυσχερώς επανορθούμενη οικονομική ζημία.

- Διότι, σε συνέχεια του ανωτέρω, αντί να κλαψουρίζω για την αναβολή «λόγω ωραρίου της γραμματέως» δεν είπα τον απλό συλλογισμό «καλά κάνετε και αναβάλλετε την υπόθεση, αφού βρέξει - χιονίσει, τα μιστά σας θα τα λάβετε από το κράτος».

- Διότι, ως οικολόγος που είμαι, ουδέποτε διαμαρτυρήθηκα σε κάποιο Εφετείο όπου ροβολάμε από 5-6 νομούς ( συγγνώμη, Π. Ε. ήθελα να πω) πως η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα καυσαέρια εκατοντάδων αυτοκινήτων είναι πολύ μεγάλη, μπορούσε να έχει αποφευχθεί αλλά, κυρίως, συντελεί στην τήξη των πάγων των Πόλων.

- Διότι, ουδέποτε κατέθεσα στον προϊστάμενο του αρμοδίου δικαστηρίου αναφορά μετά την παρέλευση του 8μήνου που πέρασε κι απόφαση δεν εκδόθηκε, ζητώντας να μάθω σε ποιες ενέργειες προέβη.

- Διότι ουδέποτε είπα στον/στην Επιθεωρητή Αρεοπαγίτη ότι δεν δικαιούται να ψέγει για καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων  τους νεαρούς δικαστές αφού και στον ΑΠ οι καθυστερήσεις πια, είναι συνεχείς και μεγάλες.

- Διότι στον ίδιο, δεν είπα πως δεν φταίει ο τάδε νεαρός δικαστής που είναι προφανώς ανεπαρκής, ακόμη και ασθενής, για την κατάντια του και - φεύ - τη ζημιά που επιφέρει στο θεσμό , αλλά πιότερο φταίει εκείνος που τον διόρισε σε αυτήν τη θέση.

- Διότι δεν διατράνωσα δημόσια, ότι αν τα δικαστήρια ήταν μαγαζιά στην αγορά, το πολύ έξη μήνες θα άντεχαν και μετά θα έκλειναν και θα χρεοκοπούσαν λόγω έλλειψης πελατών.

- Διότι δεν είπα στη γραμματέα που υπερασπίζεται το ιερό δικαίωμα της στην τήρηση του ωραρίου ότι εγώ, όπως και ο δικαστής, ωράριο δεν έχουμε κι άμα δε θέλει να δουλέψει, όπως απαιτεί αυτό το δύσκολο έργο που διάλεξε, να πάει άλλου γιατί άμα έβγαινε στην ελεύθερη αγορά με τέτοια τσαλίμια δουλειά δε θα στέργιωνε !

- Διότι δεν έχω την αξιοπρέπεια, μετά από όλα αυτά να δηλώσω πως ο θεσμός δεν λειτουργεί και δεν πείθει τους πολίτες ότι επιτελεί το συνταγματικώς καθορισμένο έργο του, όπως πρέπει επακριβώς και επομένως οφείλω να παραιτηθώ … Γιατί αλλοιώς, είμαι συνεργός σε αυτήν την κατάσταση και, επομένως, δεν δικαιούμαι δια να ομιλώ, πολύ δε περισσότερο να γράφω.»

        Και μετά διάβασα τούτο. Δεν επικροτώ τις επιθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών, αλλά αν, όσα καταμαρτυρούν οι «αντεξουσιαστές», αληθεύουν ...

https://athens.indymedia.org/post/1621582/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου