«Έκτακτες καταστάσεις δίνουν το έναυσμα και έκτακτα μέτρα την μαγιά ριζοσπαστικών αλλαγών. Μια τέτοια ευκαιρία είναι και τώρα για ριζικό εκσυγχρονισμό του υγειονομικού ....
συστήματος της χώρας» τόνισε στην Βουλή ο Δ. Βαρτζόπουλος στην συζήτηση για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο βουλευτής επιχειρηματολόγησε, ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση απέδειξε, ότι το σύστημα υγείας, που ανταποκρίθηκε κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο είναι το γερμανικό. Και τούτο φυσικά οφείλεται στον τρόπο δόμησης και λειτουργίας του. Πιο συγκεκριμένα τα νοσοκομεία εκεί, διατηρώντας κοινωνική μη κερδοσκοπική ιδιοκτησία, χρησιμοποιούν τρόπους επιλογής των διαχειριστών τους, των Διοικητών και Διευθυντών ιατρών δηλαδή, όπως τα νοσήλια κατά διάγνωση, τα κέντρα κόστους αλλά και δείκτες ιατρικής απόδοσης, που εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα τους. Σε αυτούς παραχωρούν εκτεταμένη εξουσία στην εξειδίκευση και επέκταση των μονάδων, στην πρόσληψη του προσωπικού, τις προμήθειες, την άσκηση ιδιωτικού έργου εντός των κλινικών, την συνεργασία με ιδιωτικά εργαστήρια. Αυτή είναι η ερμηνεία της παγκόσμιας αριστείας τους.
Το δικό μας ΕΣΥ, παρά τις κατά καιρούς φιλότιμες προσπάθειες μεταρρύθμισης του, με τα χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δυσλειτουργικό. Οι απόψεις, ότι με χρήματα και προσωπικό διορθώνεται, είναι απλουστευτικές (όσους ικανούς κι αν στριμώξεις σε μια γαλέρα, δεν την κάνεις φρεγάτα). Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ σημαίνει λοιπόν υιοθέτηση αυτών των δομικών και λειτουργικών στοιχείων. Τούτο είναι άμεσα εφικτό.
Ο κ. Βαρτζόπουλος υπογράμμισε, ότι η σημασία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι πανθομολογούμενη. Στην χώρα μας τα πράγματα είναι δυστυχώς γνωστά: Αν εξαιρέσει κανείς τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, που είναι μια διαχρονική σταθερά με πολύ συγκεκριμένες όμως δυνατότητες, εκείνο που υφίσταται είναι μια πανσπερμία υπολειμμάτων παλαιών συστημάτων, πολυϊατρεία ΙΚΑ, συμβάσεις των 10€ και 200 ασθενών, οικογενειακοί ιατροί σταθερού μισθού, ΤΟΜΥ κοκ. Ως συνέπεια η δαπάνη για ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας ανέρχεται στο 7,3% του καθαρού εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών έναντι 1-2% των ευρωπαϊκών. Το σύστημα όμως, που εφαρμόζεται σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, προσφέρει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλήρως καλυμμένη από το Ασφαλιστικό Ταμείο άρα δωρεάν για τον χρήστη, με ελεύθερη επιλογή όλων των ειδικοτήτων μεταξύ των συμβεβλημένων ιδιωτών ιατρών. Το σύστημα αυτορυθμίζεται μέσω των περιφερειακών ενώσεων των ιατρών του, είναι πλήρως κοστολογημένο και η πλήρης υιοθέτηση του στην χώρα μας είναι εφικτή εντός ολίγων ετών.
Πέραν από τα θέματα υγείας, συνέχισε ο βουλευτής, η πανδημία ανέδειξε και ζητήματα προστασίας ανασφάλιστων, αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων. Τούτο όμως δείχνει συγχρόνως, ότι υπάρχει έλλειψη αντίστοιχων μονίμων υποδομών. Όλα αυτά τα χρόνια οι ανάγκες καλύφθηκαν με τα κοινωνικά φαρμακεία, παντοπωλεία, συσσίτια κοκ. Τούτο μαρτυρά δυο πράγματα: Την ύπαρξη ψυχής και την έλλειψη Κράτους Πρόνοιας. Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη οι Κοινωνικές Υπηρεσίες καλύπτουν όλα αυτά εξ ορισμού. Η κρίση δείχνει λοιπόν, ότι ήρθε πλέον η ώρα για την δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας.
Μέχρι στιγμής όλα πήγαν καλά, κατέληξε ο κ. Βαρτζόπουλος, και θα τα καταφέρουμε και τώρα, το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Το πραγματικό ζητούμενο μετά θα είναι, να χρησιμοποιήσουμε τα διδάγματα αυτής της δοκιμασίας, για να οικοδομήσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος Πρόνοιας.
Μίλησε ο προσωπικός γιατρός του γκαβότρελλου αντώνη τομαρά...
ΑπάντησηΔιαγραφή