Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να πατήσει το... κουμπί για την επαναφορά του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, με τα πρατήρια υγρών καυσίμων να μην μπορούν να έχουν περιθώριο κέρδους άνω των 12 λεπτών ανά λίτρο, έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τάξεις των βενζινοπωλών, οι οποίοι κάνουν λόγο για στραγγαλισμό του κλάδου και στοχοποίησή τους καθώς οι αυξήσεις των τιμών δεν ξεκινούν από αυτούς.
Οι πρατηριούχοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο εφαρμόστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές τοπογραφικές συνθήκες, τα επίπεδα κατανάλωσης και οι πιστώσεις που χαρακτηρίζουν μια αγορά με υψηλή μεταβλητότητα. «Πρόκειται για μια ακατανόητη πράξη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σταυράκης, υπογραμμίζοντας πως για μια ακόμη φορά δεν επιβάλλεται πλαφόν κέρδους στα διυλιστήρια, ενώ αναφερόμενος στον κλάδο που εκπροσωπεί υπογραμμίζει πως τα 12 λεπτά κέρδους δεν είναι βιώσιμα. Σημειώνεται πως βάσει του πλαφόν που ανακοινώθηκε χθες οι εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται καύσιμα από τα διυλιστήρια δεν θα μπορούν να προσθέτουν κέρδος μεγαλύτερο από 5 λεπτά ανά λίτρο.
«Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας»
«Όταν επιβλήθηκε πλαφόν κέρδους στα καύσιμα το 2023 ήταν στα 17-18 λεπτά. Τα 18 λεπτά είναι βιώσιμα, διαφορετικά δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας. Για δυόμισι χρόνια ζήσαμε εγκλωβισμένοι με το εν λόγω πλαφόν, τώρα το επαναφέρουν μειωμένο. Κάποιοι συνάδελφοι σκέφτονται ακόμη και απολύσεις. Αν θέλει η κυβέρνηση να επιβάλει πλαφόν πρέπει να το κάνει σε όλη την αλυσίδα, τα διυλιστήρια δεν είναι… φαντάσματα » σημειώνει ο κ. Σταυράκης υπογραμμίζοντας πως το κλείσιμο των βενζινάδικων μοιάζει με μονόδρομο καθώς έχει ζητηθεί κατ ´ επανάληψη από την πλευρά τους συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κάτι που ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε.
Σημειώνεται πως μετά τις συνεδριάσεις των κατά τόπους Ενώσεων θα συνεδριάσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Πάντως σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, «οι συνάδελφοι απαιτούν απεργιακές κινητοποιήσεις».
Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, «οι πρατηριούχοι συγκρατούν τις λιανικές τιμές περισσότερο από ό,τι αυξάνονται οι τιμές προμήθειας από τα διυλιστήρια. Το κράτος εισπράττει υψηλό ΦΠΑ και ΕΦΚ, συνολικά 1,10 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης, η στήριξη των καταναλωτών θα μπορούσε να γίνει με μείωση αυτών των φόρων».
Σήμερα η τιμή της αμόλυβδης στη Θεσσαλονίκη, που ακολουθεί από την προηγούμενη εβδομάδα συνεχώς αυξητική πορεία, κυμαίνεται από 1,86 έως 1,90 ευρώ το λίτρο, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 1,95 ευρώ.
«Ενώ μειώσαμε το κέρδος μας, θεωρούμαστε ότι αισχροκερδούμε και εκμεταλλευόμαστε την κρίση»
Στο μεταξύ, η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση της δίνει απαντήσεις στις κατηγορίες περί αισχροκέρδειας. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης:
«Εμείς οι αισχροκερδούντες πρατηριούχοι,
Που ενώ τα διυλιστήρια δηλαδή από εκεί που αγοράζουμε από την αρχή του έτους μέχρι 11/3/2026 που μας επιβλήθηκε το πλαφόν αύξησαν την τιμή της αμόλυβδης 23,8 λεπτά και του πετρελαίου κίνησης 45,6 λεπτά το λίτρο, εμείς οι πρατηριούχοι αντίστοιχα αυξήσαμε 18,1 λεπτά δηλαδή 5,7 λεπτά λιγότερο στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο κίνησης 35,7 λεπτά το λίτρο δηλαδή λιγότερο 9,9 λεπτά το λίτρο, δηλαδή εμείς που όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης μειώσαμε το κέρδος μας θεωρούμαστε ότι αισχροκερδούμε και εκμεταλλευόμαστε την κρίση.
Την ίδια στιγμή το κράτος αύξησε το όφελος του από τις υψηλές τιμές του ΦΠΑ κατά 4,6 λεπτά ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη και κατά 8,8 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης.
Η αγοραστική δύναμη των κεφαλαίων των πρατηριούχων μειώθηκε κατά 26%, οι τράπεζες εξ αιτίας των υψηλότερων τιμών αύξησαν το όφελός τους από τις προμήθειες των τραπεζικών καρτών κατά 26%.
Επιπλέον οι πιστώσεις των πρατηριούχων αυξήθηκαν κατά το ίδιο ποσοστό που απλά σημαίνει επί πλέον χρηματοοικονομικό κόστος.
Η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα πρατήρια χωρίς να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές τοπογραφικές συνθήκες, οι καταναλώσεις , οι πιστώσεις σε μία αγορά με ιδιαίτερη μεταβλητότητα είναι ακατανόητη πράξη τουλάχιστον με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία εκτός και αν κάποιος άλλος έχει κάτι διαφορετικό από τα επίσημα στοιχεία του κράτους.
Καλούμαστε να πληρώσουμε τα νέα νομοθετικά μέτρα του νέου εισροών εκροών, δέουσα επιμέλεια, ογκομετρήσεις εκ νέου αυξήσεις στο προσωπικό κλπ.
Επίσης δεν γίνετε αντιληπτό γιατί τα σούπερ μάρκετ έχουν πλαφόν με ποσοστό κέρδους και τα πρατήρια με τιμή μονάδας.
Σε όλους που μας αποκαλούν αισχροκερδούντες ρωτάμε που βλέπουν την αισχροκέρδεια; και απαντάμε ότι η κερδοσκοπία του λαϊκισμού νίκησε τη λογική και τα απλά μαθηματικά».
https://www.voria.gr/article/thessaloniki-enosi-benzinopolon-exetazoyn-loyketo-sta-pratiria-gia-exontotiko-plafon-sta

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου