Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Ψευτομέτρα για την "οπαδική βία", που δεν θα φοβίσουν κανέναν κάφρο

 Τα βασικά σημεία των επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσιάζουν οι .....συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης.


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος,  χαρακτήρισε «θέμα τιμής» την ανακάλυψη των δολοφόνων του Αλκη: «Απαντήσαμε εμπράκτως στην καχυποψία και τη δυσπιστία. Πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από τις υπηρεσίες τους έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση. Μόνο τις τελευταίες 2 εβδομάδες η αστυνομία έκλεισε 17 συνδέσμους», πρόσθεσε.


Έτσι, όπως ανέφερε ο υπουργός συνεχίζονται οι έλεγχοι σε συνδέσμους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών και θα σφραγίζονται όσοι δεν πληρούν τους όρους λειτουργίας.


Παράλληλα, οι ΠΑΕ και ΚΑΕ έχουν ευθύνη να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τους αγώνες μέσα στα γήπεδα.


Ο υπουργός τόνισε πως θα υπάρξει πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών για την πρόβλεψη παραβατικότητας ανηλίκων. Εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών ειδικά με την Βρετανία.


Τέλος, αναβαθμίζεται η εποπτεία στην παρακολούθηση της οπαδικής βίας με τη συμμετοχή του εκάστοτε υπαρχηγού της ΕΛΑΣ.


Ακολούθως τον λόγο πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, παρουσιάζοντας το πλαίσιο αυστηροποίησης των μέτρων. Ο ίδιος τόνισε ότι αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλασίο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας.


Ειδικότερα:


-Για κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, είσοδο σε αγωνιστικό χώρο με σκοπό τη διακοπή, ρατσιστικές εκδηλώσεις η ποινή φυλάκισης από έως 2 έτη αυξάνεται σε ποινή από 6 μήνες έως 5 έτη


-Όπου σήμερα προβλέπεται ποινή έως έτος, αυξάνεται από 3 μήνες έως 5 έτη


-Σε περιπτώσεις διακεκριμένων επικίνδυνων ατόμων η ποινή από έως 3 έτη ανεβαίνει από 2 έως 5 έτη


-Για υποκίνηση οπαδικού μίσους στην ισχύουσα ποινής φυλάκισης προστίθεται και χρηματική ποινή


-Στη βαριά σωματική βλάβη προστέθηκε η αναπηρία. Προστέθηκε επίσης νέα ποινική διάταξη για εγκλήματα σωματικής ακεραιότητας σε βάρος υπαλλήλων, η οποία αφορά και τους αστυνομικούς.


-Καθιερώνεται, παράλληλα, ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια των αγώνων που αποσκοπούν στο να κρυφτούν τα χαρακτηριστικά τους, όπου θεσπίζεται ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή.


-Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής. Συγκεκριμένα, καταργείται η δυνατότητα της κατ'εξαίρεσης αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.


Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα.


Από πλευράς τους ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σημείωσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία αυστηροποιείται ακόμη περισσότερο με τα σημερινά μέτρα ενώ ανακοίνωσε την αναστολή λειτοτυργίας Λεσχών Φιλάθλων πανελλαδικά έως 31 Ιουλίου.


Παράλληλα, σημείωσε πως θα επιτρέπεται μία Λέσχη Φιλάθλων ανά ΠΑΕ και ΚΑΕ.


Για λετουργία παραρτήματος λέσχης θα απαιτούνται τουλάχιστον 50 άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο ενώ θα απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες οργανωμένων οπαδών.


«Επαναφέραμε το ιδιώνυμο και με τα σημερινά μέτρα δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο για αποφυγή των ευθυνών για την οπαδική βία. Δημιουργείται Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου. Προχωρούμε σε προσωρινή αναστολή των Λεσχών Φιλάθλων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022. Δημιουργούμε Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, με τις ομάδες να μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι μία. Απαγορεύεται η διάθεση μεμονομένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών», σημείωσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου