Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Πολλές απορίες έχω πάλι

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

    Αγόρασα και αυτό το Σαββατοκύριακο ενδιαφέροντα βιβλία από το περίπτερο. Μαζί τους πήρα δώρο και εφημερίδες, τις οποίες ξεφύλλισα πριν πετάξω. Για να πληροφορηθώ,....

έστω  ακροθιγώς [εξ απαλών ονύχων που λένε οι μορφωμένοι], τί ενδιαφέρει το εκλογικόν σώμα και, έτσι, να μην είμαι ανήμερος που λένε οι μορφωμένοι.

          Σε μία από αυτές είδα πολλές σελίδες με τις ενδυμασίες των κυριών που παρευρέθησαν στο Προεδρικό Μέγαρο προσκεκλημένες της κερα Κατερίνας για τον εορτασμό τής αποκατάστασης της Δημοκρατίας.   «Δημοκρατίας;». Τρόπος του λέγειν. Ενδιαφέρουν το εκλογικόν σώμα οι ενδυμασίες των κυριών; Μάλλον ναι. Διαφορετικά δεν θα αφιέρωναν οι εφημερίδες τόσες σελίδες σε φωτογραφίες των κυριών. Για την ουσία της επετείου ουδέν.

        Σε άλλη εφημερίδα διάβασα «Μας κακομαθαίνετε  κυρία πρέσβη». Περί της πρέσβειρας της Ιταλίας ο λόγος. Ο πρέσβης, η πρέσβης λοιπόν. Όπως ο Αλαίκσοις μας μιλάει για την ενεργή δράση. Όχι για την ενεργό δράση. Πόσο δίκηο είχε τελικά ο Ζουρλάρις που είπε «Δεν πειράζει, αν χάσουμε κάποιο νησί. Θα το ανακτήσουμε. Τη γλώσσα μας να μη χάσουμε». Πραγματικά. Αν χάσουμε τη γλώσσα μας, δεν θα την ανακτήσουμε ποτέ.

       Διάβασα και για τον κύριο που βρέθηκε στη μέση του πουθενά. In the middle of nowhere που ελληνιστί μεταφράζεται «μέσα στην ερημιά». Τη χάνουμε, δυστυχώς, τη γλώσσα μας Κώστα.  

       Και διαφήμιση για το βιβλίο της δημοσιογράφου Μπακομάρου με συνεντεύξεις του Αντρέα και του Δρακουμέλ διάβασα. Μια ζωή τα ίδια και τα ίδια. Μη τυχόν και ξεχαστούμε και δεν θυμηθούμε γιατί π.χ. ο Αντρέας δεν χώρισε τη Μάργκαρετ, αφού από το 1974 είχαν πάψει να είναι ζευγάρι. Όπως ο Κούλης είχε πάψει επί πολλά έτη να είναι ζευγάρι με τη Μαρία Εύα Βιργινία [κατά κόσμον  Μαρέβα], αλλά τη θυμήθηκε και τον θυμήθηκε, όταν ο Κούλης έγινε πρόεδρος της ΝΔ. Η ψεύτικη εικόνα του καλού οικογενειάρχη μετράει στην πωλητική.

       Και αφού έπιασα τον Κούλη στη γραφίδα μου, τον άκουσα να προτρέπει τον λαό να κάνει οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα δια της λελογισμένης χρήσεως των κλιματιστικών, ώστε να μην έχουμε συσκότιση [βλακ άουτ που λένε οι μορφωμένοι] εν μέσω καύσωνος. Και ανακοινώσεις της ΔΕΗ κ.λπ. Είναι σαν να προτρέπεις τον λαό να μη διπλοπαρκάρει ή να φοράει  κράνος, όταν εποχείται μηχανοκίνητου δικύκλου. Τόσο πολύ θα εισακουσθείς.  

       Και γιατί μόνον η ΔΕΗ στο παιχνίδι παρακαλώ; Οι άλλοι πάροχοι που διαφημίζονται καθημερινά για φθηνό ρεύμα δεν παράγουν ενέργεια; Τί; Οι περισσότεροι την αγοράζουν από τη ΔΕΗ, της οποίας το δίκτυο διανομής και χρησιμοποιούν; Και γαμώ τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη  αγορά να ‘ουμ.        

       Διάβασα, όμως, και ότι σε ολυμπιακό αγώνισμα μετέχει γυναίκα transgender. Το πρώτο που αναρωτήθηκα είναι «πώς είναι δυνατόν να ανταγωνίζονται γυναίκες μία ερμαφρόδιτη;». Και το δεύτερο που αναρωτήθηκα είναι γιατί χρησιμοποιούμε τον όρο «τρανστζέντερ» και όχι  «ερμαφρόδιτη». Μου διαφεύγει κάτι;

     Και η τελευταία απορία μου για σήμερα: η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απουσίαζε από τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωναϊό. Και τούτο, διότι έκανε χρήση της ετήσιας άδειάς της. Ανεξαρτήτως του ότι θα μπορούσε κάποιος να την αντικαταστήσει, αν δεν τελούν εν αδεία όλα τα μέλη της Επιτροπής, διερωτώμαι: εν μέσω της τραγικής κατάστασης που έχει προκαλέσει η πανδημία, προέχει η άδεια αναψυχής τής ενημέρωσής μας, αλλά και της ενασχόλησης με τον εμβολιασμό; Πότε αυτό το ρημάδι το δημόσιο συμφέρον θα κονιορτοποιήσει το ιδιωτικό;

       Φαντάζομαι πως έγινε αντιληπτό, ότι ουδόλως απόρησα με την θριαμβικά διατυμπανισμένη αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό. Τοιούτοι πωλητικοί αρμόζουσιν ημίν.     

Σώτος    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου