Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα πέντε νησιά, που βράζουν από κορωνοϊό

Αντε ξανά τα βασικά: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ σημαίνει ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ. 
Αν δεν θες να έχεις κρούσματα, δεν πρέπει να έχεις τουρισμό. Κλείνεις τα σύνορα και ξεχνάς τον κορωνοϊό. Ή δίνεις προτεραιότητα στην οικονομία και έχεις κορωνοϊό. Τόσο απλά, τόσο καθαρά. Κι επειδή κάποιος με ρώτησε: "αν ήσουν εσύ πρωθυπουργός ρε Βασίλη, γνωρίζοντας ότι αν δουλέψει ο τουρισμός το τίμημα θα είναι βαρύ σε κρούσματα, τι θα έκανες"; 
Απαντώ ευθέως:

Επειδή με τον κορωνοϊό θα ζήσουμε για πολλά ακόμη χρόνια, ίσως για πάντα, επειδή θα γίνει μια εποχιακή νόσος, θα άνοιγα τον τουρισμό, γνωρίζοντας ότι θα έχω χιλιάδες κρούσματα, αλλά λίγους έως καθόλου θανάτους. 

Εαν κυκλοφορούσε μια θανατηφόρα μετάλλαξη, τότε, ναι, θα προτιμούσα την καταστροφή της οικονομίας από το να έχω χιλιάδες νεκρούς. 

Φαίνεται όμως, πως αυτή την εποχή δεν πεθαίνει κανένας από κορωνοϊό και επίσης, βλέπω στον περίγυρό μου (έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο κάθε μέρα) ότι δεν είναι άρρωστος κανείς! Ενώ, το χειμώνα, ήξερα προσωπικά, πολύ κόσμο να είναι ΑΡΡΩΣΤΟΣ και να πεθαίνει. Προσωπικά, δεν βασίζομαι στα ΜΜΕ, ούτε στο τι λέει ο καθένας. Πέρα από τι λέει δηλαδή ένα τεστ, υπάρχει και η πραγματικότητα. Τι να το κάνω, αν ένα τεστ με βγάλει αρνητικό και εγώ έχω 15 μέρες πυρετό; Και ομοίως, τι να το κάνω αν με βγάλει θετικό και είμαι "περδίκι";

Επειδή λοιπόν τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, αλλά τα "σκληρά νούμερα" (θάνατοι, νοσηλείες, διασωληνωμένοι) είναι πολύ καλά, θα έλεγα: "Μάγκες θα ρισκάρουμε λιγάκι, έχει τις συνέπειές του, αλλά το να μην ανοίγαμε τον τουρισμό για 2η χρονιά, θα έχει πολύ χειρότερες συνέπειες. Να κάνουμε λοιπόν μια κοινωνική συμφωνία: αναγνωρίζουμε ότι για τον αριθμό των κρουσμάτων, θα ήταν πολύ καλύτερα να μην ανοίξουμε τα ξενοδοχεία, αλλά η πείνα που θα έπεφτε σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, θα ήταν πολύ σκληρή. Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα, σε αυτή τη φάση, προτιμάμε να κόψουμε το πόδι μας (πολύ σκληρό!), για να μην πεθάνουμε από γάγγραινα".

Εννοείται, ότι αν κυκλοφορήσει μετάλλαξη που προκαλεί πολλούς θανάτους, τα κλείνουμε όλα, αμέσως, κι ας πεινάσουμε. Όλα είναι θέμα θνησιμότητας. Σε όλο τον κόσμο η θνησιμότητα της "Δέλτα" είναι πάρα, πάρα, πάρα πολύ χαμηλή. Αν αποδειχθεί κάτι άλλο, τα ξανακλείνουμε! Και κατανοούμε, ότι ΟΛΑ έχουν συνέπειες. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ΚΑΙ να είναι ανοιχτές οι δουλειές ΚΑΙ να μην έχουμε κρούσματα! Πρέπει να ακροβατούμε συνέχεια σε δύσκολες αποφάσεις.  

Άρα σε αυτή τη φάση, διαλέγουμε : ΚΑΙ τουρισμό ΚΑΙ κορωνοϊό.

Ίσως αργότερα ή άλλη χρονιά, να αναγκαστούμε να πούμε: ΟΥΤΕ τουρισμό, ΟΥΤΕ κορωνοϊό.


Βασίλης Προκοπίδης
 


 Ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους πέντε νησιών που σαρώνουν τα νέα κρούσματα, ενώ δήλωσε πως θα μεταβούν εκτάκτως κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να κάνουν μαζικά τεστ.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα αρχίζουν να σημειώνουν απότομη άνοδο στη καρδιά του καλοκαιριού και ιδιαίτερα σε νησιά που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών από εξωτερικό και εσωτερικό.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, απηύθυνε έκκληση, τόσο στους κατοίκους, όσο και στις τοπικές αρχές πέντε νησιών, για αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής προστασίας, Σαντορίνη, Ίος, Πάρος, Μύκονος και Κρήτη «βράζουν» από τα νέα κρούσματα και ανεβαίνουν επίπεδο, καθώς πηγαίνουν στο πορτοκαλί.

«Ανεβαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με αυστηρά μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του testing, λόγω αυξημένου ιικού φορτίου. Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. Από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες (14/7), ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου και στο Ηράκλειο σχεδόν τριπλασιαστεί».

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, θα μεταβούν στα παραπάνω πέντε νησιά, ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ώστε να κάνουν εκτεταμένα τεστ στο πληθυσμό, προκειμένου να μπει «φρένο» στην απότομη άνοδο των κρουσμάτων.

Μάλιστα, ο υφυπουργός μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων που σχετίζεται με την μετάλλαξη Δέλτα, δείχνει πως δεν τελειωσαμε».

«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Ο νέος χάρτης

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ανακοίνωσε τον νεό επιδημιολογικό χάρτη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στο πορτοκαλί επίπεδο πηγαίνουν οι εξής περιοχές: Γρεβενά, Ιωάννινα, Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Λάρισα, Σαλαμίνα και Πάρος.

Επίσης, στο κίτρινο πήγαν οι εξής περιοχές: Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζάκυνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ικαρία, η Λέρος, Λευκάδα, Κύθνος, Αντίπαρος, Χίος, Μήλος, Σέριφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου