Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Η Δύση τρέμει τη Huawei - Θα βομβαρδίσουν με πυρηνικά την Ευρώπη οι Αμερικανοί, αν την επιλέξει για το 5G

Οριστικός αποκλεισμός της Huawei από τη Βρετανία
«Το 5G θα συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματιστικό της χώρας μας, αλλά μόνο εάν έχουμε εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την ....
ανθεκτικότητα της υποδομής στην οποία βασίζεται. Με αυτή τη φράση ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για Ψηφιακά Θέματα, Oliver Dowden, έδειξε χθες την πόρτα της εξόδου στην κινεζική Huawei από την κούρσα των εξοπλισμό για τα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) στη Μεγάλη Βρετανία.

Η χώρα, και επίσημα πλέον, αποφάσισε να απαγορεύσει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας να αγοράσουν νέο εξοπλισμό «Huawei 5G» μετά το τέλος του 2020. Μάλιστα, οι πάροχοι καλούνται να αφαιρέσουν όλα τα «Huawei 5G kit» από τα δίκτυά τους έως το 2027. Η επίσημη γραμμή της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τον εξορισμό των Κινέζων παρόχων από τις υποδομές του 5G είναι οι λόγοι ασφαλείας: «Μετά από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Huawei και μετά από τις ενημερωμένες τεχνικές συμβουλές από τους ειδικούς μας στον κυβερνοχώρο, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι είναι απαραίτητο να απαγορευτεί η Huawei από τα δίκτυα 5G μας» πρόσθεσε ο Dowden. Θυμίζουμε ότι η αποβολή της Huawei από το βρετανικό έδαφος του 5G έρχεται μετά από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίζει πως η Huawei συνιστά απειλή εθνικής ασφαλείας -με την κινεζική εταιρεία να απορρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς.

Ο ίδιος ο Dowden παραδέχτηκε ότι ο αποκλεισμός της Huawei θα καθυστερήσει το λανσάρισμα του 5G στη χώρα κατά ένα έτος, ενώ εκτίμησε ότι το συνολικό κόστος, μαζί με περιορισμούς σε βάρος της εταιρείας νωρίτερα μέσα στο έτος, θα μπορούσε να φτάσει τα 2 δισ. λίρες. «Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Αλλά είναι η σωστή για τα βρετανικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών, για την εθνική μας ασφάλεια και την οικονομία μας, τόσο τώρα όσο και μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Βρετανός Υπουργός.



Κακή είδηση

«Αυτή η απογοητευτική απόφαση είναι κακή είδηση για οποιονδήποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο με κινητό τηλέφωνο. Απειλεί να οδηγήσει τη Βρετανία στην ψηφιακή ‘λωρίδα βραδείας κυκλοφορίας’, να προκαλέσει αύξηση στους λογαριασμούς και να μεγαλώσει περεταίρω το ψηφιακό χάσμα» ήταν η αντίδραση της Huawei δια στόματος του εκπροσώπου της στη Μεγάλη Βρετανία, Edward Brewster. Όπως τόνισε ο ίδιος, «αντί να ‘ανεβούμε επίπεδο’ η κυβέρνηση οπισθοδρομεί και τους παροτρύνουμε να επανεξετάσουν την απόφασή τους. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι οι νέοι περιορισμοί των ΗΠΑ δεν θα επηρέαζαν την ανθεκτικότητα ή την ασφάλεια των προϊόντων που παρέχουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πάντως, η κινεζική πλευρά κάνει λόγο για «πολιτικοποίηση» του μέλλοντος της εταιρείας στη Βρετανία «ως αποτέλεσμα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ και όχι για λόγους ασφάλειας. Τα τελευταία 20 χρόνια, η Huawei έχει επικεντρωθεί στην οικοδόμηση ενός καλύτερα συνδεδεμένου Ηνωμένου Βασιλείου. Ως υπεύθυνη επιχείρηση, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας, όπως πάντα κάναμε».

Η εταιρεία καταλήγει σημειώνοντας ότι θα προβεί σε λεπτομερή ανασκόπηση του τι σημαίνει η ανακοίνωση για την ίδια την επιχείρησή και το μέλλον της στη βρετανική αγορά. Πάντως, τονίζει ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «για να εξηγήσουμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε σε μια καλύτερα συνδεδεμένη Βρετανία».



Διπλωματικές πιέσεις

Να σημειωθεί ότι η απόφαση για τον αποκλεισμό της Huawei από τη βρετανική αγορά του 5G λαμβάνεται αμέσως μετά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σε συνάντηση με το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο, η οποία εξέτασε το θέμα.

Ωστόσο, το «U-turn» για τη Βρετανία όσον αφορά την κινεζική εταιρεία φαίνεται να εξαρτάται πλήρως από την ανακοίνωση των ΗΠΑ τον Μάιο, η οποία περιορίζει την πρόσβαση της Huawei στη βιομηχανία ημιαγωγών. Διεθνή μέσα ενημέρωσης σημειώνουν, πάντως, ότι η Μεγάλη Βρετανία υπέκυψε στις διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ στο θέμα του 5G.

Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες επί του θέματος, καθώς και η γαλλική πλευρά έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για τη συμμετοχή των κινεζικών εταιρειών στην πορεία προς το 5G

Το κόστος

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανική εταιρεία ερευνών Oxford Economics, που δημοσιοποίησε προ εβδομάδων η Huawei, ο πιθανός περιορισμός του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη των δικτύων 5G εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κόστιζε στην ευρωπαϊκή οικονομία δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Η μείωση του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ερευνών Oxford Economics, θα στερούσε από το ευρωπαϊκό ΑΕΠ 40 δισ.ευρώ το 2035 (με τιμές 2020).

Η μελέτη διαπίστωνε ότι ο αποκλεισμός «παικτών» από την ευρωπαϊκή αγορά 5G, όπως της κινεζικής Huawei, «θα ήταν δραματικός για την Ευρώπη όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες, καθαρές απώλειες οικονομικής ευημερίας». Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο περιορισμός του ανταγωνισμού γενικά οδηγεί σε υψηλότερες τιμές. «Επομένως, η παρεμπόδιση ενός μεγάλου παίκτη να ανταγωνιστεί στο δίκτυο 5G, και συνεπώς ο περιορισμός του ανταγωνισμού, θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο επενδυτικό κόστος, καθυστερώντας την ανάπτυξη του 5G. Αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε βραδύτερη τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία, χαμηλότερα εισοδήματα νοικοκυριών και βραδύτερη ανάκαμψη από την αναμενόμενη ύφεση» ανέφερε η Oxford Economics. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, 56 εκατομμύρια άνθρωποι θα καθυστερήσουν χρονικά να έχουν πρόσβαση στο 5G έως το 2023.

https://www.moved.gr/oristiko-no-tis-vretanias-sti-huawei-gia-to-5g/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου