Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

32 παιδιά αναζητούν οικογένεια

Μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχει ισχυρό φιλο-αναδοχικό πνεύμα με χιλιάδες άτεκνες οικογένειες να προσδοκούν να υιοθετήσουν ένα παιδί, ωστόσο....
οι προτιμήσεις αφορούν τα υγιή βρέφη, ενώ το πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο και η γραφειοκρατία κάνουν το σκηνικό ακόμη πιο γκρίζο!
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι αρκετά παιδιά να παραμένουν στα ιδρύματα επειδή αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία αλλά και αρκετοί υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς να αναμένουν στις σχετικές λίστες επί τέσσερα και πέντε χρόνια!
Όπως χαρακτηριστικά ανακοινώθηκε σε ημερίδα για την αναδοχή, που έγινε πρόσφατα στην Ξάνθη, 32 παιδιά σήμερα αναζητούν οικογένεια αλλά παραμένουν σε ιδρύματα της Καβάλας και της Ξάνθης!
Η ημερίδα διοργανώθηκε με ευθύνη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η πρόεδρος του Αναστασία Τζαμπαζλή εξήγησε άλλων ότι «κεντρικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να μάθει ο κόσμος ότι η διαδικασία της αναδοχής πλέον έχει συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διεύθυνση www.anynet.gr».

«Ο στόχος είναι κάθε παιδί να απολαύσει την σταθερότητα, την αγάπη και θαλπωρή μίας λειτουργικής οικογένειας. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να διευκολυνθούν οι οικογένειες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν – υιοθετήσουν παιδιά ώστε να το πράξουν γρήγορα βάζοντας πάνω από όλα την ασφάλεια του παιδιού» πρόσθεσε.

Άλλωστε, όπως υπογράμμισε η κυρία Τζαμπαζλή: «Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει, πέρα από την ανάγκη των ανθρώπων να γίνουν γονείς, είναι η ανάγκη του παιδιού να βρεθεί σε όμορφο περιβάλλον».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 αιτήσεις αλλά η συντριπτική πλειοψηφία ζητάει βρέφη» είπε η κυρία Τζαμπαζλή για να διευκρινίσει ότι τα βρέφη ούτως ή άλλως δεν γίνεται να φιλοξενούνται σε ιδρύματα, αφού η σχετική νομοθεσία επιτρέπει τη φιλοξενία τους μετά το 4ο έτος της ηλικίας.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν την εμπειρία της αναδοχής συγκλονίζουν.
Συγκλονιστικές ήταν οι αφηγήσεις ανάδοχων γονέων, που παρουσίασαν στην ημερίδα την εμπειρία τους από τη διαδικασία αλλά και από την αναδοχή.
«Καλούμαστε να βγάλουμε τα αγκάθια από τις ψυχούλες τους. Το να γιατρέψεις την καρδούλα τους είναι μία διαδικασία που χρειάζεται πολλή αγάπη με δύο δυνατούς πυλώνες: τη σταθερότητα και την υπομονή», τόνισε χαρακτηριστικά η Αδελαΐδα Ράπτη.  «Η αναδοχή δεν είναι ο επίλογος μίας αναζήτησης. Είναι ο πρόλογος μιας καλύτερης ζωής. Μιας ζωής όμως που θέλει αγώνα», είπε.
«Τι μας έδωσε εμάς η αναδοχή; Μας έδωσε έναν καινούριο κόσμο!» είπε ο κ. Μιχάλης Σαλωμίδης. «Η αναδοχή είναι μία ευκαιρία για όλους. Για ένα καλύτερο μέλλον για ένα παιδί προσφέροντάς του ένα σπίτι, ένα δωμάτιο, κάποιον που το νοιάζεται, το προστατεύει και το υπερασπίζεται. Το κοινό ταξίδι που κάνουμε όλοι εμείς οι ανάδοχοι γονείς είναι ένα ταξίδι αγάπης».


Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γεώργιος Σταμάτης.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης, Πρωτοσύγκελος κ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης, η Αντιδήμαρχος Τοπείρου κυρία Σμαράγδα Βαχαρέλη, ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ κ. Μιχάλης Πατεράκης και η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας κα. Βασιλική Νάκου.