Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Όταν οι Φιλιππίνες προσέφυγαν στη Χάγη κατά της Κίνας για την ΑΟΖ, κέρδισαν τη δίκη και οι Κινέζοι έκαναν ...τον Κινέζο

Σύνοψη: Το 2013 οι αδύναμες Φιλιππίνες υπέγραψαν συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη, με την ισχυρή Κίνα, για να καθοριστεί η ΑΟΖ. Η Κίνα έλεγε πως κάποια μικρά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ (βλέπε Καστελόριζο). Η Χάγη, τρία χρόνια μετά, στις 12/72016, δικαίωσε τις Φιλιππίνες και η Κίνα ...έγραψε στα παλιά της παπούτσια την απόφαση, που δεν ήταν της αρεσκείας της. Έκτοτε, συνεχίζει να μπαίνει όπου θέλει και δεκάρα τσακιστή δεν δίνει για την απόφαση της Χάγης.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:


Ενταση στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας φοβούνται Ιαπωνία και ΗΠΑ μετά την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαίωσε τις Φιλιππίνες και έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει «δικαιώματα» επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της “γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Το Πεκίνο διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, την ίδια στιγμή που η Ιαπωνία καλεί όλες τις πλευρές να αντιδράσουν με τέτοιο τρόπο που δεν θα πυροδοτηθεί περαιτέρω ένταση.

Ο ιαπωνικός στρατός, όπως είπε ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, θα παρακολουθεί στενά την κινεζική δραστηριότητα στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα μετά την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου στη Χάγη για τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η απόφαση του Μόνιμου Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης ήρθε μετά από προσφυγή των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι φοβούνται μήπως η Κίνα κηρύξει ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως έκανε το 2013 στην Ανατολική Σινική Θάλασσα ή επεκτείνει την κατασκευή και την οχύρωση τεχνητών νησιών.

Το Τόκιο, ωστόσο, ανησυχεί περισσότερο μήπως η Κίνα αναλάβει επίσης δράση στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα, όπου οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας έχουν μια άλλη εδαφική διαφορά και αφορά τα νησιά Ντιαογιού (όπως ονομάζονται στην Κίνα) ή Σενκάκου (όπως ονομάζονται στην Ιαπωνία).



Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα λάβει υπόψη μια απόφαση που μπορεί να διακυβεύσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της στη θάλασσα αυτή. Εδώ και μήνες η Κίνα αναφέρει ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι κατά συνέπεια δεν θα αναγνωρίσει την απόφασή του, ανάγοντας την υπόθεση σε πραγματικό εθνικό ζήτημα μέσω του ισχυρού συστήματος προπαγάνδας της.

«Η διαιτησία είναι άκυρη» είναι σήμερα ο τίτλος της επίσημης εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία, πάνω σε μια φωτογραφία του Γούντι, (Γιονκγκσίνγκ), ενός νησιού του αρχιπελάγους Παρασέλ, που τελεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και διεκδικείται από το Βιετνάμ.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η απόφαση

O έλεγχος της Νότιας Θάλασσας της Κίνας είναι το πιο αμφιλεγόμενο και εκρηκτικό διπλωματικό  ζήτημα στην ανατολική Ασία, με την Κίνα  να εδραιώνει την κυριαρχία της  πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται σε 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο στην υπόθεση εμπλέκονται και τα άλλα κράτη όπως το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η  Μαλαισία, το Μπρουνέι, οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία. Η διαφορά ήταν μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας με την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται τρία χρόνια μετά από την στιγμή που οι Φιλιππίνες έφεραν την υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, υποστηριζόμενες από το Μπρουνέϊ, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ, χώρες που διεκδικούν κυριαρχία επί των νήσων της αμφισβητουμένης περιοχής. Αν και η προσφυγή τέθηκε από τη Μανίλα ωστόσο η υπόθεση θα επηρεάσει όλες τις χώρες της περιοχής.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας θεωρείται ότι έχει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντική για τη ναυτιλία.

Φιλιππίνες: Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα

Αμέσως μετά την έκδοσή της, οι Φιλιππίνες "χαιρέτισαν" την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα που αποφαίνεται ότι η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα μετά την ευνοϊκή αυτή απόφαση για τη Μανίλα.

"Οι Φιλιππίνες χαιρετίζουν" την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης "όσον αφορά τη διαδικασία διαιτησίας για την οποία προσέφυγαν οι Φιλιππίνες όσον αφορά τη Νότια Σινική Θάλασσα", δήλωσε ο Περφέκτο Γιασάι, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

"Οι ειδικοί μας μελετούν αυτήν την επιδίκαση με τη φροντίδα και την επιμέλεια που αξίζει σε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα διαιτησίας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα. Οι Φιλιππίνες επαναβεβαιώνουν τον σεβασμό τους γι' αυτή την απόφαση ορόσημο", σημείωσε.

Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει "ιστορικά δικαιώματα" στο μεγαλύτερο μέρος των υδάτων της Νότιας Σινικής Θάλασσας και ότι το Πεκίνο "παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα" της Μανίλας.

Κίνα: Ακυρη η απόφαση

Από την πλευρά της, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ούτε αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα, η οποία εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος των Φιλιππίνων.

"Η απόφαση είναι άκυρη", ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεαστούν από αυτές τις αποφάσεις. Η Κίνα αντιτίθεται και ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε αξίωση ή ενέργεια βάσει αυτών των αποφάσεων", τονίζεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Ιαπωνία: Δεσμευτική η απόφαση

Η απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα είναι οριστική και νομικά δεσμευτική και τα μέρη της υπόθεσης θα πρέπει να συμμορφωθούν, δήλωσε από την πλευρά της η Ιαπωνία.

Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα ανέφερε σε δήλωσή του πως η Ιαπωνία υποστηρίζει με συνέπεια τη σημασία της κυριαρχίας του δικαίου και τη χρήση ειρηνικών μέσων, και όχι τη χρήση δύναμης εξαναγκασμού, στην αναζήτηση μιας διευθέτησης στις θαλάσσιες διαμάχες.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/277715/sfaliara-stin-kina-dikastiki-itta-sti-hagi-gia-tis-diekdikiseis-tis-sti-siniki-thalassa

Όταν οι Φιλιππίνες προσέφυγαν στη Χάγη κατά της Κίνας για την ΑΟΖ


Του Νικόλα Ζαννέττου

12 Ιουλίου 2016. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφασίζει υπέρ των Φιλιππινών μετά από μια σειρά προσφυγών που κατέθεσε σε σχέση με τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Θάλασσα αλλά και της αμφισβήτησης του γεγονότος ότι οι Φιλιππίνες έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η οποία ορίζεται στη βάση του δικαίου της θάλασσας. Η ιστορική αυτή απόφαση, τέθηκε τις τελευταίες μέρες στον δημόσιο διάλογο με αφορμή την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως μέτρο αντίδρασης στην τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κίνα ισχυριζόταν ότι τα δικαιώματα της στη θάλασσα που βρίσκεται νοτίως των ακτών της είναι «ιστορικά» αγνοώντας τα εργαλεία που δίδει η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας για την επίλυση των διαφορών. Μέχρι και σήμερα οι Φιλιππίνες καταγγέλλουν συχνά την παρουσία πολεμικών πλοίων στην ΑΟΖ τους. Το θέμα είχε σοβαρές διπλωματικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις καθώς συνδέθηκε με την ευρύτερη προσπάθεια ναυτικής επικράτησης της Κίνας στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Όπως φαίνεται και στον πιο κάτω χάρτη με την κόκκινη γραμμή, η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της θαλάσσιας αυτής περιοχής.



Τρία χρόνια μετά την ιστορική νίκη των Φιλιππινών εναντίον της Κίνας στο διεθνές δικαστήριο, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τις Φιλιππίνες καθώς η απόφαση ήταν μεν μια θετική εξέλιξη, ωστόσο ουδέποτε η Κίνα την αναγνώρισε και την εφάρμοσε.

Έντονη αντίδραση από την Κίνα

Το ισχυρό κράτος, σε αυτή την περίπτωση η Κίνα, αντέδρασε έντονα στην απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου. Το Πεκίνο χαρακτήρισε «άτυχη», «άκυρη» και «αρρωστημένη» την απόφαση της Χάγης, ενώ παραβίασε όλα τα δικαιώματα των Φιλιππινών να ερευνήσει για φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και παραβίασε τους κανόνες σε σχέση με το ψάρεμα. Παράλληλα πολεμικά σκάφη και σκάφη των αρχών ασφαλείας της Κίνας παραβιάζουν κατά καιρούς την ΑΟΖ των Φιλιππινών, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο ισχυρός δεν καταλαβαίνει από διεθνές δίκαιο.

Πώς μπορεί το αδύνατο κράτος να υπερασπίσει τον εαυτό του;

Ο παγκοσμίου φήμης νομικός σύμβουλος Paul Reichler κλήθηκε στο παρελθόν να απαντήσει αυτό το ερώτημα. Η απάντηση του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς αυτό που προτείνει τέθηκε στον δημόσιο διάλογο από τον Κύπριο Νομικό Μάριο Ηλιάδη στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση.

«Πρέπει το αδύναμο μέρος να ενώσει δυνάμεις με άλλα κράτη που έχουν κοινά ή παρόμοια συμφέροντα στο να πιεστεί η Κίνα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και της αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου ώστε να σεβαστεί ο ισχυρός τα κυριαρχικά δικαιώματα των αδυνάτων. Νομίζω ότι η Κίνα είναι τόσο μεγάλη και τόσο ισχυρή, που μόνο μια ομάδα κρατών που ενεργούν από κοινού θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει», απάντησε ο Paul Reichler.

Kάτι αντίστοιχο πρότεινε και ο Μάριος Ηλιάδης λέγοντας πως θα πρέπει η Λευκωσία να διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα για να γίνει μια από κοινού παραπομπή της Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο.

Δεν αξιοποιήθηκε πολιτικά

Ακόμα και με την απόφαση στο χέρι, η σημερινή κυβέρνηση των Φιλιππινών, ενέδωσε στην Κίνα δίνοντας άδειες σε κινεζικά πλοία να ψαρεύουν εντός της ΑΟΖ της, με αντάλλαγμα οικονομική στήριξη και δάνεια από το Πεκίνο. Η Κυβέρνηση του Ντουτέρτε κατηγορείται πως δεν έκανε αρκετά για να διεκδικήσει αυτά που κατοχυρώνει η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου και κάπου εδώ τίθεται το ερώτημα, κατά πόσο με τέτοια απόφαση στο χέρι, ένα μικρό και αδύναμο κράτος μπορεί να αποκομίσει οφέλη στη συνέχεια.

Συνεπώς το μάθημα από εδώ είναι πως ακόμα και με μια θετική απόφαση υπέρ της Κύπρου, θα πρέπει να υπάρχει έτοιμο πλάνο διαχείρισης της μελλοντικά. Διαφορετικά θα είναι άλλο ένα χαρτί, χωρίς ουσιαστική ισχύ….

alphanews.live/editorial/paradeigma-kina-vs-filippines-gia-tin-aoz-toys-sti-hagi