Ούτε είπαν πως βρήκαν το φάρμακο για τον καρκίνο, ούτε ότι έχουν “εξαιρετικά αποτελέσματα”. Μίλησαν σεμνά για πολύ θετικές ενδείξεις σε πειραματόζωα. Σίγουρα, αυτό που ανακοινώθηκε είναι σημαντικό, αλλά όχι επαναστατικό. Πολλά νέα φάρμακα αποδίδουν σε ζώα, πλην αποτυγχάνουν στον άνθρωπο, είτε επειδή έχουν ατυχώς σημαντικές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό, είτε επειδή αποδίδουν πολύ περιορισμένα οφέλη. Όμως το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δίνει θετικά αποτελέσματα στα ζώα, είναι ελπιδοφόρο. Κάτι που πάντως ισχύει και για εκατοντάδες άλλες έρευνες για αντικαρκινικά σκευάσματα ανά τον πλανήτη.
Όμως η είδηση για την συγκεκριμένη κλινική έρευνα δημοσιεύθηκε στο TASS και αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον των Ρώσων ασθενών και την αντίδραση της Δύσης, που αντιμετώπισε το θέμα μουτρωμένα, σαν “κακιωμένο παιδί”, λες και τελικά απεύχεται να βρεθεί θεραπεία από τη Ρωσία ή την Κίνα! Ευτυχώς για τους τρομοκρατημένους προπαγανδιστές της Δύσης και δυστυχώς για όσους πάσχουμε από κακοήθεια ή έχουμε αγαπημένα άτομα που πάσχουν, το νέο εμβόλιο είναι αυτό που οι ίδιοι οι Ρώσοι είπαν εξαρχής με συγκρατημένη αισιοδοξία: Πειραματικό με κάποιες ελπίδες.
Μάλιστα είπαν ξεκάθαρα ότι θα συμμετάσχουν στην έρευνα μόνον ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί οι όγκοι τους σε καμία θεραπεία μέχρι στιγμής, που σημαίνει ότι ουδείς από τους ερευνητές εισηγείται να παύσουν οι άλλες θεραπείες για ένα πειραματικό εμβόλιο. Το σκεύασμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν άλλη ελπίδα θεραπείας και ανακοινώθηκε ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το 2026.
Ρωσικό εμβόλιο και προπαγάνδα
Όμως στην Δύση – της Ελλάδας πλέον ενταγμένης μιντιακά σε αυτήν απολύτως – η είδηση του TASS αναμεταδόθηκε σαν να ήταν ρωσική προπαγάνδα και αντιμετωπίσθηκε εχθρικά. Αν και φυσικά δεν αποκλείεται διόλου οι Ρώσοι να θέλησαν να προβάλουν κάτι θετικό για τους λόγους τους, δεν υπερέβαλαν στην παρουσίαση του θέματος. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια είδηση των 250 λέξεων στο πρακτορείο TASS που απλώς γνωστοποιούσε ότι άρχισαν κλινικές δοκιμές και ζητούνται άτομα που να έχουν καρκινικούς όγκους στους οποίους έχουν αποτύχει όλες οι άλλες θεραπείες, και που η κατάσταση της υγείας τους είναι σχετικά βατή, ενώ θα πρέπει η τελευταία θεραπεία που έλαβαν να απέχει χρονικά από τον εμβολιασμό. Δινόταν δηλαδή κάπως αναλυτικά το προφίλ των ασθενών που θα μπορούσαν να επιλεγούν για να μετάσχουν στην έρευνα.
Τέτοιες δημοσιεύσεις για ιατρικές έρευνες γίνονται κάθε μέρα και στις ΗΠΑ και στη Γαλλία και σε όλο τον πλανήτη – μόνο στην Ελλάδα δεν είθισται να γνωστοποιούνται οι κλινικές δοκιμές. Στην πατρίδα μας στέλνονται στις ελάχιστες κλινικές έρευνες στις οποίες μετέχουν Έλληνες ασθενείς, μόνον όσοι συστήνονται στα ερευνητικά κέντρα από γιατρούς, εν προκειμένω από ογκολόγους. Δεν επρόκειτο δηλαδή για κάποια είδηση για θαυματουργή θεραπεία, αν και όλοι θα το εύχονταν. Ήταν μια ανακοίνωση ότι αρχίζουν κλινικές έρευνες για ένα σκεύασμα, που κατ’ αρχήν φαίνεται επαρκώς ασφαλές στα πειραματόζωα και μάλλον ελπιδοφόρο.
Όσον αφορά όμως στη συγκεκριμένη έρευνα, ακούστηκαν στην Ελλάδα από τηλεοράσεως ακόμη και σχόλια για τσαρλατανισμό, λες και η Ρωσία είναι κάποιο κρατίδιο με μηδέν ιστορικό σε επιστημονικά επιτεύγματα. Λόγω του πολέμου – αν και η αντιεπιστημονική εχθρότητα προς την ιατρική πρόοδο στη Ρωσία έχει αρχίσει από το 2014 λόγω Κριμαίας και ήταν εμφανέστατη στα εμβόλια για τον κορονοϊό – όλα τα μέσα της Δύσης αποσιώπησαν την ουσία της υπόθεσης, ενώ ο κόσμος φυσικά ενδιαφερόταν να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για το “δια ταύτα” και ουδόλως τον ενδιέφερε ο ψυχρός πόλεμος που ορθώνει τείχη ακόμα και στην τέχνη και στην επιστήμη.
Κάθε μέρα στον πλανήτη μας αρχίζουν πάνω από πενήντα νέες έρευνες για τον καρκίνο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Για τον καρκίνο του πνεύμονα για παράδειγμα αυτή τη στιγμή “τρέχουν” πάνω από 200 κλινικές έρευνες στις ΗΠΑ και περίπου άλλες τόσες στην Ευρώπη, χωρίς να κατηγορείται βεβαίως κανένα ερευνητικό κέντρο για “τσαρλατανισμό” ή για παροχή “φρούδων ελπίδων”. Όλες αυτές οι έρευνες αρχίζουν με τον ίδιο τρόπο που άρχισε και η περί ης ο λόγος ρωσική: Κάποια θετικά αποτελέσματα στην αρχή, ανοίγουν το δρόμο για την Φάση Ι και μετά, αν όλα πάνε σχετικά καλά, για τη Φάση ΙΙ.
Πού βασίζεται το σκεύασμα
Εν προκειμένω, πρόκειται για την πρώτη φάση της έρευνας για το ογκολογικό εμβόλιο Enteromix και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2026. Στη φάση αυτή θα ερευνηθεί η ασφάλεια του σκευάσματος, η ανεκτικότητα και η φαρμακοκινητική του. Το σκεύασμα βασίζεται σε εντεροϊούς και για αυτό έχει τη συγκεκριμένη ονομασία – όχι επειδή στοχεύει σε καρκίνους του εντέρου. Θα χορηγηθεί σε ασθενείς με ιστολογικά επιβεβαιωμένο συμπαγή όγκο και όχι σε πάσχοντες από αιματολογική κακοήθεια.
O εντεροϊός θα είναι ο φορέας που θα συνδεθεί με την πρωτεΐνη του καρκίνου και θα εγχυθεί τρόπον τινά τοπικά στον όγκο. Αυτό πιθανόν να συνδυάζεται με εξατομικευμένη θεραπεία, δηλαδή να προϋποθέτει τη λήψη ιστού από τον όγκο, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο οργανισμός σε συγκεκριμένες καρκινικές πρωτεΐνες. Δυστυχώς δεν έχουμε εξειδικευμένο συνεργάτη που να γνωρίζει καλά την ιατρική ορολογία και τη ρωσική γλώσσα, ώστε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.
Επειδή πρόκειται για την Φάση Ι των ερευνών, το πρώτο μέλημα είναι να διερευνηθεί η ασφάλεια του σκευάσματος και η έλλειψη παρενεργειών, καθώς και ο προσδιορισμός της ανεκτής από τον οργανισμό δοσολογίας. Δευτερεύων στόχος στην Φάση Ι είναι η αποτελεσματικότητα, αν και ασφαλώς θα ερευνηθεί και αυτή.
Το εμβόλιο Enteromix δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο Ακτινολογίας του ρωσικού υπουργείου Υγείας και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας Engelhardt. «Κατά τη διάρκεια προκλινικών δοκιμών, το φάρμακο έδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα», είπε στο TASS ο επικεφαλής των ερευνών, Αντρέι Καπρίν, που ξεκαθάρισε οτι αυτή τη στιγμη δινεται βαρύτητα στις έρευνες για το Enteromix και για ένα μRNA εμβόλιο που έδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα στο μελάνωμα πειραματόζωων, από τα οποία όσα δεν το έλαβαν απεβίωσαν στον αναμενόμενο στατιστικά χρόνο ενώ όσα το έλαβαν επιβίωσαν. Δεν ξέρουμε για επακριβώς πόσο διάστημα επιβίωσαν τα εμβολιασμένα πειραματόζωα ελεύθερα καρκίνου.
Η έρευνα, όπως είπε, δεν θα περιλάβει μόνον ασθενείς με μελάνωμα, αλλά και ασθενείς με κακοήθεια άλλων οργάνων, όπως πνευμόνων, ίσως μαστών, νεφρών, παγκρέατος και εντέρων. Δεν ήταν σαφής στο ποια ακριβώς θα είναι τα κριτήρια, αλλά σε αυτές τις κλινικές δοκιμές λογικά περιλαμβάνονται παρόμοιου προφίλ ασθενείς ώστε να γίνονται ακριβείς συγκρίσεις. Δεν μπορούν δηλαδή να βάλουν δύο ασθενείς με καρκίνο μαστού, δύο με πνευμόνων, δύο με εγκεφάλου κοκ, αλλά ούτε και θέλουν να περιλάβουν ασθενείς που έχουν κακοήθεια μόνον σε ένα όργανο. Είναι πιθανόν να θέλουν να περιλάβουν ασθενείς με μεταστατικούς καρκίνους. Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς περισσότερα, αλλά ούτε και έχει πλέον νόημα αφού ο κύκλος εισδοχής έκλεισε. Θα έχει σημασία το προφίλ των ασθενών όταν με το καλό ανακοινωθούν κάποια θετικά αποτελέσματα του χρόνου.
Το πιο εξειδικευμένο εμβόλιο
Επί του παρόντος, η Ρωσία εργάζεται και σε άλλο ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου στο Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο Ακτινολογίας και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας που φέρει το όνομά του Ένγκελχαρντ. Αυτό είναι πολύ πιο “εξειδικευμένο” και προσωποποιημένο, με ανάλυση του όγκου του ασθενούς ώστε ο οργανισμός να ευαισθητοποιείται στις πρωτεΐνες του δικού του όγκου. Ενώ δηλαδή το ογκολυτικό εμβόλιο Entomerix συνδέει τον εντεροϊό με την βασική πρωτεΐνη του καρκινικού κυττάρου και έχει προορισμό να καταστρέψει κύτταρα με το ίδιο πρωτεϊνικό προφίλ με έγχυση στον όγκο ή στις μεταστάσεις, το άλλο στηρίζεται σε αναλυτική βιοψία του όγκου.
Εξετάζεται αναλυτικά το πρωτεϊνικό προφίλ του όγκου και γίνεται χορήγηση προσαρμοσμένου και εξατομικευμένου εμβολίου είτε στον όγκο είτε ενδοφλεβίως. Αυτό στηρίζεται στην τεχνολογία μRNA, με βάση την αποκωδικοποίηση του DNA του όγκου του ασθενούς και “εκπαιδεύει” το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Η προσέγγιση αυτή είναι παρόμοια με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία εμβολίων κατά της COVID-19. Και το δεύτερο εμβόλιο θα πάρει χρόνια για να αποδειχθεί ή όχι η αποτελεσματικότητά του. Το κόστος ήδη υπολογίζεται στα 3.000 ευρώ αλλά αν όλα πάνε καλά, θα χορηγείται δωρεάν στη Ρωσία.
Εκατοντάδες παρόμοιες έρευνες γίνονται και στη Δύση, και όλοι ελπίζουν να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Ομως τελικά ο ψυχρός πόλεμος είναι μεταστατικότερος και πιο θανατηφόρος όπως φαίνεται, καθώς απλώνεται ξεδιάντροπα σε όλες τις σφαίρες ανθρώπινης δραστηριότητας και δηλητηριάζει ακόμα και αχτίδες ελπίδες επειδή αχνο-φαίνονται από το άλλο “στρατόπεδο”. Αυτό έγινε θλιβερά αισθητό και με την πανδημία του COVID, όταν η Ρωσία έθεσε σε κυκλοφορία το δικό της εμβόλιο. Σύσσωμοι οι δυτικοί εξέφρασαν αβεβαιότητα και για το ρωσικό και για τα κινεζικά εμβόλια, επειδή δεν είχαν δημοσιεύσεις στις δικές τους ιατρικές επιθεωρήσεις, λες και δεν έχουν δικές τους έγκριτες ιατρικές επιθεωρήσεις οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι.
Το τείχος του Βερολίνου υψώθηκε από τους Σοβιετικούς, αλλά το σημερινό υψώνεται από τη Δύση και οι μη αγγλόφωνες ανακοινώσεις επιστημόνων θεωρούνται ανύπαρκτες και ρίχνονται στην πυρά δίχως καν να αναγνωσθούν, λες και είναι υποχρεωμένοι όλοι οι Ασιάτες να δημοσιεύουν στο Lancet και στην British Medical Journal. Έχουμε ταυτίσει ασύστολα την στήριξη του δολαρίου και του ευρώ με την στήριξη των δυτικών φαρμακοβιομηχανιών και ανενδοίαστα αντιμετωπίζουμε εχθρικά κάτι τι που γεννιέται στο “αντίπαλο” στρατόπεδο.
Βεβαίως και η “άλλη πλευρά” θα ήθελε μια νίκη στο στρατόπεδο της υγείας αφού όλα “πόλεμος είναι”, και προφανώς είναι βαθύτατα ενοχλημένη από την φαινομενική ή ίσως και πραγματική σε κάποιους τομείς κυριαρχία των Δυτικών και των αγγλόφωνων. Όμως εμείς που ζούμε στη Δύση ας ελέγξουμε τις δικές μας κυβερνήσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την υγεία, αφού θεωρούμε ότι έχουμε και την αποκλειστικότητα στη δημοκρατία και στη διαφάνεια.
https://slpress.gr/koinonia/ti-isxiei-gia-to-antikarkiniko-emvolio-tis-rosias/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου