Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026

Ρωγμή στη λήθη : Η φλόγα της αντίστασης του ΕΑΜ ΕΛΑΣ

 Αποφάσισα να την εκδώσω σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο δωρεάν για όλους, διότι η πορεία του κάθε μαχητή, είναι μια από τις εκατοντάδες χιλιάδες παρόμοιες ιστορίες των ΕΑΜικών Αντιστασιακών και Μαχητών του ΕΛΑΣ και ΔΣΕ, που..... ενώ πολέμησαν για μια ελεύθερη πατρίδα, δεν μπόρεσαν τελικά να υλοποιήσουν το όραμα τους για μια πραγματική ελεύθερη πατρίδα που να είναι ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.

Παρά ταύτα, το ταξίδι αυτό της έρευνας έβγαλε στο φως εκατοντάδες πραγματικές ιστορίες από την θρυλική ΕΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας, όπου αναπτύχθηκε η 16η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ, όπου οργανώθηκε εθελοντικά ένα μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού σε όλες τις οργανώσεις του ΕΑΜ (ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΕΠΟΝ, ΑΕΤΟΠΟΥΛΑ, ΕΦΕΔΡΙΚΟΣ ΕΛΑΣ, ΕΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗ).

Στην έκδοση αυτή παρουσιάζεται το πως οργανώθηκε όλη αυτή η αντίσταση, με εκπληκτικές νικηφόρες επιτυχίες σε πάνω από 110 μάχες της περιοχής που έδρασε 16η Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, από την Αγιά Λαρίσης, μέχρι την Στυλίδα Φθιώτιδας.

Για την συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων και λεπτομερών περιγραφών των μαχών, βασίζεται σε 95% στοιχείων από σπάνιες πλέον γραπτές εκδόσεις πρωταγωνιστών αξιωματικών του ΕΛΑΣ που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις μάχες, η άλλων ερευνητών αργότερα, που όμως εξαντλήθηκαν τα βιβλία τους και τα βρίσκει πλέον κανείς μόνο σε ειδικές βιβλιοθήκες. Επίσης αξιοποιήθηκαν στοιχεία και από τους πιο πρόσφατους ερευνητές, συλλόγους και κέντρα ιστορίας, που επίσης βασίζονται σε τεκμήρια και ντοκουμέντα από σπάνια κρατικά αρχεία Ελληνικά, Ιταλικά, Γερμανικά.

Το υπόλοιπο ποσοστό βασίζεται και σε προφορικές μαρτυρίες αγωνιστών εθνικής αντίστασης που είναι φυλαγμένα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), ή και σε εν ζωή αγωνιστών που περιέγραψαν τη δική τους μαρτυρία, ή την μετέφεραν οι απόγονοί τους.

Η συγκεκριμένη έκδοση με τίτλο «ρωγμή στη λήθη», επιλέχθηκε, για να παραμείνει ανεξίτηλη η ιστορική μνήμη, που τόσο πολύ κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε σαν να μην υπήρξε ποτέ.
Κατά τη γνώμη μου η ιστορία της Αντίστασης θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Ελπίζω αυτή η έρευνα να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή η έκδοση δεν αποτελεί μια οριστική έρευνα της Ιστορίας, αλλά ευελπιστώ να είναι αφορμή να συνεχιστεί η έρευνα από νέους ερευνητές, τιμώντας έτσι στο ελάχιστο όλους αυτούς που αντιστάθηκαν γενναία και ανιδιοτελώς τους κατακτητές με πολλές θυσίες για όλους εμάς. Παρότι οι περισσότεροι κυνηγήθηκαν από το κράτος των «νικητών» με την καθοδήγηση και συνδρομή ξένων δυνάμεων (πρώην συμμάχων), μέχρι την πτώση της χούντας, μας γεμίζουν ενθουσιασμό δέος και υπερηφάνεια, διότι έμειναν ΑΛΥΓΙΣΤΟΙ!

Από τον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε όλη την έρευνα σε αρχείο pdf!
Δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε όλους!
Ένα λιθαράκι ακόμη στην σχεδόν άγνωστη ιστορία μας!




https://drive.google.com/file/d/1w4KqowwE0qchwVp9y-E7MyvUNBm4jPBs/view?usp=sharing


Με εκτίμηση,


Δημήτρης Μπάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου