Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Αν οι πραγματογνώμονες ήταν σαν αυτόν, τώρα θα είχε τελειώσει η αηδία που ζούμε σήμερα με τις πραγματογνωμοσύνες για τα #Τέμπη

(σημ: Η Υπουργός που αναφέρεται στο ηχητικό, είναι η Ολγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία έδωσε εντολή στον αρχηγό της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλο, να καλέσει τον πραγματογνώμονα και να ...τον σκίσει, έτσι και ρίξει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή ανωτέρους του)   
Μάλλον δεν είμαι η μόνη που αισθάνομαι απέραντη αηδία για τη βρωμιά που έχει ξεχυθεί στην υπόθεση των Τεμπών, με τους διάφορους πραγματογνώμονες, τεχνικούς συμβούλους και τις μεταξύ τους κόντρες σε σχέση με τη φερεγγυότητα των πορισμάτων τους.
Και τώρα περισσότερο απο ποτέ σκέφτομαι στον αντίποδα την υπευθυνότητα και το ανάστημα του... ανδρός Δημήτρη Λιότσιου.

 
Ο Λιότσιος διορίστηκε ως δικαστικός πραγματογνώμονας για το Μάτι.

«Δημοσιοϋπαλληλικι» δηλαδή από αυτά που άλλοι χρηματίζονται για να προσαρμόσουν κατα το δοκούν.

Δεχόμενος πιέσεις απο τους ανωτέρους του και δυσκολίες ως προς την απόκρυψη στοιχείων, ένα μήνα αφού ανέλαβε την πραγματογνωμοσύνη, τον καλεί στο γραφείο του ο ανώτερός του  Αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Του τονίζει πως ενεργεί με εντολή Υπουργού:
«Η Υπουργός μου είπε καλεσέ τον και πες του τα»


Τον προσβάλει και τον υποβιβάζει:
«Ποιος είσαι εσύ που θα γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου;»
Τον απειλεί:
«Αν γράψεις πως εχει ευθύνες ο Ματθαιόπουλος σε έσκισα εγώ μετά»


«Θα τα βάλεις με τη Δούρου; θα σ´ ανοίξει τα καπούλια»
Προσπαθεί να τον χειραγωγήσει:
«Πέντε πραγματάκια γράψε: άνεμοι, καύσιμη ύλη, δόμηση αυθαίρετη αναρχική. Αν είναι ελλειπή τα στοιχεία στα@@@@ σου»υ
«Θάψτα!


Τον εκβιάζει με την καριέρα του:

«Εχεις 15-20 χρόνια για να πάρεις σύνταξη. Θα σου ρθει το χαρτάκι από πάνω και θα λέει μεταθεσούλα για Σάμο και στην πρώτη φωτιά μη του σηκώνεις και τίποτα. Έτσι παίζονται τα παιχνίδια»


«Θα θες τρεις δικηγόρους»

Ο Λιότσιος είχε το σθένος να ηχογραφήσει τον Αρχηγό του και να δημοσιοποιήσει τα ηχητικά αφου παρέδωσε την πραγματογνωμοσύνη του.

Στο δικαστήριο που ρωτήθηκε γιατί άργησε να παραδώσει τις ηχογραφημένες απειλές απάντησε:
«δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να παίξει με αυτήν την υπόθεση με οποιοδήποτε κόστος. Και γι’ αυτό το λόγο καθυστέρησα να παραδώσω τις ηχογραφήσεις.
Διότι διανύαμε και μια προεκλογική περίοδο και δεν θα επέτρεπα να γίνει κλοτσοσκούφι από καμία πλευρά η υπόθεση αυτή. Την προστάτευσα τόσο εγώ όσο και ο κύριος Ζαγοραίος και ο κύριος ανακριτής, ο κύριος Μαρνέρης. Όσο μπορούσαμε για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα. Ειδάλλως δεν θα έφτανε, κυρία πρόεδρε. Δεν θα έφτανε εδώ η υπόθεση. Το λέω με πάσα βεβαιότητα.
Όπως σας είπα και στην αρχή, καμιά απειλή και κίνηση δεν στάθηκε ικανή να σταματήσω την πορεία μου. Και ούτε θα με σταματήσει. Ας ειπωθεί για μένα το οτιδήποτε, εγώ μιλώ μόνο με στοιχεία και αποδείξεις. Ούτε προσωπικές απόψεις εκφέρω ούτε δικά μου συμπεράσματα. Οι κύριοι που είναι από πίσω μου (οι κατηγορούμενοι), είναι άνθρωποι τους οποίους γνωρίζω 25 χρόνια, ποτέ δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να αδικηθεί έστω στο παραμικρό οποιοσδήποτε. Δεν θα το επέτρεπα στον εαυτό μου αυτό. Αλλά δεν θα επέτρεπα επίσης αυτή η υπόθεση να μην λάβει την αξία που της αρμόζει.»
Απειλήθηκε με τη σωματική του ακεραιότητα.
Στο δικαστήριο κατέθεσε πως έγινε δολιοφθορά στη μηχανή του, βλάβη στα φρένα που μόνο με παρέμβαση απο χέρι γίνεται όπως του είπαν στην αντιπροσωπεία.
Μετά την ολοκλήρωση της δίκης για το Μάτι, σε συνέντευξή του στη Μαριάννα Κακαουνάκη στην Καθημερινή τον ρώτησε εάν μετάνιωσε που ανέλαβε την πραγματογνωμοσύνη.
«Σε καμιά περίπτωση. Δεν θα τα είχα καλά με τη συνείδησή μου εάν είχα αρνηθεί. Αλλά δεν σας κρύβω πως έκτοτε έχω σκεφτεί πολλές φορές να παραιτηθώ από το Σώμα. Εχω απογοητευθεί. Πίστευα στην αξιοκρατία, στην απόδοση ευθυνών όταν έχει γίνει κάποιο λάθος. Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο δρόμος ήταν γεμάτος εμπόδια. Κανείς δεν ήθελε να βγει η αλήθεια στο φως. Και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει, όχι μόνο για το Μάτι αλλά και για άλλες υποθέσεις, όπως αυτή των Τεμπών».
Μετά την δίκη όπου καταδικάστηκε ο Ματθαιόπουλος για τις απειλές του απέναντι του, ο Λιότσιος δήλωσε:
«Λειτούργησα έχοντας απόλυτη συνείδηση της ευθύνης που ανέλαβα απέναντι στους ανθρώπους που πληγωμενοι αλλά αξιοπρεπείς αναζητούσαν την Αλήθεια και απέναντι σε κάθε συνάδερφο, πυροσβέστη και αξιωματικό που εκτελεί το καθήκον του στο πεδίο και του αξίζει μόνο θαυμασμός»
Αν μπορούσαμε να κλωνοποιήσουμε τον Δημήτρη Λιότσιο τα παιδιά μας θα ήταν πιο ασφαλή. Ο μόνος τρόπος να τον «κλωνοποιήσουμε» είναι να αναδείξουμε πως αυτούς τους ανθρώπους θέλει η κοινωνία μας.
Έχουμε έλλειψη προτύπων. Ο Δημήτρης Λιότσιος είναι πρότυπο.
Όχι γιατί έκανε τη δουλειά του σωστά, αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.
Είναι πρότυπο γιατί στην εποχή που ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του, στην εποχή που αυτοί που θα έπρεπε να διασφαλίζουν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη γίνονται υπηρέτες μικροκομματικών συμφερόντων, ο Λιότσιος υπηρέτησε την Αλήθεια ακόμα και με προσωπικό κόστος.
Αν η Ελλάδα είχε περισσότερους ακέραιους λειτουργούς σαν τον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτριο Λιότσιο, θα ήταν πολύ καλύτερη.
Ο Λιότσιος θα έπρεπε να ηγείται στο Σώμα, να διδάσκει ήθος, ακεραιότητα, να εμπνέει τους νεότερους Πυροσβέστες.
Αν η Πολιτεία και οι Υπηρεσίες της αναγνώριζαν και επιβράβευαν τους λειτουργούς που έχουν την ηθική και την υπευθυνότητα οδηγό τους. ( προσωπικά το περιμένω)
αν μεγαλώναμε τα παιδιά μας με
πρότυπα σαν τον Δημήτρη Λιότσιο.
Τότε θα είχαμε κάνει αρκετά βήματα καταπολέμησης της διαφθορας που υπάρχει στο βαθύ κράτος μας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ο Δημήτριος Λιότσιος υπηρετεί στη Χίο (και οχι στη Σάμο όπως τον απείλησαν)!
Δεν έχει επιβραβευθεί για το οτι στάθηκε στο ύψος του να μηνύσει τον Αρχηγό του που τον απείλησε.
Δεν έχει επιβραβευθεί για την ακεραιότητα να μην υποκύψει στις απειλές και να ολοκληρώσει με αλήθεια την πραγματογνωμοσύνη του.
Ο τέως αρχηγός Β. Ματθαιόπουλος:
1) καταδικασμένος ένοχος για την υπόθεση των απειλών προς τον αξιωματικό του ώστε να συγκαλύψει και να παραποιήσει στοιχεία για το Μάτι
2) καταδικασμένος ένοχος για 104 νεκρούς και 57 εγκαυματίες
Έχει αποστρατευτεί με τον βαθμό του Αρχηγού.
Δεν έχει υποστεί καμία συνέπεια ως προς το ότι δεν τίμησε το αξίωμά του.

Μαρίνα Καρύδα