Για οραματικό και φιλόδοξο σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλά ευρωπαϊκής, το οποίο με μια επιχείρηση με την ευρωστία της ΔΕΗ και τη στήριξη του κράτους μπορούμε να υλοποιήσουμε, έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης.
“Η νέα γενιά της περιοχής δεν θα χρειάζεται να φεύγει για να βρει δουλειά. Οι άνθρωποι που δούλεψαν στη ΔΕΗ στην περιοχή θα δουν τα παιδιά τους να δουλεύουν κι αυτά στον ίδιο τόπο. Αλλά αντί να αναπνέουν τη σκόνη του λιγνίτη θα εργάζονται σε σύγχρονους και τεχνολογικά εξελιγμένους χώρους εργασίας”, τόνισε ο κ. Στάσσης.
Τόνισε δε ιδιαίτερα τις πρωτοβουλίες για συμμετοχή των κατοίκων στα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με ποσοστό 5 % με την έκδοση ομολόγου 5 εκατ. Ευρώ σταθερής απόδοσης 8 % που θα διατεθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2025 αποκλειστικά στους κατοίκους των περιοχών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.
Το σχέδιο της ΔΕΗ για τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε τεχνολογικό και πράσινο ενεργειακό κόμβο για τη χώρα και τη ΝΑ Ευρώπη περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση), πυκνωτές, υδρογόνο, αξιοποίηση απορριμμάτων, παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση, αποκατάσταση εδαφών και κυρίως την εγκατάσταση data center που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Ειδικότερα οι επενδύσεις περιλαμβάνουν τα εξής:
- Μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαίδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου. Η μονάδα θα σταματήσει να καίει λιγνίτη στο τέλος του 2026 και μέχρι το τέλος του 2027 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου ισχύος 350 MW, με δυνατότητα αναβάθμισης σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου 500 MW αρχικά και 1000 μεγαβάτ σε τελικό στάδιο. Κατά τη διάρκεια της μετατροπής της μονάδας σε φυσικό αέριο θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας.
- Μετατροπή των παλαιών γεννητριών των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς σε πυκνωτές για την εξισορρόπηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης, κόστους 30 εκατ. ευρώ.
- Απόσυρση κτιρίων, εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, κόστους 130 εκατ. Όπως είπε ο κ. Στάσσης σχεδόν το 95% των υλικών θα ανακυκλωθεί.
- Αποκατάσταση εδαφών με επένδυση 270 εκατ. ευρώ: από τα 200.000 στρέμματα που είχε η ΔΕΗ στην περιοχή τα 80.000 επιστρέφονται σταδιακά στο Δημόσιο. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση των νέων επενδύσεων.
- Κατασκευή φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 2130 μεγαβάτ και κόστους επένδυσης 1,2 δια. Ευρώ.
- Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας πάνω από 860 μεγαβάτ με επενδύσεις 940 εκατ ευρώ που θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία. Σε αυτά περιλαμβάνονται δυο μονάδες αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά (320 μεγαβάτ, 430 εκατ. Ευρώ και 600 θέσεις εργασίας) και το νότιο πεδίο (240 μεγαβάτ, 310 εκατ. Ευρώ, 550 θέσεις εργασίας) καθώς και μπαταρίες 300 μεγαβάτ στο Αμύνταιο, τη Μελίτη, την Ακρινή και την Καρδιά.
- Μονάδα παραγωγής υδρογόνου με τη Motor Oil μέσω της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen, ισχύος 50 μεγαβάτ και επένδυσης 70 εκατ. Ευρώ που θα απασχολήσει 300 εργαζομένους κατά την κατασκευή της.
- Μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών (Waste to Energy) που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η αυλή του λιγνίτη της Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα τροφοδοτεί και την τηλεθέρμανση της περιοχής. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ που θα απασχολήσει 200 εργαζομένους κατά την κατασκευή της.
- Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) στην Καρδιά που θα τροφοδοτεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2026.
- Δημιουργία μουσείου ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας.
- Διευθέτηση της 15ετούς εκκρεμότητας με τους κατοίκους του οικισμού της Ακρινής με την απόδοση σε αυτούς εσόδων φωτοβολταϊκού πάρκου 35 MW για 20 χρόνια.
Η πλέον εμβληματική επένδυση αφορά την κατασκευή μεγάλης κλίμακας data center στο χώρο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου “Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη τα ανακοινωμένα ή υπό κατασκευή projects για data centers φαίνεται ότι αφήνουν ένα κενό 27.000 MW μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, έως το 2030. Η ζήτηση δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερη απότην προσφορά.
Χρειάζονται χιλιάδες MW Data Center στην Ευρώπη και τον κόσμο”, τόνισε ο κ. Στάσσης. “Έχοντας δημιουργήσει το ενεργειακό περιβάλλον που σας περιέγραψα, όπου υπάρχει άφθονη, πράσινη, αδιάλειπτη ενέργεια, η Δυτική Μακεδονία είναι ιδανική για να γίνει τεχνολογικός κόμβος”.
Το mega data center της ΔΕΗ θα είναι μεγέθους 300ΜW, και η κατασκευή του θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι συμφωνίες με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν.
Πρόκειται για επένδυση 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, για τις ανάγκες της οποίας θα κατασκευαστεί και μονάδα φυσικού αερίου 100 ΜW στον ‘Αγιο Δημήτριο, δίπλα στο data center.
“H περιοχή είναι ιδανική για το έργο. Έχουμε εκτάσεις, ενέργεια, δίκτυο φυσικού αερίου, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, δίκτυο οπτικών ινών με σύνδεση στους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, νερό, ανάγκες τηλεθέρμανσης στην περιοχή, εργατικό δυναμικό.
Η θυγατρική μας ΔΕΗ Fibergrid θα δημιουργήσει νέες συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων του data center με Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα, και μέσω του καλωδίου East Med Corridor – στο οποίο συμμετέχουμε – με τους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους προς το εξωτερικό, ως την Ινδία και τη Σιγκαπούρη. Η ΔΕΗ είναι Powertech εταιρεία και η καρδιά της θα χτυπάει στη Δυτική Μακεδονία”, επεσήμανε ο επικεφαλής της επιχείρησης.
Σε δεύτερη φάση το Mega Data Center μπορεί να εξελιχθεί σε Giga Data Center, να φτάσει δηλαδή στα 1.000MW που σημαίνει επιπλέον επένδυση της τάξης των 5,4 δισ. και πρόσθετες επενδύσεις 1,2 δισ. σε μονάδες ενέργειας.
“Σε αυτή τη δεύτερη φάση, οι συνολικές θέσεις εργασίας από όλα τα έργα (ενεργειακά και τεχνολογίας) θα φτάσουν τις 20.000 κατά την κατασκευή και τις 2.000 κατά τη λειτουργία.
Θα είναι μια μεγάλη επένδυση για τα παγκόσμια δεδομένα πλέον”, υπογράμμισε ο κ. Στάσσης και κατέληξε:
“Οι επενδύσεις της ΔΕΗ φέρνουν μία καινούργια ημέρα ανάπτυξης για την περιοχή. Είναι η αρχή ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της με όχημα την τεχνολογία. Η ΔΕΗ Θέλει να το κάνει, ξέρει να το κάνει και μπορεί να το κάνει”.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΛΑΔΑ» ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Του Μιχάλη Ραμπίδη Πτολεμαΐδα 2 Απριλίου
2025
Ο CEO ΤΗΣ ΔΕΗ Γ. ΣΤΑΣΣΗΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΟΝ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ MEGA DATA CENTER
Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2025 εκτός
απροόπτου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την περιοχή μας και
συγκεκριμένα τον ΑΗΣ Καρδιάς, στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ για
την πλήρη απολιγνιτοποίηση και τη δημιουργία Ενεργειακού-Τεχνολογικού κόμβου “West Makedonia Valley”. Παράλληλα ο Πρόεδρος
& Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης θα ανακοινώσει την εγκατάσταση mega data center (κέντρο δεδομένων) σε διαθέσιμη
έκταση της ΔΕΗ (αυλή ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου).
ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
-Παραγωγή
Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε) -Πρόσβαση
σε δίκτυα Η/Ε & Τηλεπικοινωνιών
-Διαθέσιμες
εκτάσεις - Ευκολία αδειοδότησης -Ανθρώπινο δυναμικό
Η συμφωνία με την αραβικών συμφερόντων εταιρεία Damac, η
ίδρυση της θυγατρικής Data in Scale σε
αναλογία 55%-45% μετά τα Σπάτα (25 MW), μπορεί
να εφαρμοστεί και στο project της Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ Στάσσης βρίσκεται σε
διαπραγμάτευση και με τις hvperscalers kai developers datacenter. Θα
αναπτυχθεί ένα γιγαντιαίο
data centers (σε πρώτη φάση 300 MW και τελική να φτάσει το
1 GW), σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις Στάσση. Στόχος η προσέλκυση μεγάλων
πελατών από την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης από τον ενεργειακό κλάδο, τον
τομέα της υγείας των τραπεζών αλλά και της εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τη
γεωγραφική θέση της περιοχής μας.
Τα κριτήρια της χωροταξίας που βάζουν σε πρώτη θέση την
Δυτική Μακεδονία, πηγάζουν από την έρευνα της εταιρείας PWE και
έχουν να κάνουν με την αποκέντρωση, με την περιοχή που μπορεί να σηκώσει μεγάλο
ενεργειακό φορτίο (ύπαρξη υπερυψηλής τάσης ισχύος-γραμμές 400 κιλοβόλτ), με
ικανό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και με διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και μεγάλες
εκτάσεις. Για την βιωσιμότητα της επιχείρησης προσμετρώνται επίσης οι κίνδυνοι
από πυρκαγιές και πλημμύρες. Τα δεδομένα αυτά προάγουν το επενδυτικό ενδιαφέρον
για εγκατάσταση data center. Μια
διευκρίνηση αφορά την Τεχνική Νοημοσύνη, που αυξάνει θεαματικά τις ενεργειακές
ανάγκες εντός data center.
H ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Προβλέπεται να γίνει κατά κύριο λόγο από μονάδα Φυσικού
Αερίου 350 MW, από
ΦΒ ισχύος 1200 MW,
Μπαταρίες ισχύος 300 MW και
από δυο αντλησιοταμιευτικά ισχύος 240 MW στο
Ορυχείο Νοτίου Πεδίου και 320 MW στο
Ορυχείο Καρδιάς. Συν τη μονάδα ΣΗΘΥΑ 80 MW του ΑΗΣ Καρδιάς. Η τροφοδοσία της μονάδας data center πρέπει
να είναι αδιάλειπτη και απόλυτα ασφαλής.
ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Και πάλι η ΔΕΗ ως όφειλε, επενδύει σε καινοτόμες τεχνολογίες,
αναγνωρίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, προσβλέποντας
εύλογα και στα συμφέροντά της ως Α.Ε. Δίνει υπεραξία και μεγάλες ευκαιρίες για
την ανάπτυξη και άλλων παράλληλων δορυφόρων-επιχειρήσεων ή και ανεξάρτητων στο
λεκανοπέδιο. Η ΔΕΗ ανοίγει ξανά «δουλειές» και θέσεις εργασίας! Πόσες
μόνιμες θέσεις εργασίας μας δίνει η εγκατάσταση data center 300 ΜW αρχικά και η μετέπειτα εξέλιξή του στα 1000 MW, πιθανόν να μας το περιγράψει την Πέμπτη ο κ
Στάσσης.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 5 ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΥΣΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ DATA CENTER
Το κόστος
της σύγχρονη λιγνιτικής μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ως γνωστόν ξεπέρασε το 1,6 δις
ευρώ. Από την άλλη το κόστος της μετατροπής της σε μονάδα καύσης Φ.Α. όπως
ανακοινώθηκε θα είναι επιπλέον 350εκ. ευρώ (και βάλε). Το κόστος κατασκευής
μιας ισοδύναμης εξολοκλήρου νέας μονάδας Φ.Α. δεν είναι υψηλότερο. Ενδεικτικά
αναφέρεται πως το 2022 η Mytilineos
υπέγραψε συμβάσεις για την κατασκευή τριών νέων μονάδων 350 MW OCGT (μονάδες Φ.Α. ανοιχτού κύκλου)
με κόστος €330 εκατ. στο Ηνωμένο Βασίλειο! Επίσης η Mytilineos σε συνεργασία με τη Siemens υπέγραψε το 2024 σύμβαση για την κατασκευή νέου Σταθμού
παραγωγής Η/Ε υψηλής απόδοσης CCGT
ισχύος 560 MW στην
Πολωνία με κόστος επένδυσης 500 εκ ευρώ.
Γιατί
επομένως η μετατροπή της ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 (με όλα τα ρίσκα που περιλαμβάνει μια
τέτοια μετατροπή όπως πιθανότητες επιτυχίας της μετατροπής, τελικό κόστος,
βάθος χρόνου) να είναι καλύτερη λύση και να μην προτιμάται η δημιουργία μιας
ολοκαίνουριας μονάδας Φ.Α.; Γιατί να μην γίνει η καινούρια μονάδα ΦΑ και να
παραμείνει η μονάδα 5 σε εφεδρεία;
Και εντάξει
ας δεχτούμε πως θέλουμε να κάνουμε απολιγνιτοποίηση και ας δαιμονοποιήσουμε το
λιγνίτη, παρόλο που είναι το μοναδικό δικό μας, εγχώριο καύσιμο (του οποίου δεν
του ορίζει κανένας άλλος την τιμή). Για πιο λόγο να μην κρατήσουμε την
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 σε εφεδρεία για όσο χρειαστεί μέχρι να είμαστε ασφαλείς από το ΦΑ;
Για λόγους εθνικής ασφάλειας δηλαδή. Αλλά και για λόγους αδιάλειπτης και
ασφαλούς λειτουργία της μονάδας data center, αφού θα μπορούσε να μας δώσει
επιπρόσθετη Η/Ε 660 MW.
Επιπλέον η
λιγνιτική ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 θα τροφοδοτεί όταν υπάρχει ανάγκη με 140 MW θερμική
ενέργεια το μικτό σύστημα Τηλεθερμάνσεων των πόλεων
Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου.
Κρύβεται σοφία στην υπομονή και στη
μετρημένη δράση, όταν αφορά ζωτικά ζητήματα Κυριάκο! Και «οι
δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες αποφάσεις»! Δεν χωρούν βιασύνες σε θέματα
υψίστης ασφάλειας, που έχουν εθνικό χαρακτήρα! Ο «μισητός» ντόπιος λιγνίτης
(αλλά και πανεύκολα προσβάσιμος), όσο ακριβό κι αν τον κάμουν τα γνωστά
συμφέροντα με τις σκόπιμα και ακατανόητα υπερυψηλές τιμές των ρύπων, πάντα θα είναι
ένας «άσος» για χρήση, στο τραπέζι της πράσινης τσόχας της αγοράς ενέργειας!!!