Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί η Ευρώπη επιζητά με τόση λύσσα τον πόλεμο με τη Ρωσία;

Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να ξυπνήσει από τον λήθαργο και «να δαπανήσει πολύ περισσότερα για την άμυνά της», προειδοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε: «Ο κίνδυνος μας πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα», τόνισε..... αναφερόμενος στη ρωσική απειλή στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Και για να γίνει πιστευτή η απειλή από μια χώρα που δεν μπορεί να κάμψει εδώ και τρία χρόνια πολέμου την Ουκρανία, αλλά εύκολα μετά θα μπορέσει να επιτεθεί στις χώρες του ΝΑΤΟ, δηλαδή σε όλη την Ευρώπη που μαζί με τις ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να αντιδράσουν ενωμένοι.

Το δυτικό αφήγημα, όπως σημείωσε σε πρόσφατο άρθρο του ο Σταύρος Λυγερός, διαμορφώθηκε και προβλήθηκε για να συσπειρώσει τη δυτική κοινή γνώμη πίσω από την αντιρωσική εκστρατεία ώστε να δεχτούν οι πολίτες αδιαμαρτύρητα τις αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών. Δαπανών που θα λείψουν από την κοινωνική πολιτική, σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Εργασία. «Γι’ αυτό ο Πούτιν εξομοιώθηκε με τον Χίτλερ και η άρνηση της διπλωματίας, τεκμηριώθηκε με το επιχείρημα ότι τους Χίτλερ τους πολεμάς, δεν τους κατευνάζεις».

Ζοφερή προοπτική

Πλην όμως όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Σούν Γουόν Σον, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount «Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον ξοδεύει χρήματα για την ενίσχυση της Ουκρανίας σαν να έχει απεριόριστους πόρους. Αλλά η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει τζάμπα γεύμα και νομίζω ότι η προοπτική είναι αρκετά ζοφερή» Και η προοπτική δεν είναι ζοφερή μόνο για την οικονομία των ΗΠΑ, όπου το αμερικανικό χρέος έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 130% (!) του ΑΕΠ της χώρας, το υψηλότερο στην ιστορία των ΗΠΑ! Είναι ζοφερή και για την Γαλλία όπου το δημόσιο χρέος είναι ιστορικά αυξημένο στο 112% του ΑΕΠ και δεν αναμένεται να υποχωρήσει στο άμεσο μέλλον, ενώ διαβρώνει τα πλεονεκτήματα που έχαιρε στην αγορά κρατικών ομολόγων εδώ και χρόνια.

Παράλληλα στη Γερμανία όπου το όριο του 60% για το χρέος είναι απαράβατος κανόνας, αποκαλύφθηκε, όπως δημοσιοποίησε η ανεξάρτητη αρχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Bundesrechnungshof) πριν ένα χρόνο, ότι η κυβέρνηση έκρυβε μέσω της δημιουργικής λογιστικής δημόσιο χρέος της τάξης των 869 δις. ευρώ! Δεν μπορεί όμως σήμερα να κρύψει την απειλητική ύφεση και τις σεισμικές δονήσεις στην γερμανική βιομηχανία που έχασε τις προνομιακά φτηνές ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία. Είναι μάλιστα τέτοιο το κλίμα εν όψει των εκλογών του Φεβρουαρίου, όπου η δεύτερη στις δημοσκοπήσεις δύναμη, το ακροδεξιό AfD, τόλμησε να προτείνει την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ!

Κατά τα άλλα οι ευρωπαίοι “κάνουν την πάπια” για τους δασμούς στις δικές τους εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στα μέσα της εβδομάδας αμετακίνητος και ως προς το οικονομικό του σχέδιο και τη στροφή προς τον προστατευτισμό. Στέλνοντας μηνύματα προς την Ευρώπη, επισήμανε πως θα προχωρήσει όχι μόνο σε επιβολή δασμών, αλλά και σε πολιτικές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλες εταιρείες από την ΕΕ στις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν περιορίστηκε μόνο στους δασμούς. Προανήγγειλε την εφαρμογή ενός προγράμματος ευνοϊκής φορολογίας για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα ενισχύσει την είσοδο εταιρειών σε αμερικανικό έδαφος. Τα μηνύματα Τραμπ είναι δυσοίωνα για την Ευρώπη, και ειδικά για την βιομηχανική ισχύ της Γερμανίας η οποία με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εμβάθυνε την εξάρτηση της από τις ΗΠΑ και βυθίστηκε σε έναν “βάλτο” στασιμότητας, μειωμένης ανταγωνιστικότητας, χαμηλής παραγωγικότητας και έλλειψης τεχνολογικής καινοτομίας.

Τα κέρδη του πολέμου

Υπάρχουν όμως και οι ευχαριστημένοι στην Ευρώπη. Χάρη στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάφλεξη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή οι ευρωπαϊκές εταιρείες οπλικών συστημάτων είναι αυτές που ωφελούνται περισσότερο από τον πόλεμο: Έρευνα της ιταλικής εφημερίδας «il sole24ore» έδειξε ότι οι 12 ευρωπαϊκοί αμυντικοί κολοσσοί κατέγραψαν πέρυσι αύξηση εσόδων κατά 10,4% και έκαναν τζίρο από 180,3 έως 198,99 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 55,1% – από 9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 σε 13,95 δισεκατομμύρια, πέρυσι.

Τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα πέτυχαν τρεις εταιρείες – η γερμανική Rheinmetall, η βρετανική Bae Systems και η σουηδική Saab. Ο γερμανικός κολοσσός Rheinmetall, που ειδικεύεται σε χερσαίους εξοπλισμούς, έχει υπερπενταπλασιάσει την τιμή της μετοχής του από τα τέλη του 2021 έως σήμερα, στα 522,40 ευρώ. Αυτοί κάνουν κουμάντο.


Γιατί η χώρα στέλνει βοήθεια στον Ζελένσκι

Ποια είναι η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης για όλα αυτά που έπονται; Είναι απλό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαντεύει τι θέλει “το κόμμα του πολέμου” που εκπροσωπεί ο Μπάιντεν και χωρίς δεύτερη σκέψη λέει “ναι” σε όλα στέλνοντας βοήθεια στον Ζελένσκι σε όπλα, εκπαίδευση πιλότων, μέχρι και τζάμπα ηλεκτρικό ρεύμα ελληνικής παραγωγής, αν και η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο βάρος (164% του ΑΕΠ) δημοσίου χρέους στην Ευρώπη!

Για ποιο λόγο λοιπόν να στείλει ο Τραμπ στην Αθήνα ένα έμπειρο πρέσβη από την επετηρίδα του Υπουργείου Εξωτερικών (όπως ήταν ο Τζέφρι Πάιατ επί ΣΥΡΙΖΑ) όταν έχει μια τόσο εύκολη και βολική κυβέρνηση. Μια χαρά ήταν ο Τσούνης, μια χαρά θα είναι και η γοητευτική, τέως φιλενάδα του γιού του, η κ. Κίμπερλι Γκιλφόιλ.

Γκρίνιαξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε πρόγευμα εργασίας, με τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εγκάλεσε την ΕΕ για αντιφατική πολιτική όσον αφορά στο ύψος των αμυντικών δαπανών, θέτοντας παράλληλα δημοσιονομικά όρια. Η χώρα μας είναι η τρίτη, μετά την Πολωνία που ξοδεύει το 3,9% του ΑΕΠ, τις ΗΠΑ το 3,49%, που δαπανά 3,01% του ΑΕΠ (πάνω από το όριο του 2%) για να αμυνθεί κυρίως απέναντι στην Τουρκία αν και είναι και αυτή μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο κάνει το κορόιδο για τις προκλήσεις των Τούρκων!

 “Κατακαημένη Αράχοβα τι σου έμελλε να πάθεις”! Ισχύει στο ακέραιο.


https://slpress.gr/diethni/i-aftoktoniki-proskollisi-tis-ee-sto-komma-tou-polemou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου