Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Πρόεδρος Ιράν: "Θέλουμε ειρήνη, ζητούμε από ΗΠΑ -Ευρώπη να σταματήσουν την επιθετικότητα του Ισραήλ"

 Ο Πεζεσκιάν είπε την Τετάρτη, από το Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον Εμίρη Αλ Θάνι, ότι το Ιράν επιδιώκει ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να επιτύχει πρόοδο όταν υπάρχει πόλεμος.

Τα σχόλια έκανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με... τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι στη Ντόχα. Ο Ιρανός πρόεδρος έφτασε εκεί νωρίτερα την Τετάρτη στο τρίτο ταξίδι του στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη Ιουλίου.

«Το Ιράν δεν είναι μετά από πόλεμο», είπε ο Πεζεσκιάν, τονίζοντας ότι το Ισραήλ είναι αυτό που αναγκάζει το Ιράν να αντιδράσει.

Εξήγησε ότι το Ιράν επέδειξε αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, όπου παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Πεζεσκιάν μια ημέρα νωρίτερα.

Αντί να σταματήσει τη δολοφονία ανθρώπων στη Γάζα και τον Λίβανο, το ισραηλινό καθεστώς ενέτεινε τις επιθέσεις του τη στιγμή που το Ιράν έδειξε αυτοσυγκράτηση, είπε ο Πρόεδρος Pezeshkian, τονίζοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία αναγκάστηκε να απαντήσει.

Αναφερόταν στην εκτόξευση περίπου 180 πυραύλων από το Ιράν σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις και θέσεις ασφαλείας την Τρίτη (1 Οκτωβρίου) ως απάντηση στις δολοφονίες του Χανίγια και του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου. .

Εάν το Ισραήλ θέλει να αντεπιτεθεί, το Ιράν θα δώσει μια πιο αυστηρή απάντηση, είπε ο Pezeshkian. «Και αυτό είναι που έχει δεσμευτεί η Ισλαμική Δημοκρατία».

«Ο φαύλος στόχος του Σιωνιστικού καθεστώτος είναι να δημιουργήσει ανασφάλεια και να επεκτείνει την κρίση στην περιοχή και πρέπει να αποτρέψουμε την κρίση», είπε ακόμη ο Ιρανός πρόεδρος, ζητώντας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να παροτρύνουν το Ισραήλ να σταματήσει να σκοτώνει ανθρώπους και να δημιουργεί ανασφάλεια στην περιοχή.

Ο Εμίρης του Κατάρ τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει την αποκλιμάκωση και την προστασία της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Παρά τις προσπάθειες του Κατάρ να αποκλιμακώσει την κατάσταση, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του, είπε, καλώντας το καθεστώς να σταματήσει τον βάναυσο πόλεμό του στη Γάζα, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο. Εν τω μεταξύ, τόνισε ότι το Κατάρ θα συνεχίσει τις μεσολαβητικές του προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο Σεΐχης Ταμίμ κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει να σταματήσει η ένταση στη Δυτική Ασία και να παροτρύνει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του κατά της Γάζας.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Ιρανός πρόεδρος και ο Εμίρης του Κατάρ είχαν συνομιλίες για τις σχέσεις των δύο χωρών καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Και οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι χαιρέτησαν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών τους και εξέφρασαν την προθυμία να επεκτείνουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου