Νέα δεδομένα ακόμη και στις… απάτες δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ακόμη και τρία δευτερόλεπτα αρκούν για να κλωνοποιήσουν τη φωνή μας και να προσποιηθούν ότι... είμαστε εμείς.
Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο TheOpinion, ο πρώην Αντιστράτηγος Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεύθυνη Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI Institute και του Crime Lab, Μανώλης Σφακιανάκης.
«Φυσικά και δεν είμαστε σκοταδιστές. Είμαστε αυτοί που αγαπούν και προωθούν την τεχνολογία. Η τεχνητή νοημοσύνη μάς βοηθά, είναι μια επανάσταση, είναι ό,τι καλύτερο μετά το Διαδίκτυο. Ωστόσο, όπως όλα, έχει και την αρνητική της πλευρά, εφόσον οι διάφοροι επιτήδειοι τη χρησιμοποιούν για κακό σκοπό και για απάτη. Δεν πρέπει να τη δαιμονοποιούμε, αλλά ούτε και να την παίρνουμε αψήφιστα», τονίζει μιλώντας στο TheOpinion ο κ. Σφακιανάκης.
Οι δύο μορφές απάτης μέχρι σήμερα
Όπως επισημαίνει ο κ. Σφακιανάκης, μέχρι σήμερα, ο ίδιος και η ομάδα του ε΄χουν διακρίνει δύο μορφές απάτης μέσω τεχνητής νοημοσύνης, που βασίζονται στην κλωνοποίηση, στην αντιγραφή φωνής.
«Η πρώτη γίνεται ως εξής: οι επιτήδειοι χρειάζονται μόλις τρία δευτερόλεπτα από τη φωνή σου για να μπορέσουν να την κλωνοποιήσουν και να παραστήσουν ότι είσαι εσύ, προκειμένου να καταφέρουν να αποσπάσουν χρήματα. Μία κυρία επικοινώνησε μαζί μας στο Crime Lab και μας είπε ότι την πήρε τηλέφωνο ο λογιστής της και της υπέδειξε ότι έπρεπε να κάνει κάτι άμεσα, με αποτέλεσμα να χάσει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Η φωνή ήταν ολόιδια με του λογιστή της, μόνο που δεν ήταν ο λογιστής της. Μπορούν με τρία δευτερόλεπτα να κλωνοποιήσουν ακόμη και τη χροιά και τον τόνο της φωνής σου και να τη χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν. Αυτή είναι η πρώτη σοβαρή απάτη που καταγράψαμε και στo Crime Lab, την οποία και κοινοποιούμε γιατί ο κόσμος πρέπει να είναι ενημερωμένος και να γνωρίζει», εξηγεί.
Ανάλογη υπόθεση καταγράφηκε άλλωστε και στις αρχές Νοεμβρίου όταν Ευρωπαίος, ο οποίος είχε ιδρύσει εταιρία στη Θεσσαλονίκη, φέρεται να τηλεφώνησε στην προϊσταμένη λογιστηρίου κλινικής στις ΗΠΑ, ζητώντας της την καταβολή ποσού 4,5 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του. Προκειμένου να γίνει πιστευτός, χρησιμοποίησε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να μιμηθεί τη φωνή του προϊσταμένου της. Μόλις έγινε αντιληπτή η απάτη, η κλινική επικοινώνησε με τις αμερικανικές Αρχές. Αμεσα το FBI εξέπεμψε σήμα στις διωκτικές και ελεγκτικές αρχές διεθνώς, μεταξύ των οποίων και στις ελληνικές, με την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να εντοπίζει το ποσό σε μονοπρόσωπη εταιρία της Θεσσαλονίκης.
Όπως λέει ο κ. Σφακιανάκης, οι εφαρμογές είναι πάρα πολλές: η αντιγραφή της φωνής του μπαμπά ή της μαμάς που «τηλεφωνεί» στα παιδιά για να ζητήσει χρήματα ή και το αντίστροφο, ακόμη και για να ζητήσει από το παιδί να κάνει κάτι που θα το οδηγήσει στους ίδιους τους επιτήδειους κλπ.
Με τη φωνή επωνύμων
«Η δεύτερη μορφή απάτης με σκοπό το κέρδος», συνεχίζει ο κ. Σφακιανάκης, «είναι η αντιγραφή φωνής ενός προσώπου που είναι αναγνωρίσιμο ή και αναγνωρισμένο στον τομέα του, ενός “δυνατού ονόματος” με λίγα λόγια. Κλωνοποιούν τη φωνή του και τον εμφανίζουν να μιλά υπέρ ενός προϊόντος. Φανταστείτε έναν πολιτικό αναγνωρίσιμο ή έναν γνωστό επιχειρηματία να προτρέπει τον κόσμο να επενδύσει σε ένα κρυπτονόμισμα ή έναν γιατρό, εξπέρ στον τομέα του και στην ειδικότητά του, να διαφημίζει ένα συγκεκριμένο φάρμακο… ».
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους με μια ανάρτησή του ο τραγουδιστής Σταμάτης Γονίδης έκανε γνωστό στους διαδικτυακούς του ακολούθους, ότι έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης στο διαδίκτυο. Όπως αποκάλυψε ο τραγουδιστής, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα τραγούδι στο οποίο παρουσιάζεται ο ίδιος με τον Νότη Σφακιανάκη να τραγουδούν ντουέτο προς τιμήν του Βασίλη Καρρά, προϊόν που, όπως εξήγησε, αποτελεί δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε
Αν όμως είναι τόσο… εύκολες τέτοιου είδους απάτες στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οι πολίτες μοιάζουν παντελώς ανήμποροι για να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατευτούμε;
«Ο μόνος ανέξοδος τρόπος που προτείνω, ο τρο΄πος που δεν “απαιτεί” εφαρμογές και ειδικά εργαλεία, που μπορεί να κοστίζουν είναι οι κωδικοί, το σύνθημα. Ανάμεσα στις συνομιλίες μας πρέπει να “υιοθετούμε” συγκεκριμένες λέξεις ή συνθήματα, κωδικούς, προκειμένου ο συνομιλητής μας να καταλαβαίνει ότι είμαστε πράγματι εμείς. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες με τους πελάτες τους, αλλά και οι γονείς με τα παιδιά, τα μέλη μιας οικογένειας πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σύνθημα, σε μια λέξη, που να δείχνει στον συνομιλητή τους ότι είναι οι ίδιοι, κυρίως όταν πρόκειται να ζητηθούν κωδικοί, χρήματα ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει ανάμεσα στις συνομιλίες μας να βάζουμε κωδικό», συμβουλεύει ο κ. Σφακιανάκης.
«Πρέπει δυστυχώς να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση. Πρέπει το μυαλό μας να παίρνει στροφές, ακόμη κι αν όλα είναι απόλυτα πειστικά», προσθέτει ο ιδρυτής του CSI Institute.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου