Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026

Εχει πτυχίο ο Μιχάλης Μπεκίρης , κουμπάρος και Διευθυντής του Γραφείου Πρωθυπουργού;

 Σε ένα μείζον ζήτημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα εξελίσσεται η υπόθεση Μπεκίρη, μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τον κουμπάρο και εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, που.... έχει διοριστεί χωρίς ΦΕΚ σε νευραλγικές θέσεις και όπως προβλέπουν οι νόμοι. Επί της ουσίας, ο διευθυντής των γραφείων του πρωθυπουργού στη Βουλή και τη Μακεδονία, φαίνεται ότι δεν λογοδοτεί στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές επειδή εργάζεται ως… εθελοντής, κατά δήλωσή του.

Από τη στιγμή που ο Μιχάλης Μπεκίρης αποτελεί «ανύπαρκτο πρόσωπο» για τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση, χωρίς θεσμικό διορισμό και ευθύνες, δεν είναι υπόχρεος Πόθεν Έσχες. Όμως η δράση του, οι επαφές του, οι πρωτοβουλίες του και ο πολυδιαφημισμένος ρόλος, «επιβάλλουν» να δηλώνει την περιουσιακή του κατάσταση και να ελέγχεται.

Κομβικός ο ρόλος του

Ο Μιχάλης Μπεκίρης συνομιλεί με αξιωματικούς των σωμάτων ασφαλείας, πρυτάνεις, εκπροσώπους εργαζομένων, ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, μητροπολίτες, φορείς και επισκέπτεται σημαντικές δομές, όπως νοσοκομεία, εγκαταστάσεις ΚΤΕΛ, αλλά και εργοτάξια, μεταξύ άλλων. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο ρόλος του μόνο διακοσμητικός και… εθελοντικός δεν είναι.

Τι προβλέπει ο νόμος

Εκτός από αδιανόητα, όμως, πόσο νόμιμα είναι τα περί… εθελοντισμού, που επικαλείται ο Μπεκίρης;

Σύμφωνα με το άρθρο 46 του νόμου 4622/2019 για τη «στελέχωση των ιδιαίτερων γραφείων» του πρωθυπουργού και των υπουργών το περίγραμμα είναι πολύ συγκεκριμένο και καθόλου ρευστό: «Στα ιδιαίτερα γραφεία μελών της Κυβέρνησης επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων ειδικών συμβούλων για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα αντικείμενα, καθ’ υπέρβαση του οριζόμενου ανώτατου αριθμού συνεργατών οι οποίοι υπηρετούν εθελοντικά και δεν λαμβάνουν μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή εκτός των οδοιπορικών τους».

Ανήκει, άραγε ο κύριος Μπεκίρης στην συγκεκριμένη κατηγορία. Αν ναι, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι σύμφωνα με τον νόμο «οι ειδικοί σύμβουλοι του προηγούμενου εδαφίου είναι διακεκριμένοι επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες ειδικού αντικειμένου, υποστηρίζουν στο αντικείμενό τους τα διοικητικά όργανα, τις επιτροπές και τις αρμόδιες υπηρεσίες και προσλαμβάνονται με αντίστοιχες αποφάσεις του οικείου μέλους της Κυβέρνησης που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο αριθμός των υπηρετούντων μετακλητών ειδικών συμβούλων της παρούσας παραγράφου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους δύο (2) ανά ιδιαίτερο γραφείο».
Μηδέν στα δύο;

Δηλαδή, θα πρέπει να είναι διακεκριμένος ή εμπειρογνώμονας ειδικού αντικειμένου, κάτι που ζητήσαμε να μας γνωστοποιήσει με το πτυχίο του και το βιογραφικό του. Κυρίως, όμως, προκύπτει ότι η εθελοντική πρόσληψή του θα πρέπει, βάσει νόμου, να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Όταν απευθυνθήκαμε στον ίδιο, ούτε για τις σπουδές του μας απάντησε, ούτε για τη δημοσιογραφική του καριέρα, ούτε σε κάποιο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης μας παρέπεμψε.

Να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Μπεκίρης, σε βιογραφικό του που δημοσιεύτηκε από ειδική έκδοση της Βουλής το 2009, δήλωνε «δημοσιογράφος» με θητεία, μεταξύ άλλων, σε «μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα»… Επίσης, φαινόταν ότι είχε σπουδάσει «πολιτικές επιστήμες στη Γαλλία».

Τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί αποδεικνύουν και οι τοποθετήσεις κομμάτων αντιπολίτευσης για τον Μιχάλη Μπεκίρη. «Δεν μπορεί να παραμένει διευθυντής», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς. «Μέγαρο Μαξίμου: Έδρα ΜΚΟ ή κυβέρνησης;», διερωτάται ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, επρόσωπος Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Να απαντήσει ο πρωθυπουργός» για την υπόθεση ζητά η ΕΛΑΣ.

Διαμέρισμα κοψοχρονιά

Η νέα έρευνα του Documento για τον Μιχάλη Μπεκίρη άρχισε μετά από καταγγελίες στην εφημερίδα για τις σπουδές του. «Δεν έχει πτυχίο, ψάξτε το», ήταν η αναφορά που έγινε στην εφημερίδα. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του Documento ότι ο διευθυντής του Μητσοτάκη είχε αγοράσει στην Πάτρα το 2025 «κοψοχρονιά» ένα πολυτελές διαμέρισμα.
Το άδειασμα από Μαρινάκη

Ακάλυπτο άφησε τον διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλη Μπεκίρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μετά τις αποκαλύψεις του Documento.

«Όπως γνωρίζετε έχει αποστείλει μία απάντηση ο κ. Μπεκίρης πριν την έκδοση του δημοσιεύματος. Αναφέρομαι και εγώ στην απάντηση αυτή και όπως με ενημέρωσε ο ίδιος σκοπεύει να κινηθεί νομικά για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, όπως έχει το δικαίωμα ως θιγόμενος πολίτης», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης. Πρόσθεσε, δε, πως «εγώ λοιπόν δεν έχω κάτι περισσότερο να πω. Μένουμε και αναφερόμαστε στην απάντηση του κ. Μπεκίρη, χωρίς να υπάρχει κάποιο περαιτέρω θέμα».





ΝΙΚΗ: Κύριε Μπεκίρη, έχει διοριστεί στη Βουλή, επί προεδρίας Τασούλα, συγγενικό σας πρόσωπο;

Το πώς αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση τη θεσμική προσήλωση και τη λογοδοσία, τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο και την τήρηση των κανόνων περί ισότητας των πολιτών και ισονομίας, δεν χρειαζόταν η υπόθεση Μπεκίρη για να το διαπιστώσει το πανελλήνιο.

Με τον “εθελοντή” διευθυντή του γραφείου Πρωθυπουργού να μην απαντά επί της ουσίας για την ύπαρξη ή μη ΦΕΚ του διορισμού του, αλλά να καταφεύγει σε απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη λύνεται κάθε απορία. Προκαταβολικά και αυτή που αφορά το αν είναι κάτοχος αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών ακαδημαϊκού ιδρύματος. Το έργο το έχουμε ξαναδεί, με την υπόθεση Λαζαρίδη, και γνωρίζουμε την κατάληξη.

Υπάρχει, όμως, ένα ερώτημα που ως ΝΙΚΗ καλούμε τον “εθελοντή” διευθυντή του γραφείου Πρωθυπουργού να απαντήσει: Ευσταθούν οι πληροφορίες, κύριε Μπεκίρη, περί διορισμού συγγενικού προσώπου σας στη Βουλή, επί προεδρίας Κων. Τασούλα; Κι αν ισχύει ο διορισμός, ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και εξασφαλίστηκαν οι όροι αντικειμενικότητας που αφορούν στην πρόσληψη σε καθεστώς ισοπολιτείας;

Περιμένουμε την απάντηση του κ. Μπεκίρη με ενδιαφέρον, για να καταλάβουμε αν τελικά στην κυβέρνηση των αρίστων δεν βγαίνουν ωφελημένοι μόνο οι κουμπάροι αλλά και τα… αδερφοξάδερφα τους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου