Κυριακή 20 Ιουλίου 2025

Γιατί δεν υπάρχουν πια σαρδέλες στην Ελλάδα; Οχι, δεν φταίει η υπεραλίευση

 "Θεωρώ πως ευθύνεται περισσότερο η κλιματική αλλαγή για την έλλειψη στις σαρδέλες, υπάρχει μετανάστευση σε άλλα νερά και ...το βλέπουμε διότι ένα σκάφος που πήγαινε και μάζευε κοπάδια από σαρδέλες σε συγκεκριμένο σημείο πλέον δεν βρίσκει καθόλου αλλά μια μέρα κατά τύχη “έπεσε” επάνω σε ένα τεράστιο κοπάδι σε μη συνηθισμένα νερά… Στην αγορά ένα τελάρο σαρδέλας το οποίο είναι γύρω στα οκτώ κιλά τα παλιότερα χρόνια κόστιζαν μέχρι 10 ευρώ ενώ σήμερα το ίδιο τελάρο κοστίζει μέχρι και 140 ευρώ… Μιλώντας πάντα για χονδρική ιχθυόσκαλα – όχι να πας να αγοράσεις από ένα ιχθυοπωλείο. Παρ’ όλα αυτά, όντως, η υπεραλίευση είναι λεπτό ζήτημα αλλά αυτό συμβαίνει χρόνια τώρα για αυτό το “ρίχνω” στην κλιματική αλλαγή κατά βάση. Υπάρχει μεγάλη αλλαγή στις σαρδέλες και απότομη. Εμάς η σεζόν ξεκινάει 1 Μαρτίου και τελειώνει 15 Δεκέμβρη, πάντα υπήρχαν μήνες στους οποίους δεν βρίσκαμε σαρδέλες ή γαύρο, πλέον όμως η μείωση είναι αισθητή στις σαρδέλες. Παλιότερα ξέραμε πως μπορεί να μην πιάσουμε σαρδέλες κάποιον μήνα αλλά στους επόμενους θα πιάναμε. Τώρα δεν υπάρχει σαρδέλα πουθενά! Οι ποσότητες είναι μηδαμινές… "

λέει ψαράς.

Ο κ. Τσίκληρας Αθανάσιος, καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ εξηγεί τι ευθύνεται στην έλλειψη σαρδέλας: 

«Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση… Πριν 10 χρόνια επιτράπηκε στα γρι γρι να ψαρεύουν την σαρδέλα στα διεθνή αλλά εντός της κλειστής εποχής, δηλαδή η σαρδέλα αναπαράγεται τους χειμερινούς μήνες. Τα γρι γρι δεν ψάρευαν από 15 Δεκεμβρίου έως και 15 Μαρτίου σε όλη την επικράτεια, αλλά πριν 10 χρόνια τους επιτράπηκε να ψαρεύουν την σαρδέλα εκτός εθνικών χωρικών υδάτων δηλαδή στα έξι μίλια και κάτι και στην κλειστή περίοδο. Έτσι το είδος έπεσε σε μια υπερβολική ξαφνική εκμετάλλευση που δεν είχε συνηθίσει. Αυτό το κομμάτι αφορά την υπεραλίευση – που δεν είναι ακριβώς υπεραλίευση, δηλαδή οι ψαράδες δεν κάνουν κάτι λάθος, νόμιμα λειτουργούν, αλλά εκεί που το ψάρι είχε συνηθίσει έναν συγκεκριμένο ρυθμό εκμετάλλευσης, αυτός πολλαπλασιάστηκε κατά την διάρκεια της παραγωγικής περιόδου….

Όντως η σαρδέλα είναι από τα είδη που αναπαράγεται τους χειμερινούς μήνες προτιμά τις ψυχρότερες εποχές για να και συνθήκες, έτσι η αύξηση της θερμοκρασίας έχει περιορίσει αυτές τις συνθήκες – την αναπαραγωγή στις σαρδέλες. Άρα ο συνδυασμός αυτών των δύο – η ιστορική υπεραλίευση και η κακή διαχείριση με διεθνή νερά με τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ετών – έχουν συρρικνώσει το απόθεμα»..




Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://parallaximag.gr/epikairotita/reportaz/giati-exafanistikan-oi-sardeles-apo-ta-trapezia-mas




. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://parallaximag.gr/epikairotita/reportaz/giati-exafanistikan-oi-sardeles-apo-ta-trapezia-mas"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου