Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Δικαστής στις ΗΠΑ καταδίκασε την Ισραηλινή NSO που έφτιαξε το Pegasus

Δεν το κόβουν με τίποτε το χούι της παρακολούθησης οι Ισραηλινοί, στο αίμα τους το ΄χουν, θέλουν να παρακολουθούν και τα 8 δις ανθρώπων κι όταν κατουράνε. Τι βίτσιο είναι αυτό;
Φυσικά, σε κάθε υπόθεση παράνομης παρακολούθησης από Ισραηλινή εταιρεία, η Greece φιγουράρει πρώτη πρώτη. Αφού είμαστε κολλητοί σύμμαχοι βρε, δεν μας εμπιστεύεστε; 

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην Καλιφόρνια... συμφώνησε με την WhatsApp ότι η NSO Group, η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοεπιτήρησης που βρίσκεται πίσω από το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, είχε εισβάλει στα συστήματά της στέλνοντας κακόβουλο λογισμικό μέσω των διακομιστών της στα τηλέφωνα χιλιάδων χρηστών της. 

Η WhatsApp και η μητρική της εταιρεία Meta μήνυσαν την NSO Group το 2019 και την κατηγόρησαν ότι διέσπειρε κακόβουλο λογισμικό σε 1.400 κινητές συσκευές σε 20 χώρες με σκοπό την παρακολούθηση. Αποκάλυψαν τότε ότι ορισμένα από τα στοχευμένα τηλέφωνα ανήκαν σε δημοσιογράφους, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέχουσες γυναίκες ηγέτες και πολιτικούς αντιφρονούντες. Η Washington Post αναφέρει ότι η περιφερειακή δικαστής Phyllis Hamilton έκανε δεκτή την αίτηση του WhatsApp για συνοπτική απόφαση κατά της NSO και έκρινε ότι παραβίασε τον αμερικανικό νόμο περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών (CFAA).

Ο όμιλος NSO Group αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς με τους «ισχυρότερους δυνατούς όρους» όταν κατατέθηκε η αγωγή. Αρνήθηκε ότι έβαλε το χέρι του στις επιθέσεις και δήλωσε τότε στο Engadget ότι μοναδικός σκοπός της ήταν να «παρέχει τεχνολογία σε αδειοδοτημένες κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής του νόμου για να τις βοηθήσει να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και το σοβαρό έγκλημα». Η εταιρεία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη, επειδή απλώς πουλάει τις υπηρεσίες της σε κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίες είναι αυτές που καθορίζουν τους στόχους τους. Το 2020, η Meta κλιμάκωσε τη μήνυσή της και κατηγόρησε την εταιρεία ότι χρησιμοποίησε διακομιστές με έδρα τις ΗΠΑ για τη διοργάνωση των επιθέσεων κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus.

Ο δικαστής Χάμιλτον έκρινε ότι ο Όμιλος NSO παραβίασε την CFAA, επειδή η εταιρεία φαίνεται να αναγνωρίζει πλήρως ότι το τροποποιημένο πρόγραμμα WhatsApp που χρησιμοποιούν οι πελάτες της για να στοχεύουν τους χρήστες στέλνει μηνύματα μέσω νόμιμων διακομιστών WhatsApp. Τα μηνύματα αυτά επιτρέπουν στη συνέχεια την εγκατάσταση του spyware Pegasus στις συσκευές των χρηστών - οι στόχοι δεν χρειάζεται καν να κάνουν τίποτα, όπως να σηκώσουν το τηλέφωνο για να δεχτούν μια κλήση ή να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο, για να μολυνθούν.

Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι η αίτηση του ενάγοντος για την επιβολή κυρώσεων πρέπει να γίνει δεκτή λόγω του ότι ο όμιλος NSO «επανειλημμένα [δεν] προσκόμισε σχετική τεκμηρίωση», η σημαντικότερη από τις οποίες είναι ο πηγαίος κώδικας του Pegasus.

Ο εκπρόσωπος της WhatsApp, Carl Woog, δήλωσε στην The Post ότι η εταιρεία πιστεύει ότι αυτή είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που συμφωνεί ότι ένας μεγάλος προμηθευτής spyware παραβίασε τους νόμους των ΗΠΑ περί hacking. «Είμαστε ευγνώμονες για τη σημερινή απόφαση», δήλωσε ο Woog στη δημοσίευση. «Η NSO δεν μπορεί πλέον να αποφύγει τη λογοδοσία για τις παράνομες επιθέσεις της κατά του WhatsApp, των δημοσιογράφων, των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της κοινωνίας των πολιτών. Με αυτή την απόφαση, οι εταιρείες spyware θα πρέπει να λάβουν γνώση ότι οι παράνομες ενέργειές τους δεν θα γίνουν ανεκτές». Στην απόφασή της, η δικαστής Χάμιλτον έγραψε ότι η διαταγή της επιλύει όλα τα ζητήματα σχετικά με την ευθύνη του ομίλου NSO και ότι η δίκη θα προχωρήσει μόνο για να καθοριστεί το ποσό που πρέπει να καταβάλει η εταιρεία ως αποζημίωση.

Πηγή : Enmgadget

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου