Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Συγκλονιστικό: 4χρονος από την Τουρκία, συναντά τον Έλληνα δωρητή βλαστοκυττάρων

Ένα 4χρονο παιδί από την Τουρκία, συνάντησε για πρώτη φορά σε εκδήλωση στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, τον Έλληνα δότη..... βλαστοκυττάρων, που του έσωσε τη ζωή πριν από δύο χρόνια.

Σε ανάμνηση μιας συγκινητικής εκδήλωσης αλληλεγγύης, ο Çağatay Dramali, μαζί με την οικογένεια και τους γιατρούς του, πραγματοποίησε το ταξίδι στην ελληνική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του Έλληνα δωρητή του, Αλέξανδρου Αποστολούδα.

Οι δυο τους συναντήθηκαν σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε για την προώθηση της θεραπείας με βλαστοκύτταρα εκεί, δίνοντας ακόμη περισσότερο νόημα και σημασία στην περίσταση.

Αυτή η επανένωση σηματοδότησε την πρώτη φορά που τα δύο άτομα γνώρισαν το ένα το άλλο σε πραγματικούς όρους λόγω των διεθνών κανονισμών που απαγορεύουν στον ασθενή και τον δότη να συναντώνται για δύο χρόνια.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Çağatay Erciyes, ο οποίος υποδέχτηκε τον Dramali και την οικογένειά του στην πρεσβεία πριν από τη διοργάνωση.

Οι πρόγονοι του αγοριού μετανάστευσαν από την Ελλάδα

Ο πατέρας του Çağatay Dramali σημείωσε ότι οι πρόγονοί του μετανάστευσαν από τη Δράμα πριν από έναν αιώνα κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Η μητέρα του παππού μου τον γέννησε μόλις βγήκε από το πλοίο όταν έφτασε στο Bandırma (σημείωση makpress: Μπαντιρμά, λέγεται η πανάρχαια πόλη Πάνορμος Κυζίκου, κοντά στην Προύσσα. Εκεί μεταφέρθηκαν Μουσουλμάνοι κατά την ανταλλαγή πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάνης, από διάφορους νομούς της Βόρειας Ελλάδας). Έχουμε ελληνικές ρίζες, γι' αυτό και αποκτήσαμε το επώνυμο Dramalı», εξήγησε. Το επώνυμό τους Dramalı σημαίνει «από τη Δράμα », στα τουρκικά.

Ο Τζιχάν Ντράμαλι, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu , εξέφρασε την ευτυχία του για την επιστροφή του στην Ελλάδα με αυτή την έννοια, υπογραμμίζοντας ότι πλέον θεωρεί τον Αποστολούδα «αδελφό».


«Αυτή η [δωρεά] είναι πραγματικά ιερό πράγμα. Όλοι εμείς με καλή υγεία πρέπει να συνεισφέρουμε», είπε η μητέρα Hande Dramalı. «Ήμασταν τυχεροί. Ίσως να ήμασταν σε σοβαρές δυσκολίες αυτή τη στιγμή, αν δεν μπορούσαμε να βρούμε έναν δότη. Είμαστε χαρούμενοι.”
Έλληνας δωρητής εκστασιασμένος

Ο δωρητής Αποστολούδας, από την άλλη, τόνισε ότι είναι και ο ίδιος ευχαριστημένος με την οικογένεια του αγοριού.

Σημείωσε ότι ήταν εκστασιασμένος όταν έλαβε την είδηση ​​ότι μπορούσε να κάνει δωρεά στο Çağatay Dramali αφού έδωσε το πρώτο δείγμα αίματος πριν από περίπου οκτώμισι χρόνια.

«Οι λέξεις δεν μπορούν να το εξηγήσουν επαρκώς. Νιώθω τόσο συγκλονισμένος που δεν έχω λόγια», είπε.

Τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης πρωτοβουλιών που προάγουν τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, ο πρώην πρωθυπουργός Παπαδήμος χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «ενημερωτική και γεμάτη συγκίνηση» σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο Anadolu .


«Αυτό καταδεικνύει την απεριόριστη ικανότητα τέτοιων περιπτώσεων να παρακινούν τα άτομα να βοηθήσουν το ένα στο άλλο», είπε, αναφερόμενος στις συγκινητικές στιγμές της συνάντησης του Dramali και του δωρητή του στη σκηνή.


Έλληνας δωρητής έσωσε παιδί από την Τουρκία, από λευχαιμία

Το 2020 ο μυελός των οστών ενός νεαρού Έλληνα είχε γίνει πηγή ελπίδας για ένα Τούρκο αγόρι που έπασχε από λευχαιμία. Οι γιατροί είπαν ότι η επέμβαση στην τρίχρονη Kuzey Deniz Şengezer, η οποία διαγνώστηκε με τη νόσο το 2019, ήταν επιτυχής.

Ο Έλληνας δωρητής, που προσδιορίζεται μόνο με το μικρό του όνομα, Ανδρέας, είναι από τα Χανιά του ελληνικού νησιού της Κρήτης. Ο μυελός των οστών του ήταν 90 τοις εκατό συμβατός με τον μυελό του νεαρού Kuzey.

Πηγές: Aksam gazetesi, Anadolu Agency, Hurriyet Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου