Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ανάλυση της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ από π.πράκτορα

 1. Η Μυστική Υπηρεσία εφαρμόζει μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στις αποστολές προστασίας. Μια εσωτερική βαθμίδα προσφέρει υποστήριξη στενής προστασίας, δηλαδή τους πράκτορες που βλέπετε να σπεύδουν και να περικυκλώνουν τον Τραμπ μετά τους.... αρχικούς πυροβολισμούς.

2. Μια δεύτερη μεσαία βαθμίδα είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό και την άμυνα έναντι απειλών μεσαίου βεληνεκούς, π.χ. το πλήθος κ.λπ. Αυτή η βαθμίδα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τοπικές και κρατικές αρχές επιβολής του νόμου που συνδέονται προσωρινά με την ασφάλεια.

3. Τέλος, έχετε μια βαθμίδα η οποία καλύπτει απειλές μεγάλων αποστάσεων.

4. Ο κόσμος αναρωτιέται πώς γίνεται οι ελεύθεροι σκοπευτές στα βίντεο να μην έχουν δει τον υποψήφιο δολοφόνο πριν αυτός πυροβολήσει.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή ευθύνης αυτών των ελεύθερων σκοπευτών στην ταράτσα πίσω από τον Τραμπ ήταν πολύ πιθανό να ήταν στην βαθμίδα των απειλών μεγάλων αποστάσεων. Ουσιαστικά σάρωναν για απειλές σε μεγάλες αποστάσεις, πολύ πέρα από τα περίπου 150 μέτρα που εμφανιζόταν η απειλή.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο σκοπευτής στο βίντεο πρέπει να ρίξει δραματικά την οπτική του γραμμή για να χτυπήσει τον ένοπλο.

5. Οι εξειδικευμένες ομάδες της Μυστικής Υπηρεσίας θα είχαν προηγουμένως ανιχνεύσει την τοποθεσία και θα είχαν εντοπίσει το κτίριο που χρησιμοποίησε ο δράστης ως ευάλωτο σημείο στην άμυνα. Το οποίο εγείρει το ερώτημα, πώς αυτός ο τύπος ήταν ακόμα σε θέση να σκαρφαλώσει στην οροφή και να ρίξει έναν πυροβολισμό;

Η κατάρρευση της ασφάλειας συνέβη στη μεσαία βαθμίδα και αυτή η βαθμίδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου και όχι από τη Μυστική Υπηρεσία. Έτσι, εικάζω πως οι τοπικοί αστυνομικοί που υποτίθεται ότι θα ήταν στην περιοχή και θα βεβαιώνονταν ότι κανένας οπλισμένος δεν θα ανέβαινε στην οροφή, τα σκάτωσαν.

6. Οι άνθρωποι είπαν ότι μάρτυρες είδαν τον τύπο με το όπλο στην οροφή, το είπαν στην αστυνομία, αλλά δεν κατάφεραν να αντιδράσουν και να αποτρέψουν την απόπειρα δολοφονίας. Πώς γίνεται αυτό;

Λοιπόν, συνήθως υπάρχουν περιορισμένες γραμμές επικοινωνίας μεταξύ της Μυστικής Υπηρεσίας και των τοπικών υπηρεσιών που εργάζονται στη μεσαία βαθμίδα.
Συνήθως υπάρχουν ένας ή δύο τοπικοί συνδέσμοι που έχουν άμεση επικοινωνία με τη Μυστική Υπηρεσία, πράγμα που σημαίνει ότι οι επικοινωνίες επί τόπου μεταξύ των τοπικών αρχών που ενημερώνονται για τον δράστη δρομολογούνται μέσω της αποστολής στους τοπικούς συνδέσμους και στη συνέχεια στη Μυστική Υπηρεσία.

Η δυσκολία της ταχείας ανταπόκρισης επιδεινώνεται από το γεγονός ότι υπάρχει πάντα κάποια σύγχυση και αναποτελεσματικότητα όταν πολλές διαφορετικές υπηρεσίες συνεργάζονται για να εργαστούν σε μια αποστολή. Οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες δεν έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται μεταξύ τους και δεν τους δίνονται πολλές πληροφορίες πέρα από μερικές ενημερώσεις πριν από το συμβάν.

Είδα από πρώτο χέρι τι μπορεί να πάει στραβά σε αυτά τα σενάρια, όταν η Μυστική Υπηρεσία του Προέδρου Μπους παραλίγο να εμπλακεί με μια ομάδα SWAT/ελεύθερων σκοπευτών της τοπικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G8 το 2004. Κανείς δεν είχε γνωστοποιήσει σωστά τη θέση της τοπικής ομάδας SWAT, οπότε οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας είδαν βαριά οπλισμένα άτομα με οπτική επαφή με τον Πρόεδρο.
Το όλο θέμα ήταν δευτερόλεπτα μακριά από το να γίνει ένα τραγικό περιστατικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπήρξε πιθανώς κάποια καθυστέρηση και σύγχυση με τις αρχικές αναφορές για ένα άτομο με όπλο στην οροφή καθώς οι τοπικοί αστυνομικοί και οι πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών θα προσπαθούσαν όλοι να επιβεβαιώσουν ότι ο δράστης δεν ανήκε σε μία από τις ομάδες υποστήριξης της ασφάλειας.

Έτσι, συνοψίζοντας, όταν ψάχνουμε για ευθύνες σε αυτή τη μαζική αποτυχία ασφαλείας, αν ήμουν άνθρωπος που στοιχηματίζει, θα έλεγα ότι η απάντηση βρίσκεται στα άτομα των τοπικών υπηρεσιών στις οποίες είχαν ανατεθεί τα κοντινά κτίσματα.

Τώρα η εμπειρία μου περιορίζεται αποκλειστικά σε επίσημες προεδρικές επισκέψεις, οι οποίες προγραμματίζονται τουλάχιστον μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις ένα χρόνο πριν. Είναι πιθανό ότι ορισμένα από τα προβλήματα ή τα ζητήματα που ανέφερα μπορούν να αυξηθούν εκθετικά όταν πρόκειται για προεκλογικά ταξίδια καθώς αυτές οι έκτακτες στάσεις μπορεί να προκύψουν ή να αλλάξουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου