Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Συμβουλές προς νέους δικηγόρους από έναν παλιό

 Με αφορμή αυτό το άρθρο (για πράματα που τα'χει ο κόσμος τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι), θέλω να απευθυνθώ στους νεαρούς εργαζόμενους και ειδικά στους νεαρούς δικηγόρους και ασκουμένους δικηγόρους.

Και το κάνω χωρίς μαγκιές και με πολλή αληθινή αγάπη σε όλους όσους ξυπνάνε το πρωί, ντύνονται στην πέννα, λιώνουν τις σόλες τους 14 ώρες και ....

σέρνουν το κορμί τους κομμάτια για να φάνε ένα κωλοτσίζμπεργκερ, να σιδερώσουν τα αυριανά και να ξεραθούν στον καναπέ:

1️⃣ Δεν υπάρχουν "μεγαλοδικηγόροι" στην Ελλάδα. Υπάρχουν υγιείς δικηγορικές εταιρείες με καλή ανάπτυξη, αλλά τίποτα που να σηκώνει μύκονους, σκάφη, φερράρι και ντομ περινιόν. 2️⃣ Όποιον δικηγόρο βλέπετε στα κανάλια για υπόθεση που δεν είναι δικιά του ή για υπόθεση που ο ίδιος χώθηκε να αρπάξει (ας πω το 99% των περιπτώσεων), χώνει λεφτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να βγει στο γυαλί. 3️⃣ Μια δεκαριά χιλιάδες δικηγόροι τρέφονται από τον κρατικό κορβανά με μισθό (κάνα διχίλιαρο το μήνα στην καλύτερη) με βάση κομματικά κριτήρια. Αυτοί αλλάζουν με την αλλαγή της κυβέρνησης. Για μένα, αν δεν μπορείς να τζιράρεις τρία χιλιάρικα το μήνα, και θες δημόσια λεφτά, ασ'τα γάματα τα. 4️⃣ Αν είστε νέος Δικηγόρος και δουλεύετε για κάποιον "μεγαλοδικηγόρο" αλλά δεν ξέρετε πόσα λεφτά τζιράρει ή εταιρεία, τι ποσοστό κέρδους έχει, τι αποθεματικό και τι παίρνει ο διπλανός σας, είστε σε έναν λάκκο με σκατά. Φύγετε. 5️⃣ Κανένας Δικηγόρος δεν φτιάχνει διπλανό δωμάτιο με εισπρακτική και τρία νεαρά παιδιά από ΙΙΕΚ να βρίζουνε γιαγιάδες για 40 ευρώ δόση πιστωτικής, αν η δικηγορία του αποδίδει. 6️⃣ Η συνολική οικονομική κατάσταση στην ελεύθερη αγορά είναι πούτσα-ξύλο και καράτε. Μην αγοράζετε σανό για δικηγοράρες που δεν ξέρουν τι έχουν. Είμαστε σε συνολική ύφεση και μαγκώνουν μόνο οι κομματικοί και μόνο μαύρα. 7️⃣ Αν ακούσετε για δικηγόρο τις εκφράσεις "δεν έχει ανάγκη από λεφτά" ή "αυτός δεν ξέρει τι έχει" τρέχτε μακρυά μέχρι να σας κοπεί η αναπνοή. 8️⃣ Ο Δικηγόρος δεν πάει ποτέ μα ποτέ μα ποτέ μα ποτέ μόνος του στον πελάτη, παρά μόνο σε απελπισία για λεφτά ή δέκα λεπτά δημοσιότητα (που την χρειάζεται πάλι για να βγάλει λεφτά). Αυτό, πέρα από ανήθικο είναι καθ παράνομο. Αν το δείτε, φυλαχτείτε. 9️⃣ Κάτι απ'ευθείας αναθέσεις "προπαρασκευής νομοθετημάτων" με 24.000 αμοιβή είναι πακέτο για τρεις-τέσσερεις χωμένους στα κομματικά. Μην τσιμπάτε, δεν είναι δικηγορία. Δικηγορία πρωτίστως είναι το γαμημένο το ακροατήριο, το purgatorium ψυχών και σωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου