Παρακολουθούσα χθες το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό τις αλχημείες ενός συνταξιούχου και τις σοφιστείες ενός συναδέλφου οι οποίοι.... δεν αρκέστηκαν στην αναμφισβήτητη επικράτηση της Ν.Δ. στον πρώτο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, αλλά ήθελαν να κάνουν και αναγωγή σε επίπεδο εθνικών εκλογών, προκειμένου να ισχυριστούν ότι το ποσοστό της Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές, όπως προκύπτει από τα αθροίσματα των υποψήφιων περιφερειαρχών, «πέταξε» στο 51%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ «έπεσε» στο 10%.
Και κατά συνέπεια, με βάση αυτό το εύρημα, «μηδενίστηκε το κοντέρ», σύμφωνα με το θεώρημα αγαπητού συναδέλφου, ο οποίος περιχαρής ανακοίνωσε στο κοινό ότι η δύναμη της Ν.Δ. δεν επηρεάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες.
Το ακριβές είναι ότι οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος δεν επηρεάστηκαν από… το δικό του ξέσπασμα, όταν στο πρώτο 24ωρο μετά τον «Daniel» κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να έρθει άλλος, αν δεν μπορεί. Εν πάση περιπτώσει, λεπτομέρειες.
Αυτό που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον ήταν να διερευνήσω στη βάση όσων άκουσα αν στις πληγείσες περιοχές πράγματι «μηδένισε το κοντέρ». Και δευτερευόντως αν το άθροισμα του συνταξιούχου στέκει.
Διότι, αν πράγματι στέκει και η Ν.Δ. ευρίσκεται στο 51%, η είδηση είναι πράγματι μεγάλη και πρέπει να τη λάβουμε υπ’ όψιν. Έριξα μια ματιά στους αριθμούς, όπου υπήρχαν φυσικό φαινόμενο και αποβιομηχάνιση. Και μετά λύπης μου σας παρουσιάζω το… κοντέρ: Ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Ν.Δ. στη Θεσσαλία Κώστας Αγοραστός εξελέγη το 2019 από τον πρώτο γύρο με 53%. Την περασμένη Κυριακή έγραψε 42%. Μείον 11 μονάδες. Δεν το λες και λίγο, αμελητέο, χωρίς σημασία. Ειδικώς αν παρατηρήσεις ότι το ποσοστό του στην Καρδίτσα έφθασε μόλις στο 37%.
Στη Μαγνησία ήρθε δεύτερος με 35%, προηγήθηκε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Στη Λάρισα το ποσοστό του ήταν 40%. Μόνο στα Τρίκαλα και στις Σποράδες πήγε καλά, με 52% και 45%, αντιστοίχως.
Κοινώς, όπου έβρεξε, βράχηκε και ο κύριος Αγοραστός. Το αν θα κερδίσει ή θα χάσει την Περιφέρεια εξαρτάται από τη συγκυρία, από το λευκό και το άκυρο του ΚΚΕ, που αντικειμενικά τον βοηθά, και από τις καμαρωτές δηλώσεις των υπουργών της Ν.Δ. ότι «εμείς είμαστε παντός καιρού και κερδίζουμε ό,τι και να τρέχει». Αυτές δεν τον βοηθούν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μήνυμα για την κυβέρνηση από τη Θεσσαλία στον πρώτο γύρο εστάλη. Στον Έβρο τώρα, που κατακάηκε: Δεν είναι αναίσθητοι ή βιτσιόζοι οι άνθρωποι. Μήνυμα εστάλη και από εκεί. Το κοντέρ έγραψε. Ο αντάρτης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές ήταν δεύτερος στον νομό, σε αυτές κατετάγη πρώτος στον νομό Έβρου με 42%, έναντι 34% του εκλεκτού του Μεγάρου Μαξίμου. Κατετάγη επίσης πρώτος σε όλους τους αμιγώς χριστιανικούς νομούς.
Ο εκλεκτός του Μαξίμου προηγείται κατά 6 μονάδες, με 41%, και έχει το προβάδισμα χάρη στη σκανδαλώδη στήριξη του τουρκικού προξενείου που του έδωσε αντιστοίχως 55% και 50% σε Ροδόπη και Ξάνθη. Στη Ροδόπη τις επτά πρώτες θέσεις περιφερειακών συμβούλων καταλαμβάνουν πέντε μουσουλμάνοι και μόλις δύο χριστιανοί.
Η Ν.Δ., που προεκλογικώς χάλασε τον κόσμο όταν το προξενείο πράγματι παρενέβη και ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα πια σιωπά. Ο νομός, βλέπετε, είναι γαλάζιος και όχι ροζ. Και η παρέμβαση του προξενείου… ευπρόσδεκτη.
Στην απολιγνιτοποιημένη Δυτική Μακεδονία τώρα: Ο Γιώργος Κασαπίδης είχε εκλεγεί περιφερειάρχης με 53% από τον πρώτο γύρο το 2019. Τώρα το κοντέρ έγραψε 35%, με συνέπεια να καταταγεί δεύτερος στον πρώτο γύρο. Μείον 17%. Εσείς τι λέτε; Μήνυμα γι’ αυτόν που περιόδευσε προσφάτως τον νομό μαζί του και διαφήμισε την υποψηφιότητά του ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεύτερου γύρου (στον οποίο το κράτος μετέχει ενεργώς) υπάρχει ή δεν υπάρχει;
Και ένα παράδειγμα ακόμα φαινομενικώς άσχετο: Μπορεί να μας εξηγήσει κανείς γιατί στον νομό Σερρών χάθηκαν όλοι οι δήμοι για τη Ν.Δ. υπέρ του ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση την ιστορική Πρώτη;
Μια ματιά, τέλος, στην Αττική. Προσεκτική μελέτη των αποτελεσμάτων δείχνει ότι το θριαμβευτικό 46% που έλαβε ο Νίκος Χαρδαλιάς αποτελεί το άθροισμα των ποσοστών των συνδυασμών Πατούλη (37%), Παναγιώταρου (6%) και Τζήμερου (3%) το 2019. Ελλείψει συνδυασμών προερχομένων από την Ακροδεξιά, το ποσοστό Χαρδαλιά εκτινάχθηκε.
Και ο Κώστας Μπακογιάννης θα είχε εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων από τον πρώτο γύρο, αν δεν είχε απέναντί του την υποψηφιότητα Κασιδιάρη (8%) και την υποψηφιότητα της εξαιρετικής δασκάλας Ελένης Παπαδοπούλου, η οποία γεννήθηκε μέσα από συνεννοήσεις διαχειριστών πολυκατοικιών συγκεκριμένου διαμερίσματος (4%).
Και το πλέον ενδιαφέρον: Μολονότι η Ακροδεξιά δεν μετείχε στις εκλογές αυτές, οι αντάρτικες υποψηφιότητες που προήλθαν καθαρά μέσα από τα σπλάχνα της Ν.Δ. συγκέντρωσαν το 10% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Και κάτι τελευταίο: Δεν είναι νοητό να παραπλανά κανείς ότι η Ν.Δ. άθροισε στις περιφέρειες το 51% των ψήφων συνολικά, όταν δεν συμμετείχαν σε αυτές με δικούς τους υποψηφίους και τα τρία κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της σε εθνική κλίμακα και συγκέντρωσαν 15% τον Ιούνιο (πλην της Περιφέρειας Αττικής όπου η Ελληνική Λύση είχε υποψήφιο).
Συμπερασματικά: Η Ν.Δ. κέρδισε καθαρά αυτές τις εκλογές ελλείψει και αντιπολίτευσης, αλλά το αποτέλεσμα δεν χρειάζεται ούτε φούσκωμα ούτε ωραιοποιήσεις.
Ο «ταχογράφος», όπως τον λέγαμε παλαιά, το μαύρο κουτί του πολιτικού συστήματος, δεν λέει ψέματα ποτέ.
Μηνύματα εστάλησαν και μηνύματα ελήφθησαν. Αυτή είναι η αλήθεια. Χωρίς θυμιατό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου