Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Εμπρησμός από αμέλεια!

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Και φέτος βιώνουμε ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας με περιουσίες να καταστρέφονται και να....

χαιρόμαστε που δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες.

      Ανακαλύπτουμε ξανά και ξανά την αυθαίρετη δόμηση σε δασικές και μη εκτάσεις, όπως χρόνια τώρα. Αυθαίρετη «τακτοποιηθείσα» σύμφωνα με τον νόμο του ΓΑΠ και του Ποπάι για εισπρακτικούς λόγους που απεκάλυψε ότι το 99,99% των κτισμάτων της επικράτειας έχει μικρές ή μεγάλες αυθαιρεσίες.

       Μια ζωή μάχεται η Πυροσβεστική να σβήσει τις φωτιές, αλλά δεν βρίσκεται ο υπαίτιος. Για το Μάτι π.χ. των 102 νεκρών ευθύνεται, λέει, κάποιος ανεγκέφαλος που άναψε φωτιά για να κάψει ξερόκλαδα. Ίσως να κατηγορηθεί για εμπρησμό από αμέλεια. Δεν πρόσεξε ο καημένος και προκάλεσε καταστροφή.

     Με εκνευρίζει ο όρος «εμπρησμός από αμέλεια». Δεν επέδειξε, λέει, τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια που αναμένει κανείς από τον μέσο συνετό άνθρωπο, εξ ου και δεν προέβλεψε το αποτέλεσμα της ενέργειάς του. 2-3 χρονάκια με αναστολή και «καθάρισε», αν ποτέ κατηγορηθεί.

      Και εκείνος ο ενδεχόμενος δόλος κύριε; Την πρόθεση ή δόλο διακρίνουμε σε άμεσο και ενδεχόμενο. Όταν π.χ. ξεκινώ από χιλιόμετρα μακρυά και πηγαίνω στη σύζυγο, την οποία σκοτώνω με  οκτώ σφαίρες, ασφαλώς και ενεργώ με άμεσο δόλο. Ήθελα, αποφάσισα, δολοφόνησα. Όταν, όμως, πάω να κάψω ξερόκλαδα κατακαλόκαιρο, δεν μπορεί παρά ως μέσος συνετός άνθρωπος να έχω υπόψη μου, ότι είναι ενδεχόμενο να γίνει η στραβή, να φυσήξει π.χ. ένα αναπάντεχο αεράκι ή να πεταχτεί ένα κουκουνάρι και να ισοπεδώσω ολόκληρη περιοχή.

      Ας σταματήσει, λοιπόν, το καλαμπούρι με τον εμπρησμό από αμέλεια, όταν χάνονται ζωές και περιουσίες. Όποιος καίει ξερόκλαδα, θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της ανεγκεφαλιάς του.

     Από την άλλη και οι νέες καταστροφές στην Αττική, στην Εύβοια, στη Ρόδο, στη Μεσσηνία κ.λπ. δείχνουν πως εξακολουθούμε να είμαστε ανέτοιμοι ως κράτος να αντιμετωπίσουμε φυσικές και αφύσικες καταστροφές. Τρανή απόδειξη τούτη: ο Αρχηγός του ΠΣ το 2018 απηλλάγη των καθηκόντων του λόγω ελλιπούς, προφανώς, εκτέλεσης των καθηκόντων του στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Μάτι. Τον αποκατέστησε η εκλεγείσα το 2019 κυβέρνηση, εξ ου και σήμερα είναι επί κεφαλής τής μάχης για την κατάσβεση των πυρκαγιών των ημερών. Αποκατάσταση εξ αμελείας ή ενδεχόμενου δόλου; Μάλλον άμεσου. Αν, μάλιστα, το 2018 απηλλάγη με αφορμή το Μάτι, επειδή δεν πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και αποκατεστάθη μόλις ανέλαβε ο Κούλης, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από όσο ήλπιζα να είναι.

        Ευτυχώς που έχουμε Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να καταρτίζει προγράμματα, να σχεδιάζει συστήματα, πιλοτικά και μη, και να στέλνει μηνύματα στο 112. Πόσο πιο μεγάλη ζημιά θα παθαίναμε χωρίς αυτήν;

 Σώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου