Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Θνησιμότητα ή θνηνότητα; Ποιά η διαφορά;

Θνησιμότητα είναι η συχνότητα θανατηφόρων κρουσμάτων μιας παθήσεως στον γενικό πληθυσμό, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θνητότητα είναι το.... σύνολο των θανατηφόρων περιπτώσεων, μεταξύ των κρουσμάτων μιας παθολογικής εκτροπής, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και σε συγκεκριμένο τόπο. 

Έτσι, η θνησιμότητα του καρκίνου του πνεύμονος, είναι ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν κάθε χρόνο δια του πληθυσμού της κοινωνικής ομάδας (πληθυσμός μιας χώρας), ενώ η θνητότητα του καρκίνου του πνεύμονος είναι το σύνολο των θανάτων δια του αριθμού των πασχόντων, σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, η θνησιμότητα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 383/10.000.000 = 0,0004%
ενώ η θνητότητα σήμερα είναι 383/17.707 = 2,16%

12 σχόλια:

  1. Τι λέτε βρε παιδιά ; Τι μαθηματικά Σκάι είναι αυτά ; Όταν έκαναν 100 τεστ την ημέρα ειχαμε 20-30 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τώρα που κάνουν 1000 την ημέρα έχουμε από 250-350 κρούσματα. Στατιστικά λοιπόν τα κρούσματα είναι περί του 30% του πληθυσμού δηλαδή 3εκ. Η θνητότητα είναι 383/3εκ=0.01% όσο και της γριππης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. τώρα κάνουν 20.000 τεστ την ημέρα, από τα οποία θετικά είναι τα 400 δηλαδή 2% θετικά και 98% αρνητικά
      2. στατιστικά τα κρούσματα είναι 2% λοιπόν
      3. άκου "3 εκατομμύρια (!) κρούσματα" !!!! Σιγά μην είναι 11 !!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος 9:43, εσύ δεν έχεις βγάλει ούτε δημοτικό, δεν υπάρχει λόγος να σου εξηγήσει κάποιος τι θα πει στατιστική ανάλυση, θα μπερδευτείς.

      Διαγραφή
    3. 10.35 Ο ορισμός του βλάκα, είναι ο τύπος που καταλαβαίνει από ένα σχόλιο 3 γραμμών, το εκπαιδευτικό επίπεδο του συνομιλητή του.

      Διαγραφή
    4. Νομίζω ότι αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Αν επί δείγματος ~20,000 ημερησίως έχουμε ~2% κρούσματα, τότε επί γενικού πληθυσμού περιμένουμε να έχουμε ~200,000 κρούσματα. 383/200χιλ=~0.2% θνητότητα η οποία είναι και πάλι εξαιρετικά χαμηλή για την περίοδο Μαρτιο-Σεπ 2020. . Αν υπολογίσουμε και τα false positive τεστς και πολλα υποκείμενα νοσηματα τα οποία ο Τσιοδρας αποκαλεί θανάτους ΜΕ κορονοϊό και όχι ΑΠΟ ίσως να είμαστε και στο 0,1% αλλά όλα αυτά είναι εικασίες προς το παρον αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε ούτε στο 0.01% ούτε στο 2%. Επίσης δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο ωφέλησε το lockdown και όλα τα μέτρα και που θα ήμασταν χωρίς αυτά. Μην με στολίσετε και μένα, την γνώμη μου λέω και αν κάνω λάθος διορθώστε με

      Διαγραφή
  2. Ασφαλώς. Η ουσία είναι ότι κανένας από τους δύο δείκτες παγκοσμίως δεν δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του κολοκυθοϊού ως πανδημίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια απορία βρε παιδιά, αυτοί μας λένε κάθε μέρα ότι τα κρούσματα/θετικοί στον ίο ειναι πολλά περισσότερα από αυτά που έχουν βρει ως τώρα, αν ειναι αλήθεια αυτό που λένε τότε η θνητότητα ειναι κατά πολύ μικρότερη σωστά; μάλλον ειναι όπως λέει και ο Ανώνυμος 1:12μ.μ . Τελικά όμως αξίζει ο πανικός με αυτά τα νούμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και φαντάσου ότι τα μισά από αυτά τα τεστ είναι false positive (βλέπε κρουαζιερόπλοιο, μια φάμπρικα στην Σίνδο κλπ κλπ) ... Η NY times δημοσίευσε τις προάλλες ανεξάρτητες έρευνες που ισχυρίζονται ότι μέχρι και 90% των PCR tests μπορεί να είναι false positive, μιλάμε για το φιάσκο της χιλιετίας, η συμμορία του πεινάλα Αιθίοπα αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί σε διεθνές δικαστήριο

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω να τον μαζέψουν γρήγορα τούτον, αυτό που είναι εκνευριστικό είναι το γεγονός ότι όσους βρίσκουν θετικους στο τεστ τους θεωρούν και ως κρούσματα ενώ πολλοί δεν έχουν και ούτε θα εκδηλώσουν τίποτα συμπτώματα. Ίσως η λέξη κρούσματα βοηθάει στην τρομοκρατία.

      Διαγραφή
  4. Έτσι και κάνουν τέστ του ιού της βλακείας να δείτε κρούσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή