Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

«ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΤΩΝ 650 ΕΥΡΩ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης Πτολεμαΐδα 4-2-2019
Στις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου επικεντρώνεται σχεδόν σύσσωμος ο αντιπολιτευόμενος τύπος, σχετικά με την «μεγάλη» αύξηση του κατώτατου μισθού, από 586 σε 650 ΕΥΡΩ μικτά!
Η κυβέρνηση κατάργησε την ντροπή του....
υποκατώτατου μισθού των 510 ΕΥΡΩ για εργαζόμενους έως 25 ετών και τον κατώτατο των 586 ΕΥΡΩ του ν. 4172/2013. Έδωσε αύξηση 10,92% στον κατώτατο( 650 ΕΥΡΩ) και αύξησε κατά 29,04 ΕΥΡΩ το ημερομίσθιο του εργατοτεχνίτη, χωρίς ηλικιακά κριτήρια από 1-2-2019. Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι «σωτήρες» μας παρέλαβαν τον κατώτερο μισθό το 2010-11 στα 751 ΕΥΡΩ.
Απομένει να ρυθμιστούν με σχετική εγκύκλιο οι τριετίες (το άνοιγμα) που «πάγωσαν» με το ν. 4093/12 πλην της μιας έως τριών τριετιών προϋπηρεσίας έως 14-2-2012 με αύξηση από 10% για κάθε μια. Και το επίδομα γάμου που δεν περιλαμβάνεται στα καθορισθέντα νομοθετικά κατώτερα όρια των μισθών, αλλά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η ΕΓΣΣΕ του 2010 το προέβλεπε. Η τελευταία ΕΓΣΣΕ έληξε στο τέλος 2018 και η ισχύς της επεκτάθηκε έως τον Μάρτιο 2019. Επομένως η ΕΓΣΣΕ που θα υπογραφεί πρέπει να προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος γάμου, όπως και όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων που δεν είναι μέλη της ΓΣΕΕ.
Η μεγαλύτερη μείωση των μισθών μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ κατά τα έτη 2010-2014 έγινε στην Ελλάδα, ακολουθεί η Κύπρος, ενώ έπονται με λιγότερη από τη μισή μείωση κατά σειρά η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία.
Η πλειοψηφία των ανησυχούντων σήμερα επιχειρηματιών δεν έπραξε τα δέοντα όταν ανελέητα και με μονοκονδυλιά των αλησμόνητων Σαμ-Μπένι (ν.4172/13) μείωσαν 11% & 27% τον κατώτατο και υποκατώτατο μισθό. Και η ανεργία κάλπαζε και τις τράπεζες με το υστέρημά μας κατ’ επανάληψη ανακεφαλαιοποιήσαμε, γιατί τα κεφάλαια των περισσοτέρων «ανησυχούντων» επιχειρηματιών ταξίδεψαν σε οικονομικούς παραδείσους του εξωτερικού.
Αλίμονο αν κάθε φορά που επιβάλλεται να γίνουν αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζόμενων απειλούν με ενδεχόμενες απολύσεις, πάγωμα προσλήψεων, αύξηση των δημόσιων δαπανών για επιδόματα ανεργίας, αύξηση των επιδοτήσεων στα προγράμματα απασχόλησης …. Αλίμονο!
Τελικά οι στραγγαλιστικές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα πολιτικές, της μείωσης του εργατικού κόστους, της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, της εσωτερικής υποτίμησης, δεν έφεραν ούτε θέσεις εργασίας, ούτε ανάπτυξη, το αντίθετο μάλιστα!
Σημ.1: Η διόρθωση του κατώτατου μισθού έπρεπε να γίνει με την επαναφορά του στα 751 ΕΥΡΩ ή το λιγότερο μ’ αυτή την πρόβλεψη από 1-1- 2020. Έστω κι έτσι όμως εκτός των άλλων θετικών επιδράσεων, θα ενισχύσει με τις εργατικές και εργοδοτικές εισφορές και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Σημ.2: Αν είναι τόσο μικρή η αύξηση όπως ανέξοδα ισχυρίζονται τα «παπαγαλάκια» των σωτήρων μας, ώστε να εξανεμισθεί από την εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης του αφορολόγητου από 1-1-2020 τότε οι «υποστηρικτές» αυτής της άποψης ας βάλουν πλάτη για την κατάργηση του σχετικού νόμου, που πλήττει βάναυσα τα χαμηλά εισοδήματα . Όπως έπραξε η σημερινή κυβέρνηση με την κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις και όπως υπόσχεται και για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.