Με την αναγόρευση του Χίτλερ σε Καγκελάριο, στις 30 Ιανουαρίου 1933, ο ρατσισμός και ιδιαίτερα ο αντισημιτισμός καθιερώθηκαν ως δόγματα του Γερμανικού Κράτους. Από τον Απρίλιο του 1933 ξεκίνησε μία....
κλιμακούμενη σειρά αντι-εβραϊκών μέτρων. Το φασιστικό πνεύμα του καθεστώτος οδήγησε, επίσης, στο δημόσιο κάψιμο βιβλίων (επιστημονικών, λογοτεχνικών) με σκοπό, όπως υποστήριζαν οι Ναζί, την «κάθαρση της γερμανικής κουλτούρας από επικίνδυνες ιδέες».
Το ξεκίνημα του σχεδίου εξόντωσης απαιτούσε αρχικά την αναλυτική καταγραφή των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ευρώπης (προσωπικοτήτων, ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, περιουσιών). Το έργο αυτό ανέλαβε, από το 1940, το «Κομάντο Ρόζενμπεργκ», το οποίο οφείλει το όνομά του στον θεωρητικό του ναζισμού, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ.
· Το κίτρινο Αστέρι του Δαυίδ: Με ειδικό Διάταγμα, όλοι οι Εβραίοι του Ράιχ και των κατακτημένων χωρών, άνω των έξι ετών, υποχρεώθηκαν να φέρουν στο πέτο τους, ως διακριτικό, το Αστέρι του Δαυίδ, συγκεκριμένων διαστάσεων και συγκεκριμένου κίτρινου χρώματος. Το ίδιο Διάταγμα τους απαγόρευε και την μετακίνηση από τον τόπο διαμονής τους. Έξω από καταστήματα ιδιοκτησίας εβραίων, έμπαινε ευδιάκριτη αφίσα ή γραφόταν με μαρκαδόρο η λέξη έγραφε "JUDEN " (Εβραίος), για να στοχοποιηθεί ο ιδιοκτήτης του.
Ναζί στη Γερμανία (1940) |
Πανομοιότυπη είναι η συμπεριφορά της ακροαριστεράς στην Ελλάδα: καταγράφει, φακελώνει και στη συνέχεια "μαρκάρει" καθηγητές, που δεν είναι του φυράματός της. Στοχοποιεί ακαδημαϊκούς, με την ανοχή της αστυνομίας, ακριβώς όπως συνέβη με τις ομάδες του «Κομάντο Ρόζενμπεργκ».
Ο Χίτλερ θα ήταν θαυμαστής των Ελλήνων ακροαριστερών ναζί φοιτητών, που με την προβιά του "αντιφασίστα" που έγινε καραμέλα στα χείλη κάθε αληθινού φασίστα, στοχοποιούν με αφίσες, καθηγητές τους.
Ο δε Ρόζενμπεργκ θα είχε παραιτηθεί από τη συγγραφή εγχειριδίων για τους Ναζί. Οι Έλληνες ακροαριστεροί φοιτητές τον ξεπερνούν σε Ναζιστικό ζήλο.