"Επιβάλλουν ένα νέο ιδιότυπο καθεστώς capital controls με τα POS"
«Σε μία περίοδο που ήδη η αγορά στενάζει υπό το βάρος των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων και ψάχνει το ρευστό με το... κιάλι η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ακόμη ένα χτύπημα στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική οικονομία και να κάνει ακόμη ένα «δωράκι» στις τράπεζες.
Υποχρεώνει την εγκατάσταση των POS σχεδόν από όλους και συνδέει τη χρήση τους -για μισθωτούς και συνταξιούχους- με το αφορολόγητο! Δηλαδή, με ‘’το έτσι θέλω’’ επιβάλει τον τρόπο με τον οποίο φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα διαχειρίζονται το χρήμα που έχουν στα χέρια τους αυξάνοντας την έλλειψη μετρητών στην αγορά. Και αυτό διότι δεν αναγνωρίζεται ως εκπιπτόμενη δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα η συναλλαγή η οποία γίνεται με μετρητά (με εξαίρεση τους... άνω των 70 ετών και όσους κατοικούν σε απομακρυσμένα χωριά) ακόμη κι αν έχει εκδοθεί γι' αυτήν τη συναλλαγή η απόδειξη!».
Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης- Νέοι Ορίζοντες, Ιωάννης Φωτιάδης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «πρόκειται για παραλογισμό που δεν συμβαίνει σε καμιά χώρα της ΕΕ, όπου δεν υπάρχει σύνδεση της χρήσης του πλαστικού χρήματος με το... αφορολόγητο!».
Και ο κ. Φωτιάδης συνεχίζει: «Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να... εξαφανίσει από την αγορά τα μετρητά επιβάλλοντας ένα ιδιότυπο περιβάλλον νέων... capital controls και δίνοντας χαριστική βολή στη μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση που κινούνταν μόνο με μετρητά».
Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο κ. Φωτιάδης, «βλέπουμε πως το πραγματικό πρόβλημα όσον αφορά στη φοροδιαφυγή -την οποία επιχειρεί... θεωρητικά να χτυπήσει η κυβέρνηση μέσω των POS- βρίσκεται αλλού: Καθημερινά αποκαλύπτονται... μαϊμού ταμειακές μηχανές και ταμειακές που εκτυπώνουν αποδείξεις με στοιχεία άλλων εταιριών!»
Επιπλέον, σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου και επικεφαλής της Επιμελητηριακής Ομάδας «Νέοι Ορίζοντες» στο ΒΕΘ, υπάρχει και μια σειρά άλλων προβλημάτων που απορρέουν από τη χρήση των POS όπως οι υπέρογκες προμήθειες των τραπεζών και το ανεπαρκές δίκτυο σύνδεσης για την εγκατάσταση συστήματος αποδοχής καρτών. «Οι χρεώσεις παραμένουν απαγορευτικές για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης. Επιπρόσθετα, «έχει διαπιστωθεί πως οι τράπεζες καθυστερούν ή απορρίπτουν την έκδοση τερματικού μηχανήματος, όταν αξιολογούν ότι η επιχείρηση δεν αποτελεί ελκυστικό πελάτη (!) με αποτέλεσμα αυτή η επιχείρηση, παρότι έχει κάνει αίτηση, να βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ. Και βέβαια, δεν λαμβάνεται υπόψη πως κάποιες επιχειρήσεις συναλλάσσονται αποκλειστικά με πελάτες οι οποίοι καταθέτουν (λόγω υποχρέωσης ή μη) τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και άρα δεν χρειάζονται POS».
Ειδικά όσον αφορά στο κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις για κάθε συναλλαγή με κάρτες, χρεωστικές ή πιστωτικές ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης-Νέοι Ορίζοντες έχει εδώ και καιρό επισημάνει ότι είναι δυσβάσταχτο. Οι προμήθειες οι οποίες ζητούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 2% επί κάθε συναλλαγής.
Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με συνδρομή για τη χρήση των τερματικών POS πλέον του κόστους εγκατάστασης. Μάλιστα το θέμα το ανέδειξε ο Σύνδεσμος και πριν από ένα χρόνο με επιστολές του προς τους αρμόδιους υπουργούς και προς τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.