Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Πού θα πάει η στερλίνα μόλις ενεργοποιηθεί το Brexit;

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι στα πρόθυρα της ενεργοποίησης του Άρθρου 50, που θα σημάνει την ....
έναρξη της επίσημης διαδικασίας διαζυγίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπορεί η στερλίνα να ανακάμπτει ελαφρώς σήμερα από τις ισχυρές απώλειες που σημείωσε χθες υποχωρώντας στο χαμηλό δύο μηνώ και το 1,2110 έναντι του δολαρίου, λόγω των ανησυχιών για μια παρατεταμένη και επώδυνη διαδικασία του Brexit, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν πως το βρετανικό νόμισμα δεν έχει τελειώσει την κούρσα της ισχυρής διόρθωσης και βλέπουν περαιτέρω έντονη αδυναμία στο επόμενο διάστημα.
Η Theresa May κέρδισε την κοινοβουλευτική στήριξη τη Δευτέρα για να ξεκινήσει την διαδικασία της εξόδου από την Ε.Ε για τις συνομιλίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Βρετανίας και της Ευρώπης, της στιγμή που η Σκωτία φλερτάρει με ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.
Η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι η στερλίνα θα μπορούσε να πέσει "πολύ χαμηλότερα" έναντι του δολαρίου, με στόχο το $1,14 κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Όπως σημειώνει οι δείκτες "δίκαιης αξίας" δείχνουν μια πολύ χαμηλότερη τιμή για το βρετανικό νόμισμα, ενώ τονίζει πως διαφωνεί με την άποψη ότι το Brexit είναι πλήρως αποτιμημένο.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η στερλίνα θα "χτυπηθεί" από τη μικρή πρόοδο που αναμένεται να επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς δεν αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις πριν τις γερμανικές εκλογές και την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει το φθινόπωρο. Ο χρόνος έως τότε είναι ελάχιστος έτσι ώστε να υπάρξει ένα συμπέρασμα για τη νέα σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι να συμφωνηθεί μία μεταβατική συμφωνία, η αγορά θα αποτιμά όλο και περισσότερο μία εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση για το Brexit και αυτό θα ασκεί συνεχή πίεση στη στερλίνα, όπως σημειώνει.
Σύμφωνα με τον Stephen Gallo, επικεφαλής FX στην BMO Financial Group, οι επενδυτές θα συναλλάσσονται τη στερλίνα με βάση πρώτον, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στην ευρωζώνη και, δεύτερον, ποιος θα είναι ο τόνος των αρχικών διαπραγματεύσεων για το Brexit μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 .
Οι πολιτικοί κίνδυνοι επηρεάζουν πλέον έντονα τα νομίσματα της Ευρώπης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο δείκτης δολαρίου έχει ενισχυθεί έντονα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, όπως προσθέτει. Επιπλέον, με την Federal Reserve να αυξάνει τα επιτόκια, αναμένεται περαιτέρω πόνος για το βρετανικό νόμισμα.
"Αναμένουμε ότι η επόμενη μεγάλη κίνηση στην ισοτιμία στερλίνας / δολαρίου θα είναι έντονα πτωτική και θα αγγίζει το $ 1,17 σε τρεις έως πέντε μήνες".
Και ο Richard Falkenhäll, στρατηγικός αναλυτής FX στην SEB, αναμένει περαιτέρω πίεση στη στερλίνα εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Brexit. "Εάν αυτό θα συνεχιστεί ή όχι κατά το δεύτερο τρίμηνο εξαρτάται από το πού θα εστιάσει η αγορά. Μια στροφή προς τους πολιτικούς κινδύνους σε άλλες χώρες θα μπορούσε να προσφέρει κάποια προσωρινή ανακούφιση, αλλά αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία πώλησης της στερλίνας", όπως προειδοποιεί. συμβούλευε.
Η SEB διατηρεί τον στόχος για την ισοτιμία ευρώ/στερλίνας στο 0,90 και για την ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου κάτω από το 1,20 στο γ' τρίμηνο
Η Credit Agricole από την πλευρά της επισημαίνει πως η στερλίνα δεν έχει ακόμη αγγίξει υπερπουλημένα επίπεδα και πως οι περαιτέρω πτωτικοί κίνδυνοι δεν μπορούν να αποκλειστούν στο επόμενο διάστημα εν όψει και της έναρξης του επισήμου διαζυγίου της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Ελευθερία Κούρταλη - capital.gr