Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

"ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΑΠΑΤΗ, ΒΓΑΖΕΙ ΣΥΝΟΛΟ 111% " λέει ο κάθε άσχετος

Ήμασταν απολύτως βέβαιοι, ότι όλοι οι ημιμαθείς, που δεν τους άρεσαν τα αποτελέσματα της μέτρησης της Prorata, για την εφημερίδα των Συντακτών, θα "αποκάλυπταν" ότι η δημοσκόπηση βγάζει άθροισμα ποσοστών 111% !!! Μιλάμε για φοβερή ανακάλυψη ! 
Και καλά οι απλά αναγνώστες. Αλλά και ο ....


οικονομολόγος (!!!) Κυριάκος Τόμπρας, μας στέλνει e-mail με τον πομπώδη τίτλο "νέα δημοσκόπηση απάτη βγάζει σύνολο 111%" και τη σχετική εικόνα.

Σώπα ρε Κυριάκο! Τους μυρίστηκες ρε ατιμούλη; Και να δεις που αυτοί οι "απατεώνες" νόμιζαν ότι δεν θα το προσέξει κανείς !

Λοιπόν, γράψαμε από την πρώτη στιγμή (http://makpress.blogspot.gr/2016/10/11.html) κι εμείς που την παρουσιάσαμε και φυσικά και η ίδια η εταιρεία, "μην πέφτετε στην παγίδα να αθροίσετε τα ποσοστά, δεν είναι η πρόθεση ψήφου", επειδή αυτή τη μεθοδολογία ακολουθεί η prorata εδώ και χρόνια.
Είναι η επιρροή που έχει κάθε κόμμα, όχι η απόλυτη, αλλά με βάση την κλίμακα 1 έως 10. Δηλαδή, η ερώτηση δεν είναι "τι θα ψηφίσεις", αλλά ρωτούν τον πολίτη:
"με βάση την κλίμακα 0 = δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το ψηφίσω, έως 10 = αυτό θα ψηφίσω σίγουρα, πού τοποθετείτε τον εαυτό σας σχετικά με το κόμμα ...α ;".

Η ερώτηση επαναλαμβάνεται για όλα τα κόμματα και το άθροισμα που είναι πολύ μεγαλύτερο του 100, δείχνει το κατώτατο και ανώτατο περιθώριο. Η εταιρεία στη συνέχεια, σε κάθε κόμμα κάνει μια στήλη με δύο χρώματα. Με πράσινο, είναι ο αριθμός όσων λένε ότι είναι πάνω από 80% βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν το κόμμα Α' και με μπλε, όσοι είναι πάνω από 50%.
Έτσι, για τον ΣΥΡΙΖΑ π.χ. οι 75 στους 100 λένε ότι δίνουν πιθανότητα 0% να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, οι 4 λένε ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ 100%, ενώ
από 50% και πάνω λένε οι 6+1+2+2+2+4= 17, που μοιράζεται ως εξής:
από 50%-79% = 6+1+2 = 9
ενώ από 80% και πάνω οι 2+2+4 = 8 .

Έτσι, η εταιρεία βάζει στήλη με 17%, το οποίο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που δίνει πιθανότητες πάνω από 50% να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος πολίτης που απάντησε "δίνω 50% πιθανότητες να ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ", μπορεί να απαντήσει στην επόμενη ερώηση για το ΚΚΕ, επίσης "δίνω 50%" και να μπει και στη στήλη του ΚΚΕ.
Η ερώτηση δεν είναι "τι θα ψηφίσετε αν γίνουν εκλογές αυτή την Κυριακή", αλλά τι πιθανότητες δίνετε να ψηφίσετε το α' ή β΄κ.ο.κ. κόμμα.
Η μέτρηση δεν είναι πρόθεση ψήφου αλλά επιρροή.

Αυτή η μεθοδολογία θεωρείται διεθνώς η πιο αξιόπιστη, όταν οι έρευνες γίνονται σε μεγάλη χρονική απόσταση από τις εκλογές, όταν δηλαδή δεν έχουμε προεκλογική περίοδο, οπότε ο ερωτώμενος έχει κατασταλάξει στο τι θα ψηφίσει.





Και η -σωστή- απάντηση του επιστημονικού υπεύθυνου της εταιρείας:


Ολόκληρη η έρευνα:
http://www.prorata.gr/Portals/_default/ereuna_sfugmos_22102016.pdf