Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απεφάνθη με το Βούλευμα 1149/2015 ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ για ψευδή βεβαίωση σχετική με το έλλειμμα έτους 2009. Και τούτο, διότι καθορίζοντας μόνος του τον ...
Νοέμβριο του 2010 το έλλειμμα του 2009 σε 15,4% του ΑΕΠ χρησιμοποίησε πραγματικά στοιχεία, τα οποία αξιολόγησε με τρόπο διαφορετικό από τον τρόπο που τα αξιολόγησαν άλλοι. Όταν κάποιος υπάλληλος βεβαιώνει σε έγγραφο πραγματικά στοιχεία, τα οποία, όμως, αξιολογεί με τρόπο που δεν θεωρούμε σωστό, ασφαλώς και δεν διαπράττει αυτό το αδίκημα. Παράδειγμα: βεβαιώνει δημόσιος υπάλληλος ότι μία μάντρα μήκους 100 μέτρων, ύψους 2 μέτρων και πλάτους 30 εκ. έχει κόστος κατασκευής € 1000. Αν οι διαστάσεις είναι αληθείς, αλλά το υπολογισθέν κόστος εκτιμάται ότι είναι υψηλό ή χαμηλό, δεν υπάρχει ψευδής βεβαίωση πραγματικού περιστατικού. Αν, όμως, οι διαστάσεις της μάντρας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η βεβαίωση είναι ψευδής, οπότε τελείται το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης.
Αφού, λοιπόν, ο κ. Γεωργίου ανέβασε το έλλειμμα του 2009 - από το 13,6% που είχε υπολογισθεί τον Απρίλιου του 2010 - στο 15,4% τον Νοέμβριο του 2010 επί τη βάσει αληθών στοιχείων, όπως κατά το βούλευμα επιβεβαίωσαν και οι μηνυτές κ.κ. Γεωργαντά και Λογοθέτης, δεν στοιχειοθετείται η ψευδής βεβαίωση. Άλλωστε, σημειώνουν οι δικαστές, όταν ο Γεωργίου ανέβασε το έλλειμμα σε 15,4%, είχαμε ήδη μπει στο Μνημόνιο επί τη βάσει ελλείμματος του 2009 προσδιορισθέντος την 02.10.2009 σε 6%, την 21.10.2009 σε 12,3% και τον Απρίλιο του 2010 σε 13,6%, οπότε δεν είναι αυτός που οδήγησε τον ΓΑΠ στο Καστελλόριζο, αλλά το γεγονός ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2010 οι αγορές δεν δάνειζαν τη χώρα μας [το γιατί έπρεπε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε δεν διερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη ως εκφεύγον της δικαιοδοσίας της και εμπίπτον στα πλαίσια των ανέλεγκτων κυβερνητικών πράξεων – δεν διερευνήθηκε για τον ίδιο λόγο γιατί ο Ποπάι μοίραζε τον Δεκέμβριο του 2009 μερικά δισ. υπό μορφή κοινωνικών επιδομάτων ακόμη και σε λαθρομετανάστες].
Ο κ. Γεωργίου, όμως, παραπέμπεται να δικασθεί, επειδή
α] παρά τους ορισμούς του νόμου που επιβάλλουν στον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εκείνος στο διάστημα 02.08.2010-10.11.2010 διατήρησε και την ιδιότητα του υπαλλήλου του ΔΝΤ, ώστε να τύχει των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων του ΔΝΤ άμα τη συμπληρώσει του 50ού έτους της ηλικίας του. Έτσι, παρεβίασε το επιβαλλόμενο από τον νόμο καθήκον της αποκλειστικής απασχόλησης με σκοπό τον πορισμό οικονομικού οφέλους,
β] στο διάστημα Νοεμβρίου 2010-Οκτωβρίου 2011 δεν συνεκάλεσε σε συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, το οποίο έπρεπε κατά νόμον να λειτουργεί συλλογικώς, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιεί στατιστικά στοιχεία μόνος του. Έτσι, παρέβη το εκ του νόμου επιβαλλόμενο καθήκον με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό όφελος και
γ] την 10.11.2010 διαβίβασε ο ίδιος στη Eurostat τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας 2009 χωρίς να συγκαλέσει το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, για να λάβει τη συναίνεσή του.
Αυτά ακούγονται, φυσικά, νομικά εντελώς και κάπως μπερδεμένα. Το αξιοπρόσεκτο, όμως, μη νομικό σημείο του βουλεύματος είναι αυτό, όπου το δικαστικό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι
«στις 03.10.2011, κατόπιν σειράς επαφών του τόσο με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Παπακωνσταντίνου όσο και με το στέλεχος του ΔΝΤ Paul Thomsen δημοσιεύθηκε ο ν. 4021/2011, με το άρθρο 51 του οποίου αφενός μεν θεωρήθηκε λήξασα η θητεία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ πλην της δικής του και του Κων/νου Σκορδά, αφετέρου δε ορίστηκε ότι μέχρι την αντικατάσταση των ως άνω απομακρυνθέτων μελών, οι αρμοδιότητες του συλλογικού οργάνου θα ασκούνταν από αυτόν».
Τόσο απλά. Για να είναι αξιόπιστα τα στοιχεία που ενδιέφεραν τη Eurostat παρενέβη ο κ. Τόμσεν παρά τω Ποπάι, προκειμένου να γίνει ο Γεωργίου Μονάρχης της ΕΛΣΤΑΤ επί ημερών Ντέπιουτη.
Και επειδή όλη η φασαρία γίνεται για αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, για δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και για δημόσιο έλλειμμα, στα οποία η χώρα μας χωλαίνει τόσο πολύ, ας διαβάσουμε τί γράφει την 26.02.2015 σε ανακοίνωσή της προς το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο των Υπουργών, το Γιούρογκρουπ και την ΕΚΤ η υπό τον κ. Γιούνκερ Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2015: Αξιολόγηση των αναπτυξιακών προκλήσεων, πρόληψη και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και αποτελέσματα των εμπεριστατωμένων επισκοπήσεων βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011:
- Η Κροατία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία θεωρούνται ότιαντιμετωπίζουν κατάσταση υπερβολικών ανισορροπιών που απαιτούν τη λήψη αποφασιστικών μέτρων πολιτικής και ειδική παρακολούθηση, περιλαμβανομένων τακτικών εκθέσεων προόδου από όλα τα κράτη μέλη στις αντίστοιχες επιτροπές σε επίπεδο ΕΕ.
Για την Κροατία και τη Γαλλία, οι κίνδυνοι ανισορροπιών έχουν αυξηθεί σημαντικά. Για τη Γαλλία, αυτό αντιπροσωπεύει μετάβαση στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας σε σχέση με το παρελθόν έτος.
-Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Σλοβενία θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κατάστασηυπερβολικών ανισορροπιών που απαιτεί αποφασιστικά μέτρα πολιτικής, με ειδική παρακολούθηση.
-Η Γερμανία και η Ουγγαρία θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κατάστασηανισορροπιών που απαιτούν αποφασιστικά μέτρα πολιτικής και παρακολούθηση
-Το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Ρουμανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν κατάσταση ανισορροπιών που απαιτούν τη λήψη μέτρων πολιτικής και παρακολούθηση.»
Κι’ ένα πινακάκι.
Όσο για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από τον Ποπάι και την παρέα του αντιγράφω για μία ακόμη φορά Γιάννη Στουρνάρα εξεταζόμενο ως μάρτυρα ενώπιον Ειδικής Επιτροπής Έρευνας της Βουλής. Ήταν Δεκέμβριος του 2010 και ο Γιάννης [με δύο νι] ήταν Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ήτοι μίας κλειστής λέσχης εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν ένα σκασμό τραπεζικό δανεισμό και χρωστάνε στο Δημόσιο άλλον ένα πιο μεγάλο σκασμό λεφτά. Έλεγε, λοιπόν, ο γκουρού της οικονομίας:
«Δεν ήταν και πολύ σοφό αυτό που έγινε. Έχω και εγώ πολλά και σοβαρά ερωτήματα. Η κάθε χώρα χρησιμοποιεί το Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών και τις γκρίζες ζώνες προς όφελός της. Δεν ωφελεί εδώ να πας να κάνεις το καλό παιδί, γιατίόταν οι άλλοι μετακινούν τα γκολπόστ, εσύ θα φας γκολ. Υπέβαλα το ερώτημα αν το BBC ή η France Telecom είναι στη γενική κυβέρνηση και δεν έλαβα απάντηση …. Η Γερμανία έβγαλε τα νοσοκομεία και το ΙΚΑ της (από το λογαριασμό γενικής κυβέρνησης), ενώ η Γαλλία πέρασε το κόστος του ασφαλιστικού στην Telecom, δηλαδή εκτός κυβέρνησης»
Από την άλλη μεριά η για πολλούς αμφιλεγόμενη κ. Ζωή Γεωργαντά έχει δηλώσει:
«Από τις χειρόγραφες σημειώσεις μου κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ στις 03.09.2010 προκύπτει ότι το 2009 εντάχθηκαν στο χρέος και συνεπώς στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 5,4 δισ. ευρώ από το SWAP Goldman Sachs του 2001» .
Η ίδια και ο Ν. Λογοθέτης επέμεναν και επιμένουν ότι στο τέλος του 2009 δεν έπρεπε, βάσει των διεθνών στατιστικών κανονισμών, να ενταχθούν στη Γενική Κυβέρνηση 17 ελλειμματικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Της ίδιας άποψης ήταν τότε και ο Στουρνάρας. Η ένταξη, όμως, αυτών των φορέων στη Γενική Κυβέρνηση εκτίναξε το έλλειμμα στα ύψη. Ακολούθησε το Μνημόνιο και η συνακόλουθη ευτυχία που βιώνουμε μέχρι και σήμερα.
Σωτήριος Καλαμίτσης – κατ’ εξακολούθηση και εις το διηνεκές [;] εθνικώς αναξιοπρεπής
Ταπεινός, πλην ακροδεκσιός νεομπολσεβίκος και δραχμολάγνος, καθημερινός γραφιάς πάσχων ανιάτως από εσχάτως διαγνωσθείσα ακράτεια εμπαθείας και λαϊκισμού, επιστήθιος, όμως, φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και επισκέπτης του εις οίκον ευγηρίας δι’ απόρους λόγω επαπειλούμενης εξώσεώς του από την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, όπου κατοικεί επ’ ενοικίω, Ιεράν τινά δηλονότι Μονήν του Αγίου ΄Ορους [Μεγάλη η Χάρη της]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου