Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Μη αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ, "καμία ανησυχία" λέει η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελαρίδης υπογράμμισε πως η απόφαση της ΕΚΤ «είναι πολιτική και δεν επηρεάζει την οικονομία της χώρας».
Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να σταματήσει να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα,...
η ΕΚΤ αίρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, επειδή δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως επιτυχής η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος του προγράμματος διάσωσης. Η κίνηση ερμηνεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ως πολιτική: "Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασής του στον ELA".
Ο Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφαση της ΕΚΤ . Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, ο Μ. Ντράγκι δήλωσε στον Αλ. Τσίπρα ότι αυτή απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς η ρευστότητα των τραπεζών ανανεώνεται κάθε δεκαπέντε ημέρες μέσω του ELA. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους.

Η απόφαση της ΕΚΤ προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις σε ό,τι αφορά στον χρόνο κατά τον οποίο έγινε, καθώς αναμενόταν την 1η Μαρτίου οπότε και λήγει η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην θέση της ότι όλα αυτά σηματοδοτούν πως το Βερολίνο μπήκε στην διαπραγμάτευση. Περιμένει δε την εξέλιξη της σημερινής συνάντησης του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Σόιμπλε προκειμένου να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Μιλώντας το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελαρίδης υπογράμμισε πως η απόφαση της ΕΚΤ «είναι πολιτική και δεν επηρεάζει την οικονομία της χώρας».
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο όσον αφορά την ρευστότητά του και την χρηματοδότησή του και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μέτρο πολιτικής πίεσης, την στιγμή που υπάρχει εν εξελίξει διαβούλευση που εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα». Για τις διαπραγματεύσεις τόνισε ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία και καλή διάθεση για αμοιβαία επωφελή λύση. «Η κυβέρνηση πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις με καλή διάθεση. Ούτε θα εκβιάσει, ούτε όμως θα εκβιαστεί από κανέναν», είπε ο υφυπουργός επιμένοντας ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να σταματήσει ένας παραλογισμός σχετικά με την οικονομική πολιτική της λιτότητας.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε αργά χθες το βράδυ ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφαση της ΕΚΤ.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ντράγκι είπε στον κ. Τσίπρα ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς ανανεώνει την ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός, επεσήμανε από την πλευρά του στον κ. Ντράγκι ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου