Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Άσε μας ρε Σπηλιωτόπουλε με τις θεωρίες σου. Κούρασες. Φτάνει. Άλλαξε δουλειά.


Βρε μανία να μας σώζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι ανεπάγγελτοι...
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε μεταξύ άλλων:

· Από τις Ευρωεκλογές και μετά η ανάγνωση του πολιτικού μηνύματος ήταν εσφαλμένη. Με έναν ανασχηματισμό που έδειχνε στροφή στη λαϊκή δεξιά και με πολιτικές οι οποίες περιθωριοποιούσαν το κόμμα στα άκρα του πολιτικού φάσματος κάτι το οποίο ιδεολογικά και πολιτικά περιόριζε το εύρος της παράταξης.

· Η κεντροδεξιά έμεινε κατ’ ευφημισμό. Επί της ουσίας είχαμε πολιτικές λαϊκοδεξιές, δώσαμε έναν αγώνα ως παράταξη στα δεξιά με την ΧΑ και ήταν θέμα χρόνου πότε θα μπαίναμε στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων. Όταν φυλακίζεις εν μια νυκτί τα στελέχη της ΧΑ με έναν λάθος τρόπο και στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και η ΧΑ επιβιώνει ως τρίτη πολιτική δύναμη σημαίνει ότι οι πολιτικές αυτές απέτυχαν.

· Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχει ένας νικητής και ένας ηττημένος. Όταν η απόσταση σου από τον νικητή είναι περίπου 9 μονάδες, η ήττα είναι βαριά και στη ήττα κάνεις αυτοκριτική. Πρέπει να ανοίξει μια πολιτική συζήτηση. Να εξετάσουμε τα αίτια της ήττας, να δούμε πώς η παράταξη μπορεί να αναγεννηθεί, να επαναπροσδιορίσουμε το ιδεολογικό και πολιτικό μας στίγμα. Αφού μιλήσουμε για πολιτικές που είναι το κουστούμι μετά να ψάξουμε να βρούμε και ποιός μπορεί να τις φορέσει. Αν σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα ο ηγέτης εκπροσωπεί τη δημοκρατική πλειοψηφία τότε γιατί όχι να μην είναι και ο κ. Σαμαράς. Όσο πιο διευρύνεις τη δημοκρατία προς τη βάση και όσο εκφράζεις δημοκρατικές αποφάσεις τόσο εκ των πραγμάτων οι ηγέτες παίζουν μικρότερο ρόλο γιατί τα όργανα και τα στελέχη παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν είναι θέμα να πούμε μας φταίει ο κ. Σαμαράς, όχι οι πολιτικές που ακολούθησαν μας φταίνε. Προφανώς κάποια στελέχη γύρω του έχουν ευθύνες κι’ αυτές πρέπει να αποδοθούν και ο κ. Σαμαράς να τις αναζητήσει, να πάρει τις αποφάσεις του και να προχωρήσει μπροστά. Αν ο κ. Σαμαράς δείξει ότι αλλάζει πολιτικές εκ των πραγμάτων δεν τίθεται θέμα προσώπου. Έχουμε μια βασική επιλογή. Ή η ΝΔ θα καταλάβει τι της έχει συμβεί και θα ανασυγκροτηθεί ως παράταξη ή η ΝΔ θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση. Είναι στο χέρι της ΝΔ να συνειδητοποιήσει αν θέλει να αποτελεί το κορμό της παράταξης ή η παράταξη θα ανασυγκροτηθεί χωρίς τη ΝΔ.

· Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Έγιναν λάθη και από τις ηγετικές ομάδες και από τα κόμματα, γι αυτό υπήρξαν αυτά τα αποτελέσματα. Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία πάει να δώσει μια μεγάλη μάχη, οφείλουμε να συμπαραταχθούμε για λόγους εθνικούς με την κυβέρνηση αυτή και για το καλό της χώρας όλοι να ευχηθούμε αυτή η διαπραγμάτευση να πετύχει. Όποιος αγαπάει τον τόπο θέλει αυτή η κυβέρνηση να πετύχει στην διαπραγμάτευση. Πρέπει να πάμε με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και εθνική συνεννόηση.

· Στην κρίσιμη ώρα που κανένα στέλεχος της ΝΔ δεν ήθελε να δώσει τη μάχη της Αθήνας εγώ παραιτήθηκα από βουλευτής για να δώσω αυτή τη μάχη που σημαίνει ότι ξέρω και να δίνω μάχες και ξέρω να παίρνω το κόστος που μου αναλογεί. Ξέρω όμως, ότι στην πολιτική πολλές φορές πρέπει να δίνεις και το δικό σου πολιτικό μήνυμα. Ήταν επιλογή μου με κόστος να μην νομιμοποιήσω μια στροφή προς τα δεξιά την οποία θεωρούσα ότι μας οδηγεί στα βράχια. Είμαι παρών στην πολιτική και από εκεί και έπειτα εκείνο το οποίο λέω είναι ότι η κυβέρνηση εάν πετύχει θα έχει κερδίσει και τη μάχη της κεντροαριστεράς μέσα από την ωρίμανση θέσεων. Χρειάζεται η ανασυγκρότηση της παράταξης της κεντροδεξιάς μέσα από φιλελεύθερες αρχές, αξίες και κυρίως από προοδευτικές απόψεις. Χρειάζεται συνέδριο αρχών και θέσεων. Υπάρχουν πολλές απόψεις προοδευτικές τις οποίες θα έπρεπε ένα φιλελεύθερο κόμμα να τις πρεσβεύει και αυτή τη στιγμή τις πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

· Επικοινωνιακά θα ήταν ευφυές, αλλά και επί της ουσίας σημαντικό η επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας να δείξει τη μέγιστη εθνική συνεννόηση. Και να δείξει αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά ότι δεν θα στηριχθεί μόνο στις δυνάμεις της αριστεράς αλλά θα πετύχει με τις πράξεις του σε επίπεδο κτυβερνησιμότητας τη μέγιστη εθνική συνεννόηση και συστράτευση δυνάμεων. Υπ’ αυτήν την έννοια εγώ θα ήθελα να είναι πρόσωπο από άλλο χώρο από το ΣΥΡΙΖΑ για να δείξουμε αυτό το αγκάλιασμα των δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου