Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Κάποιος Εισαγγελέας;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Μόνον ο Τζήμερος, λοιπόν, επεσήμανε την αστοχία τής πλημμελειοδίκου, η οποία κατεδίκασε τον Ακρίτα του Έβρου σε 26 μηνών φυλάκιση, επειδή πλακώθηκε με τους λαθροεισβολείς στην προσπάθειά του να.... αποτρέψει την παράνομη είσοδό τους στη χώρα.

το άρθρο του εδώ: http://makpress.blogspot.com/2020/09/blog-post_12.html

Πολύ σωστά επεσήμανε ότι κατ’ άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας « 1. Προκειμένου για αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα οι ανακριτικοί υπάλληλοι του άρθρου 31, καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο, έχουν υποχρέωση, ενώ οποιοσδήποτε πολίτης το δικαίωμα, να συλλάβουν το δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 του κώδικα για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα.»

Έκανε μόνον ένα λαθάκι γράφοντας ότι στα αυτόφωρα εγκλήματα δεν απαιτείται έγκληση. Το ορθόν είναι το αδίκημα της παράνομης εισόδου στη χώρα που διέπραξαν οι εισβολείς διώκεται αυτεπαγγέλτως, οπότε ορθώς ενήργησε ο ακρίτας. Αν για το αδίκημα απαιτείται έγκληση, ήτοι καταγγελία από τον παθόντα, ορίζει το ίδιο άρθρο ότι
«2. Στα εγκλήματα που διώκονται με έγκληση δεν επιτρέπεται η σύλληψη, εκτός αν προηγουμένως υποβληθεί η έγκληση, έστω και προφορικά, σε εκείνον που έχει δικαίωμα να συλλάβει το δράστη».

Η έγκληση, λοιπόν, μπορεί να υποβληθεί και σε αυτόν που έχει δικαίωμα να συλλάβει τον δράστη. Π.χ. γείτονας με καλεί εις βοήθεια, διότι κάποιος αλήτης τον καθυβρίζει. Για την εξύβριση απαιτείται έγκληση. Μπορώ ως πολίτης να συλλάβω τον υβριστή επ’ αυτοφώρω; Φρονώ πως ναι, διότι ο γείτονας εννοείται ότι υπέβαλε την έγκληση σε εμένα που έχω το δικαίωμα ως πολίτης να συλλάβω το δράστη. ΄Η μήπως όχι;

Ας επανέλθω, όμως, στον ακρίτα του Έβρου.

Έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης μπορεί να υποβάλει και ο εισαγγελέας

«Άρθρο 489. - Έφεση εναντίον καταδικαστικής απόφασης από τον κατηγορούμενο και τον εισαγγελέα.
Εκείνος που καταδικάστηκε και ο εισαγγελέας έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση: α) κατά της απόφασης του μονομελούς πλημμελειοδικείου, αν με αυτήν καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος σε φυλάκιση πάνω από δύο μήνες…»

Κάποιος εισαγγελέας δεν διέγνωσε το ατόπημα της κ. πλημμελειοδίκου, ώστε να ασκήσει έφεση στο όνομα του ελληνικού λαού και να σώσει την τιμή της Δικαιοσύνης;

Με την ευκαιρία αυτή παρετήρησα ότι ο πολίτης που έχει δικαίωμα να συλλάβει επ’ αυτοφώρω τον δράστη δεν προστατεύεται από τις διατάξεις περί αντιστάσεως κατά της Αρχής.


«Άρθρο 167 - Βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων

1. Όποιος ……… βιαιοπραγεί εναντίον του ή κατά προσώπου που έχει προσληφθεί ή άλλου υπαλλήλου που έχει προστρέξει για να τον υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της νόμιμης ενέργειάς του (αντίσταση), τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή…».

Ίσως γι’ αυτό να καταδικάσθηκε ο Ακρίτας. Οι λαθροεισβολείς που αντιστάθηκαν δεν διέπραξαν κάποιο αδίκημα.

Εντάξει, στην επόμενη μετά 50ετία τροποποίηση του Κώδικα, θα το διορθώσουμε και αυτό.

Σώτος




4 σχόλια:

  1. Είναι γνωστό ότι οι αποτυχημένοι νομικοί επιλέγουν τον εύκολο δρόμο του δικαστή… προκειμένου να βγάλουν το προς το (ευ)ζην χωρίς περιττά άγχη. Η απόφαση της εν λόγω δικαστικού απλώς επιβεβαιώνει (για άλλη μια φορά) τούτη τη γνώση.

    Όποιος θέλει να δει το πρόσωπο της ελληνώνυμης δικαιοσύνης ας κάνει κλικ εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο το χάνο τζάγριο ξέρετε εσείς. Πολλοί και έγκριτοι Νομικοί και Πατριώτες με περγαμηνές αντέδρασαν πριν από το πρώην γιαχωβαδάκι φιλελέδικο πατριδοκαπηλικό κνώδαλο, που είναι στο απυρόβλητο, διότι κάνει την δουλειά του συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή