Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Το μέτρο και η λογική έχουν πάει περίπατο

 Οι ιοί ήταν ανέκαθεν ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος της φύσης να διατηρεί την ισορροπία στο γήινο οικοσύστημα.

Ένα είδος αρχέτυπης ευγονικής.
Σκληραγωγημένοι και σχετικά αραιά κι αγαπημένα η.... πλειοψηφία στην αρχαία Σπάρτη; Νο προμπλέμο.
Χαλαρότητα και στριμωξίδι για τους περισσότερους στην αρχαία Αθήνα; Πάρε ένα λιμό να έρθεις στα ίσια σου.
Γιατί η φύση δεν επηρεάζεται από συναισθηματισμούς, έχει μια ορθολογική, ψυχρή, κυνική (για τα ανθρώπινα δεδομένα) λειτουργία.
Ήταν…

Πλέον δεν είναι γιατί η επιστήμη προστατεύει τους πάντες.
Όχι μόνο τους σωματικά ασθενείς, ούτε τους διαγνωσθέντες πνευματικά ασθενείς. Προστατεύει και τους ηλίθιους που δεν θα επιβίωναν με τίποτα στην αρχαιότητα. Όχι στην Αθήνα, ούτε στην Σπάρτη.
Έτσι μπορούν να παπαρολογούν ή να το παίζουν αντιδραστικοί επαναστάτες χωρίς να ξεχωρίζουν που ακριβώς είναι τα όρια στην κριτική και στα μέτρα.

Άτομα χωρίς μέτρο που -όχι στην αρχαιότητα- εκατό μόλις χρόνια πριν θα ήταν ήδη δύο μέτρα κάτω από το χώμα λόγω ηλιθιότητας σήμερα φροντίζει η πολιτεία να επιβιώνουν με την βοήθεια της επιστήμης για λόγους ηθικής.

Που δεν μπορούν να τηρήσουν χωρίς τον φόβο του προστίμου ούτε απλούς κανόνες που μαθαίνουν οικόσιτα ζωάκια με μυαλό νηπίου και τώρα είτε γκρινιάζουν για τις μάσκες που φοράμε όλοι σχεδόν παντού είτε τις φοράνε χεσμένοι από τον φόβο τους.

Σε μια ουτοπικά ιδανική πολιτεία θα έπρεπε να μπορούμε να χωριστούμε χωροταξικά σε τρεις ομάδες:
1. Σε αυτούς που πιστεύουν πως φορώντας μια υφασμάτινη μάσκα διαρκώς έχουν κάποιου είδους υπερφυσική προστασία ο,τι και να κάνουν, όπως και να συμπεριφέρονται.
2. Σε αυτούς που πιστεύουν πως όλα είναι προπαγάνδα και παγκόσμια συνωμοσία και πως δεν χρειάζεται ούτε μάσκα, ούτε και κανένα άλλου είδους μέτρο ατομικής προστασίας.
3. Σε αυτούς που πιστεύουν πως τηρώντας όπως πάντα ένα – δυο απλά, λογικά μέτρα στην καθημερινότητα τους και υιοθετώντας 1-2 νέα μπορούν να αφήσουν (στις περισσότερες των περιπτώσεων) την μάσκα για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Κάθε ομάδα απολύτως, αποστειρωμένα διαχωρισμένη από την άλλη με όλα όσα καθιστούν μια σύγχρονη κοινωνία λειτουργική. Με το σούπερ μάρκετ της, την τράπεζα της, το νοσοκομείο της, το πάρκο της, την πλατεία της, το κέντρο με τις εμπορικές επιχειρήσεις της κλπ.

Μίνι κοινωνίες που να τις άφηνε το κράτος να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα πιστεύω των ανθρώπων που τις απαρτίζουν.

Ένα χρόνο μετά δεν θα έβαζα στοίχημα πως μόνο η τρίτη «κοινωνία» θα συνέχιζε χωρίς πρόβλημα όπως ξεκίνησε. Όχι γιατί δεν θα το κέρδιζα αλλά γιατί δεν θα είχα από ποιον να το εισπράξω αφού οι δυο πρώτες ομάδες, οι ομάδες των άκρων θα είχαν αφανιστεί.

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) αυτή η ουτοπική πολιτεία δεν υπάρχει και οι ηλίθιοι προστατεύονται ακόμη και με το ζόρι οπότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι τους αποφεύγεις όσο μπορείς.
Και σαν φυσική παρουσία και στο διαδίκτυο.
Άντε στο διαδίκτυο μπορεί και να σε διασκεδάζουν για όσο ξεχνάς πως δεν είναι κάποια άβαταρ στο Second life αλλά άτομα που μπορεί να συναντήσεις έξω ανά πάσα στιγμή.

Περιμένοντας την μέρα που θα κάνει τον καμία σχέση με προσωπική υγιεινή και αίσθηση ατομικού χώρου να πανηγυρίζει στην ίδια ένταση με τον συνωμοσιολόγο (που μπορεί κάλλιστα να ανήκει και στη πρώτη κατηγορία) αλλά υπό διαφορετική οπτική.
Την μέρα που θα ανακοινωθεί εμβόλιο.

Τότε που ο πρώτος θα πανηγυρίζει γιατί θα μπορεί πλέον να προστατευτεί από αυτόν αλλά να πεθάνει από έναν άλλο ιό λόγω συμπεριφοράς (ακόμη κι αν ενσωματώσει μια μάσκα στο πρόσωπο) του ενώ ο δεύτερος θα πανηγυρίζει γιατί θα μπορεί να χτίσει τις θεωρίες συνωμοσίας του και η ζωή να συνεχίσει και για τους δυο σαν να μην υπήρξε ποτέ ούτε καν ο ιός της απλής γρίπης.

Αυτό γιατί ακόμη και για το κράτος η επένδυση στην παιδεία που θα ανέπτυσσε πολίτες που να μπορούν να διαχειριστούν χωρίς μπαμπούλα πάνω από το κεφάλι τους παρόμοιες κρίσεις θα φάνταζε κουραστική αφού θα επικρατούσε και στη δημόσια διοίκηση ο κλασικός ελληνικός ωχαδελφισμός.

Όποιος πιστεύει πως ανήκει στην τρίτη ομάδα μπορεί να καταλάβει τα όρια στα παρακάτω άρθρα. Οι υπόλοιποι θα συνεχίζουν να τα ερμηνεύουν όπως νομίζουν όσες διευκρινήσεις-προσθήκες για επίπεδο παιδιών νηπιαγωγείου και να μπουν συμπληρωματικά για να εξηγούν αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.

α) https://365meres.wordpress.com/2020/03/08/koronoie_esy_super_star/
β) https://365meres.wordpress.com/2020/03/24/kovid-19-to-anagnwsma/
γ) https://365meres.wordpress.com/2020/04/02/maskoforemenoi-thn-vlakeia/
δ) https://365meres.wordpress.com/2020/04/29/emvolio-kata-ths-hlithiothtas-kai-ioi-anthrwpwn-kai-ypologistwn/

10 σχόλια:

  1. Ώρα 11:30.
    Τόπος: Κάπου 50ο χλμ α/δ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών.
    Συμβάν: Οδηγός μόνος σε αυτοκίνητο με υφασμάτινη μάσκα και κλειστά παράθυρα.

    Ώρα 12:00 καταμεσήμερο
    Τόπος: τα φρουτάδικα πριν την μεταμόρφωση.
    Συμβάν: Οδηγός πάλι μόνος με πλαστική προσωπίδα.

    Βρε μνημόνια μέχρι να παγώσει η κόλαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κατηγορία 1 και 2 είναι οι ψεκασμενοι που απλά υπάρχουν ανάμεσα μας, η 3 κατηγορία που πιστεύει ότι με απλά μέτρα και δίχως ΠΑΝΙΚΌ και με την ελάχιστη προσοχή θα μάθουμε να ζούμε όπως μάθαμε με τόσους άλλους ιούς. Ένα καλό μέτρο προστασίας είναι να κλείσουμε την τιβι και να πάψουμε να δίνουμε στα κορονα sites κλικ,ας αρκεστούν στα φράγκα που τους έδωσε η κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ο άλλος το μόνο που έχει να πει είναι ότι ο ψεκασμένος είχε κλιματιστικό στο αυτοκίνητο*,άρα όλα καλά,...κάνοντας αναμετάδοση τα σχόλια μου, μόνο και μόνο γιατί τρέφεται το κοντέρ με τα σάλια μέχρι να τον πάρουν χαμπάρι και αλλού - αν και χλωμό το βλέπω- όμοιος ομοίω...!!
      Από τα 100 σχόλια τα 120 είναι κατινιές και γλίτσα

      Υγ 1 Για να μην εκλαμβάνεται η σιωπή ως αδυναμία.
      Υγ 2 Η πρόκληση στη ζούλα απαντιέται φανερά.

      * Κλιματιστικό σε Nissan cherry του 80 χλωμό.
      Ο φόβος για να μην μπει ο κοροιδοιος από το παράθυρο είναι πιο ισχυρός από τον καύσωνα.

      Διαγραφή
    2. Αν κατάλαβα καλά είναι σε δικό μου σχόλιο ή απάντηση σου (μας μπερδεύει η μαμά Google εδώ) και έτσι θέλω να ρωτήσω τι εννοείς, δεν σε κατάλαβα. Τι θες να πεις στο 1 και στο 2;τα 100 η 120 σχόλια με κατινιες και γλίτσα που τα είδες να τα γράφω; για τους ψεκασμενους που οδηγανε τα αμάξια τους με την μάσκα και κλειστά τα παράθυρα δεν διαφωνώ καθόλου πάντως.

      Διαγραφή
    3. George, σε περνάω, τα δικά μου σχόλια αναμεταδίδονται καθημερινά.
      Κάθε μέρα αναφέρομαι, ενώ όσοι τον κατάλαβαν ήδη βαρέθηκαν και αποστασιοποιούνται
      ενώ οι άλλοι με κάτι παλιά πρόβατα που τον πίστεψαν τον χειροκροτούν,
      λες και ανακάλυψε το εμβόλιο του κορονοιού.
      Ηδη είναι κυρίαρχος και εκεί και δεν θα αργήσει η κατηφόρα,αφού το επίπεδο άρχισε να βρίσκεται στο πάτωμα και μαζί με τις γλίτσες έγιναν ένα.

      Διαγραφή
    4. Όχι,δεν αφορά εσένα. Απλά έκατσε σε σένα η μπίλια με αφορμή την σχόλιο σου στο δικό μου.
      Άλλος είναι ο "ευαίσθητος"

      Διαγραφή
    5. Μαίανδρε να ζητήσεις πνευματικά δικαιώματα. :)
      Είσαι η αιτία να γεμίζει κλικ το μπλοκ τους.
      Με δέκα καλημεροσπέρες και δέκα 👍γέμισε ο σχολιασμός ελλείψει θεμάτων.
      Να ορίστε,..με παρέσυρες και μένα:)

      Διαγραφή
    6. Πάλι δεν μπορώ να καταλάβω Γιώργο γιατί ποιο σχόλιο λες, από την στιγμή όμως που δεν με αφορά όπως λες τότε γιατί μου το λες σε εμένα και όχι σε αυτόν που πρέπει; δεν είμαι Γιώργο ούτε αστυνόμος αλλά ούτε και μπορώ να λέω στον κόσμο τι να γράφει και τι όχι. Όπως και να έχει καλή υπομονή με τις μάσκες.

      Διαγραφή
    7. Και τι καλησπέρες ε;
      << την θερμότατη καλησπέρα μου>> και πολλά άλλα << γλείφτικα >>
      - αυτό δικό μου της στιγμής-...
      Φοράνε και φωτοστέφανο εγκωμιάζοντας την πάρτη τους, λέγοντας ψέματα για εμάς,
      ρίχνοντας την ευθύνη της αποχώρησής τους αποκρύπτοντας την αλήθεια για τις επιθέσεις τους κατ εντολή του Αρχηγού σε διάφορους σχολιαστές που δεν γούσταρε και έτσι τα σανοφάγα ορμούσαν σε ανυποψίαστους αξιοπρεπείς σχολιαστές, χωρίς να έχουν προσωπικά κάτι εναντίον τους.
      Σε μένα, τουλάχιστον 3 άτομα μου είπαν ότι τους ξεσήκωνε εναντίον μου, λέγοντάς τους, << κοίτα, κοίτα τι γράφει >> κλπ...

      Διαγραφή