Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ψυχή του...

Η απόφαση του CAS μαρτυρά, πως ...
αν δεν υπήρχε το δικαστήριο της Λωζάνης, o ΠΑΟΚ θα είχε καταδικαστεί δίχως να έχει δικαστεί! Κι αυτό από μόνο του είνα σοκαριστικό! Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος…

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Ιανουαρίου, ήταν Δευτέρα και ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον Βόλο για την 21η αγωνιστική, πέντε στροφές πριν από την λήξη της κανονικής διάρκειας. Με νίκη επέστρεφε μόνος στην κορυφή (στο +2 μάλιστα), ενός πρωταθλήματος που ο Ολυμπιακός με τον πιο επίσημο τρόπο, χωρίς καμία αποστροφή, χαρακτήριζε ξερά ως «στημένο».

Στο 5ο λεπτό του αγώνα, εκεί λίγο μετά τις 18:00, η είδηση διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στην σχεδόν κατάμεστη Τούμπα. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ανακαλούσε το πιστοποιητικό συμμετοχής του ΠΑΟΚ, τουτέστιν τον υποβίβαζε! Μπορείς να πεις πολλά για αυτή την Επιτροπή. Από τον τρόπο που διορίστηκαν τα μέλη της, από τις στενές σχέσεις (συγγενικές ή φιλικές) που αποδεδειγμένα κατέχουν με κυβερνητικά στελέχη και αντιπάλους του ΠΑΟΚ, για την αρτιότητα των νομικών τους γνώσεων, για την επάρκεια των προσόντων τους, για την διαδικασία λήψης της συγκεκριμένης απόφασης.

Υπάρχει όμως κάτι που δεν χωράει την παραμικρή αμφιβολία. Από όλες τις μέρες και ώρες του κόσμου, επέλεξαν να ανακοινώσουν την συγκεκριμένη απόφαση την ώρα που ο Δικέφαλος έπαιζε εντός έδρας με 25.000 αγανακτισμένο κόσμο στις εξέδρες! Επέλεξαν να ρίξουν ένα σπίρτο μέσα σε μία πυριτιδαποθήκη, περιμένοντας να γίνει η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και σίγουρη τιμωρία του συλλόγου για εκτεταμένα επεισόδια. Ακόμα κι αν ήταν αμέλεια, αν δεν ήξεραν (πως είναι δυνατόν;), αν δεν γνώριζαν, πρόκειται για εγκληματική αμέλεια.

Ο κόσμος -παραδόξως- επέδειξε τρομακτική ωριμότητα, αυτοσυγκράτηση, πειθαρχεία. Δεν άνοιξε ρουθούνι. Ωστόσο, η πρώτη κλωστή από το πουλόβερ είχε ξηλωθεί μαεστρικά. Η ομάδα αποπροσανατολίστηκε, η ταχύτατη τροπολογία της κυβέρνησης που με φωτογραφική διάταξη θέλησε να εκθέσει τον ΠΑΟΚ ακόμα περισσότερο χωρίς καν να έχει δικαστεί, του αφαίρεσε 7 πόντους και το μομέντουμ της σεζόν άλλαξε άπαξ διά παντός.

Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο για να καθαρίσει χρειάζεται απλά… ξένους διαιτητές. Τελικά αποδείχθηκε ότι χρειάζεται και ξένους δικαστές. Όχι, το CAS δεν δικαίωσε τον ΠΑΟΚ, όπως θεωρούν κάποιοι. Το CAS ακύρωσε, διέσυρε, εξευτέλισε το ελληνικό ποδοσφαιρικό δικαιοδοτικό σύστημα, όπως αυτό εφαρμόζεται σήμερα.

Η απόφαση του CAS (που δεν χρειάστηκε χρόνια για να βγει, αλλά μόλις πέντε μερούλες) υπονοεί ξεκάθαρα πως κάποιοι δεν έκαναν καλά την δουλειά τους. Κάποιοι δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης. Κάποιοι αρνήθηκαν να δικάσουν. Κάποιοι βιάστηκαν να καταδικάσουν και κάποιοι πέρασαν άρον-άρον μία τροπολογία για να κουκουλώσουν το έγκλημα. Τα ωραία τώρα αρχίζουν. Διότι τώρα θα αναζητηθούν ευθύνες για ηθική και υλική αποκατάσταση, για αυτούς που άσκησαν κυριαρχική επιρροή (τη θυμάστε τη φράση;) και αλλοίωσαν τις συνθήκες διεξαγωγής ενός ολόκληρου πρωταθλήματος.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου του Σωτήρη Μήλιου με ένα κλικ ΕΔΩ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου